Seimūnas sugebėjo savo vardu Parlamento posėdžių sekretoriate įregistruoti specialios darbo grupės, kuriai pats nepriklausė, parengtą naujos redakcijos Smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) įstatymą. Dėl to Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas vakar vieno iš kolegų buvo apkaltintas siekimu pasisavinti autorystę. G.Šileikio poelgį siūloma atiduoti vertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Įžvelgęs suktą panevėžiečio Seimo nario bandymą pasigerinti rinkėjams, juo pasipiktino Seimo Ekonomikos ir verslo užimtumo komisijos narys, liberalcentristas Saulius Lapėnas. Jis prisipažino buvęs nemaloniai nustebintas, kai praėjusią savaitę perskaitė, jog neva G.Šileikis vienas pats parengė ir sekretoriate įregistravo minėto įstatymo projektą.

Anot S.Lapėno, šį projektą parengė speciali darbo grupė, prie įstatymo dirbusi apie pusmetį. Kai projektas galiausiai buvo pristatytas Seimui, jam pačiam ir SVV darbo grupės pirmininkei Laimai Mogenienei Seimo sekretoriatas neleido įregistruoti projekto be Vyriausybės išvados. Klausimas buvo išbrauktas iš Seimo posėdžio darbotvarkės ir kaip tik šiuo metu Ekonomikos komitetas laukia Vyriausybės išvados dėl jo.

„Kai mes su L.Mogeniene norėjome dar kartą teikti SVV įstatymo projektą, mums nebuvo leista. Todėl nesuprantu, kodėl G.Šileikiui buvo sudaryta tokia galimybė.

Suprantu jo rūpestį šiuo projektu, bet juk egzistuoja tam tikros etikos normos. Negalima savintis darbo, prie kurio net piršto nesi pridėjęs: G.Šileikis nebuvo nei darbo grupės narys, nei posėdžiuose dalyvavo svarstant įstatymą“, – piktinosi Liberalų sąjūdžio frakcijos nario elgesiu S.Lapėnas.

Kaltės nejaučia

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos sekretoriatas išplatino pranešimą, kuriame G.Šileikio pasiaiškinimą neva jis tokiu būdu gelbėjęs įstrigusį SVV projektą, S.Lapėnas pavadino apgailėtinu bandymu pasirodyti geresniu, svetimą darbą pateikiant kaip savo. Tokie veiksmai, liberalcentristo įsitikinimu, nedaro garbės nei politikui, nei jo atstovaujamai partijai.

„Manau, kad SVV darbo grupės vadovė L.Mogenienė privalo artimiausiu metu kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kur būtų įvertinti ne tik neetiški G.Šileikio bandymai pasisavinti svetimo projekto autorystę, bet ir išsiaiškinta, kodėl tokių pačių įstatymo projektų registracija gali būti skirtinga“, – teigė S.Lapėnas.

Pats Panevėžio seimūnas neatrodo besijaučiantis pasielgęs nederamai. Pasak politiko, verslininkams jau įgriso politikų neveiklumas, kurį būtų galima pavadinti absoliučiu neįgalumu, kai visą pusmetį projekto nebandoma taisyti.

G.Šileikis prisipažino, jog minėtą žingsnį žengė po to, kai į jį kreipėsi Panevėžio smulkiųjų verslininkų asociacijos pirmininkas Kazys Grabys, prašydamas registruoti Seime projektą, kurį rengiant dalyvavo ir patys verslininkai.

Tik vykdė pageidavimą

G.Šileikis sakė nesisavinantis projekto autorystės, nes žinantis, jog tai – specialios darbo grupės darbas, tačiau jam nesuprantama, kodėl Vyriausybė, Ūkio ministerija taip ilgai nepateikia reikalingų išvadų.

Įstatymas, anot pašnekovo, turėjo įsigalioti jau nuo šių metų sausio 1 d., bet dėl jo diskusijos dar net nebuvo pradėtos. Politikas tikino kalbėjęsis su darbo grupės nariais ir supratęs, kad jie neturi vieningos nuomonės: vieni keiksnoja ir pyksta, kad projektas nesvarstomas Seime, kiti jį linkę atiduoti į Vyriausybės rankas.

Supratęs, jog darbo grupėje nėra vieningos nuomonės, o projektą reikia kuo greičiau svarstyti, teikti SVV įstatymo pataisas, parlamentaras sako nusprendęs paskubinti įvykius.

„Visos pretenzijos – Ūkio ministerijai, ne man. Aš tik įvykdžiau smulkaus ir vidutinio verslo atstovų pageidavimą. Man tai yra svarbiau už kitką“, – kalbėjo G.Šileikis. Pasakyti, jog registruotas dokumentas yra ne jo, o Seimo valdybos sudarytos darbo grupės atliktas darbas, parlamentaras sako planavęs prieš dokumento Seime svarstymą. Jis tai teigia ir aiškinamajame rašte.

G.Šileikio vasario viduryje užregistruotame įstatymo projekte siūloma spartinti smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą šalyje, daugiau bendrovių pripažinti labai mažomis ar vidutinėmis įmonėmis.