„Aš manau, kad mes gal esame panašioje situacijoje su teisėjais, kadangi atlyginimai tikrai yra nekonkurencingi, prisivilioti žmonių dirbti mes tikrai negalime. Kaip pavyzdys, buvo atranka į penkias vietas, tai, atidėjus atrankas, tik iš trečio karto atėjo penki į penkias vietas“, – TV3 laidoje „Dėmesio centre“ teigė N. Grunskienė.

„Jaunas žmogus, pradedantis dirbti prokuroru, gauna 1500 eurų į rankas, tai aš manau, kad tikrai galėčiau pasakyti – apgailėtinas atlyginimas jaunam žmogui, kuris turi šeimą, kuris nori kurti savo ateitį, ir pragyventi iš 1500 šiais laikais tikrai neįmanoma“, – akcentavo generalinė prokurorė.

Ji pabrėžė, kad Lietuvoje prokurorai gauna vieną mažiausių atlyginimų Europoje. Generalinė prokurorė pridūrė, kad Lietuvoje prokurorai negauna priedų, taip pat neturi kvalifikacinių rangų ir gauna atlyginimą pagal įstatyme esančius koeficientus.

„Mes bendraujam su kitų šalių prokurorais, ir labai gėda pasakyti, kokį gaunam atlyginimą, ir aš manau, kad, kiek aš esu bendravusi, tas atlyginimas yra mažiausias tarp visų kitų šalių, įskaitant Latviją, Estiją, Bulgariją, tą pačią Ukrainą, ir visas kitas“, – teigė N. Grunskienė.

„Mes neturime priedų, mes neturime kvalifikacinių rangų, mes nesame statutinė organizacija. Mes esame prokurorai, gaunantys atlyginimą pagal Prokuratūros įstatyme esančius koeficientus. Ir mes negalim gauti jokių priedų, kas, dabar kalbantis su politikais, jiems atrodo keista, kad mes negaunam priedų, ką gauna ir policija, ir kitos ikiteisminio tyrimo įstaigos“, – pažymėjo generalinė prokurorė.

Jos teigimu, prokurorams tenkantis krūvis auga ne tik dėl išaugusio nusikalstamumo, bet ir dėl mažo prokurorų skaičiaus.

„Nusikalstamumas jau keli metai vis mažėjo, šįmet beveik 10 procentų jis išaugo. Išaugo ir prokurorams krūviai“, – teigė N. Grunskienė.

„Kiekvienais, jau dabar antri metai iš prokuratūros išeina arba į pensiją, ir miršta žmonės, ir suserga, 20 ir daugiau prokurorų. Per du metus (...) mes apie 45 prokurorų netekome. Šiais metais mes turime jau 8 išėjusius prokurorus. Ir šiai dienai, patikslinus galiu pasakyti, turime 597 prokurorus“, – akcentavo generalinė prokurorė.

Ji pridūrė, kad iš šio skaičiaus reikia atimti 3 prokurorus, kurie dalyvauja įvairiose misijose. N. Grunskienės teigimu, dar vienas prokuroras yra deleguotas į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT).
„Negana to, mes turime 3 prokurorus, kurie misijose dalyvauja, turime 4 Europos deleguotus prokurorus, į kurių vietas mes negalim priimti naujų prokurorų, taip pat turim vieną prokurorą būtent dėl Ukrainos bylos delegavę į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą. Tai iš tų prokurorų reikia išminusuoti tuos, kurie yra misijose dalyvauja. Tai tas krūvis likusiems prokurorams yra labai labai didelis“, – pabrėžė N. Grunskienė.

ELTA primena, kad dar praėjusią savaitę N. Grunskienė iškėlė tenkančio didelio krūvio prokurorams problemą. Ji teigė, kad kai kuriose šalies vietovėse vienam prokurorui tenka kontroliuoti 80 ikiteisminių tyrimų.

Generalinė prokurorė tvirtino, kad krūviai prokurorams auga, mat naujų darbuotojų prisivilioti į savo gretas yra itin sunku. Anot N. Grunskienės, sistemoje šiuo metu nėra nė vieno prokuroro iki 30 metų, o prokurorai, kurių amžius – 30–40 metų, tesudaro 12 proc. prokurorų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)