„Viskas! Uždarau duris paskui save. Jau namuose. Po mano respiratoriumi slepiasi plati šypsena. Nupurškiu batus spiritu, pastatau į lentyną. Nusivelku paltą, keli spustelėjimai ir jis taip pat panyra į spirito miglą. Dezinfekuoju ir respiratorių, dar panaudosiu. Nusiplaunu rankas. Į krėslą sukritęs čiumpu telefoną rašyti jums, jau turiu laiko. Esu begalo laimingas ir privalau pasidalinti.
Šiandien pabudau anksčiau nei paprastai. Pažadino telefono skambutis. DHL paštas, siunta iš Liuksemburgo! Žinau, nuo Jolitos! Mano buvusi klasiokė, rado pačių geriausių respiratorių žemėje FFP3. Išsiuntė dar tik antradienį, o jau čia! Rekordas“, – feisbuke rašė M. Skrupskelis.

Vyras nuoširdžiai džiaugėsi gautu siuntiniu.

„Gavau! Skubėdamas išskirsčiau atskirais pakeliais, nenoriu delsti nei minutei. Jaudulys tarsi įjungia manyje operatyvujį būrį, skambinu, rašau, renku adresus iš susirašinėjimų, perduodu pasiuntiniams. Pasilikau keletą sau, o kiti jau keliauja pas senelius, nes mes neatiduosime jų virusui. Pagyvenę žmonės labiausiai pažeidžiami“, – rašė M. Skrupskelis.

Jis pirminė, kad statistika negailestinga, nuo penkiasdešimties metų, infekuotųjų šiuo virusu mirtingumas didėja geometrine progresija.

„Vyresni žmonės turi sunkumų ir naudojantis moderniais įrankiais, užsisakyti maisto, geriamo vandens internetu ar susimedžioti kaukių, jiems misija neįmanoma. Dažnai jie pasigamina savadarbes kaukes kurios niekaip neapsaugotų. Žinoma, kad anūkai dėl jų jaudinasi labiausiai. Bet jau šiandien dešimtys šeimų Kinijoje miegos ramiau, jie kaip ir aš labai laimingi, nes jiems padeda žmonės iš egzotiškos Lietuvos. Jie skaitys apie šalį vardu 立陶宛 ?￰゚ヌᄍ ir stebėsis, kad lyg šiol nieko apie mus nežinojo“, – rašė M. Skrupskelis.

Kaukės staiga pabrango

Vyras neslėpė, kad siaučiant virusui kaukių kaina stipriai pakilo.

„Skambutis. TNT, siunta. Tai 2000 kaukių kurias pirkau iš Lietuvos už 1200€. Prieš mėnesį būtų kainavę 160€, bet tada vertybės buvo kitos. Sumokėjau, kiek parašytas, nes kai kam tai verslas. Laimėjimas, jau tai, kad galiu įsigyti, o ir pinigai liks Lietuvoje. Tai vienkartinės chirurginės kaukės. Jas taip pat nedelsiant išdalinau, ir tarsi žiūbteldamas saują sėklų paskleidžiau po visą Kinijos žemę.

Nei viena kita siunta man nekainavo, nes žmonės atsisako priimti pinigus. Dar sykį įsitikinau, kad Lietuvos valstybė išsilaikys, nes lietuviai viską gali pergyventi“, – rašė M. Skrupskelis.

Jis rašė, kad net nežino tiksliai, kiek dešimčių siuntinių išsiuntė šiandien – lietuviams, draugams, kolegoms, senukams, slaugėms ir kiemsargiui.

„Užteko visiems kurie buvo mano sąraše ir daugiau. Esu dėkingas kaukių medžiotojams: Linai Zabaliunaitei, Irenai ir Gražvydui, Inetai Lauciutei, Matthieu Cassier, Giedriui Šapokai, Jolitai Kartanaitei, Ignui Petrušiui, Gediminui Skukauskui, ir visiems dalyvavusiems, bet grįžusiems iš medžioklės be laimikio.

Vis dar sulaukiu pasisiūlymų ieškoti kaukių. Bet šią savaitę atsargiau priėmiau pagalbą, nes nežinojau, ar siuntos iš vis pasieks mane. Buvo kalbama apie užlaikymus muitinėje, vagystes ir konfiskavimą. Viską gavau, galiu patvirtinti. Panašu, kad situacija nesikeičia, todėl kaukių poreikis nesumažės.

Ryt vėl visame pasaulyje medžiosime kaukes!“, – rašė M. Skrupskelis.