„Išsprendus teisėjų atlyginimų klausimą, prokurorai taip ir liko su tais pačiais atlyginimais, kurie buvo nuo 2018 metų. Mes tikrai įdėjome labai daug pastangų, siekdami įrodyti, kad prokurorai turi būti tame pačiame etape kaip ir teisėjai, tačiau likome neišgirsti“, – antradienį demokratų frakcijos posėdyje sakė N. Grunskienė.

Generalinė prokurorė akcentuoja, kad dabartinis prokurorų darbo užmokestis yra labai neproporcingas.

„Atotrūkis yra labai didelis, pradedančio dirbti apylinkės teisėjo atlyginimas didesnis net ir už generalinį prokurorą, aš jau nekalbu apie tos pačios grandies teisėją“, – akcentavo N. Grunskienė.

„Tai tikrai diskriminuoja prokurorus, tai tikrai demotyvuoja prokurorus, krūviai kasdieną auga“, – akcentavo ji.

N. Grunskienė atkreipia dėmesį ir į tai, kad Vyriausybė atsitraukė nuo pirminio plano, jog prokurorų darbo užmokestis pirmuoju etapu pasiektų 90 proc. teisėjų atlyginimų. Pasak jos, šį procentą šiuo metu ketinama pasiekti trimis etapais.

„Pirmas etapas nuo 2024 metų sausio 70 proc., nuo 2025 metų – 80 proc. ir nuo 2026 metų 90 proc.“, – sakė N. Grusnkienė, pažymėdama, kad visgi džiugu, jog Vyriausybė pripažino, jog prokurorų atlyginimai turėtų pasiekti 90 proc. teisėjų užmokesčio.

ELTA primena, kad Prezidentūra sukritikavo Vyriausybę dėl delsimo didinti prokurorų darbo užmokestį. Siūlymą nuo spalio 1 d. kelti šios darbuotojų grupės atlyginimus dar vasaros pradžioje buvo įregistravęs šalies vadovas Gitanas Nausėda. Visgi, Prezidentūros teigimu, ši iniciatyva nebuvo realizuota būtent dėl Ministrų kabineto kaltės.

Prokurorai nepasitenkinimą per mažais atlygimais reiškia jau kurį laiką. Spalio pabaigoje virš 50 prokurorų kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydami priteisti atlyginti valstybės veiksmais padarytą žalą.

Pareiškėjai yra įsitikinę, kad sprendimas nuo 2023 m. liepos 1 d. padidinti teisėjų darbo užmokestį, proporcingai nepadidinus prokurorų atlyginimų, prilygsta jų atlyginimo mažinimui ir kartu yra prokurorų nepriklausomumo principo pažeidimas, teisės į teisingą darbo apmokėjimą pažeidimas, teisėtų lūkesčių ir lygiateisiškumo principų pažeidimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją