Taip kadenciją baigusi prezidentė įvertino Lietuvos pastangas įsigyti su koronavirusu kovoti būtinų reagentų.

Paklausta, kaip jautėsi, kai finansų ministras Vilius Šapoka ją pakvietė vadovauti COVID–19 pasekmių mažinimo fondo tarybai, kadenciją baigusi šalies vadovė sakė, kad

„Apsidžiaugiau, nes galėsiu aktyviau padėti tvarkytis su tais iššūkiais, kurie užgriuvo ant mūsų visų“, – LRT radijui sakė ji.

Ji teigė, kad iš to nereikia daryti tiesioginės išvados, kad dabartinė valdžia su iššūkiais nesusitvarko.

„Nedarykime tų išvadų. Dabar toks laikas, kad reikia visiems mėginti padaryti tai, ką galime kiekvienas, kiek sugebame, kiek turime tų instrumentų, manau, kad kiekvienas turi tai daryti. O vertinimų, be abejo, yra visokių. Klaidų visi darome ir darysime, visas pasaulis buvo gana netikėtai užkluptas ir tam pasiruošti buvo labai sunku. O tai, kad administraciniai gebėjimai mūsų valstybėje nėra labai dideli ir geri, tai šitą žinome seniai.

Daryčiau tokią išvadą – klaidos yra galimos ir suprantamos, bet jas reikia labai greitai taisyti. O bukas užsispyrimas ir jų neigimas, va čia yra nusikalstama“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Aurelijus Veryga, Dalia Grybauskaitė

Delfi primena, kad pirmadienį apie ekstremalios situacijos operacijoms vadovaujančio sveikatos apsaugos ministro Aurelijus Verygos ir jo komandos klaidas kalbėjo ir dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda. Tačiau jis neragino keisti A. Verygos.

D. Grybauskaitė patvirtino, kad „be jokios abejonės“ mato bandymą neigti padarytas klaidas.

„Didžiausias pavyzdys yra testavimas, jis buvo neigiamas, kad reikia tai daryti plačiau. Ir būtent dabar mes prarandame gydytojus, uždarome dalį gydymo įstaigų vien tik todėl, kad gydytojai buvo testuojami. Tokioje situacijoje pirmiausia reikia klausyti epidemiologų. Ne politikai turi spręsti, ką ir kiek testuoti“, – kritikos negailėjo D. Grybauskaitė.

„O dabar testuoti būtina visus, kurie privalo dirbti: pardavėjai, vaistininkai, gydytojai“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji teigė, kad visuomenė kiek pro pirštus pažiūrėjo į karantino taisykles: vaikšto po parduotuves, kai kurie nesilaiko būtinos 14 dienų saviizoliacijos.

„Yra būtina griežtinti karantino sąlygas, tai darė visos valstybės. Pradžipje mėgino gražiuoju, o po to teko griežtinti karantino sąlygas, prie to Vyriausybė jau eina“, – situaciją vertino ji.

D. Grybauskaitė teigė, kad visiems reikės apsišarvuoti kantrybe.

„Nelabai turime iš ko rinktis, būsime priversti mokytis, kiekvienas verslas, kiekvienas žmogus. Nes ši situacija bus ilgesnė, nei kad mes tikėjomės. Nes tokios kombinacijos: biologinės sveikatos krizė, kuri augs ir virs ekonomine krize pasaulis dar susidūręs nebuvo. Sveikatos krizę suvaldysime greičiau, bet pasekmės bus gerokai sudėtingesnės. Todėl visiems reikės ir kantrybės, ir susikaupimo ir pasiaukojimo“, - sakė ji.

„Turėsime tvarkytis ilgiau, visiems reikės kažką paaukoti, pasidalinti, paremti ir padėti“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji teigė, kad nereikia bijoti pakeisti ir vadovaujančius asmenis.

„Tokių krizių metų vadovai gali reikalauti iš kitų suvaržymų, praradimų ir pasiaukojimų tik tokiu atveju, jei jie patys yra pavyzdys, jei patys tai daro. Todėl pasaulyje niekas tų kompetencijų neturi, jos atsiranda kiekvieną valandą, kiekvieną dieną. Tai reiškia – nebijoti keisti ir žmones, vadovavimo schemas. O svarbiausia – yra klausyti ir girdėti, ką sako profesionalai specialistai. Nes dabar ir neklausom, ir negirdim ir neigiam. Kol kas dar iš šitos stadijos nėra išeita“, – LRT radijo eteryje kalbėjo D. Grybauskaitė.

Delfi primena, kad šalyje yra užfiksuota jau 179 koronaviruso atvejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (943)