„Keista politinė praktika. Tradiciškai rinkėjai kreipiasi į politikus dėl vieno ar kito teisės akto priėmimo, renka tam piliečių parašus, tačiau kolega T. V. Raskevičius elgiasi priešingai.

Kuriamas keistas precedentas, kuomet politikas tarsi nežinodamas ar ignoruodamas didžiosios dalies visuomenės nuomonę (70,2 proc. nepalaiko Partnerystės idėjos, „Vilmorus“), raštu kreipiasi į nevyriausybinių organizacijų ir verslo įmonių vadovus, universitetų rektorius, kultūros atstovus ir užsienio šalių ambasadorius, prašydamas viešai palaikyti Partnerystės įstatymo projektą“, – feisbuke rašė A. Ažubalis.

Politikas mato grėsmę, kad nepritariančių T. V. Raskevičiaus iniciatyvai gali laukti neigiamos pasekmės.

„Įdomiausia yra tai, kad adresatams, kurie nerašys laiškų raginančių pritarti šiam projektui, teoriškai gali grėsti politinis šantažas – paviešinant atsisakiusiųjų pavardes. Iš viso išsiųsta daugiau nei 200 laiškų. Ir tai matyt tik pradžia, nes šiandienos Seime kolegos T. V. Raskevičiaus teisinė praktika yra nuolatiniai bandymai į bet kurį įstatymo projektą teikti atitinkamas Partnerystės įstatymo nuostatas“, – rašė T. V. Raskevičius.

Nesirengia nieko šantažuoti

Laisvės frakcijos narys nemano, kad jo kolegos, Seimo nario, kaltinimai yra pagrįsti.

„Kaip ir bet kuris politikas galiu aktualizuoti man svarbius klausimus, ir kreiptis į įvairias visuomenės grupes, prašydamas palaikymo iniciatyvoms. Motyvacija, kodėl man tas klausimas yra svarbus, yra išdėstyta tame laiške“ – sakė T. V. Raskevičius.

Politikas taip pat ramino neturįs ketinimų ką nors šantažuoti.

„Aš nei paskelbiau į ką kreipiausi, nei tikriausiai skelbsiu tuos atsakymus. Bet šitas klausimas tiesiog yra aktualus, ir jis nubrėžia mūsų kaip valstybės vertybinę, kultūrinę orientaciją, – ar mes esame Rytų ar Vakarų pasaulio dalis. Esu įsitikinęs, kad yra labai daug žmonių, kurie nori, kad Lietuva būtų demokratiška, žmogaus teises gerbianti valstybė, ir labai apgailestauju, kad ponas A. Ažubalis nėra vienas iš jų“, – kalbėjo T. V. Raskevičius.

Sako, kad dabar – geriausias laikas

Politikas nemano, kad, vykstant karui Ukrainoje, galbūt nelaikas gaivinti partnerystės temą.

„Kaip tik yra šiuo metu pats geriausias laikas. Dabar ukrainiečiai kovoja už savo fizinę laisvę, bet ne tik fizinę laisvę nuo purvinų okupanto batų ant jų žemės, bet ir nuo minkštosios Rusijos galios. Nes Rusija labai aktyviai naudoja propagandą, kad liberalioji demokratija, žmogaus teisės yra negėris, o blogis.

Aš norėčiau, kad tokio diskurso būtų kaip įmanoma mažiau Lietuvoje. Tokie politikai, kurie labai aktyviai priešinasi šitų klausimų svarstymui, tiesiog yra tapę savotiškais rusiškos minkštosios galios propagandos megafonais Lietuvoje“, – teigė T. V. Raskevičius.

Politikas sakė, kad paramą taisomam įstatymo projektui konsoliduoti sekasi gerai.

„Vyksta daug diskusijų. Jos yra intensyvios. Manau, kad klausimas artimiausiu metu turėtų grįžti į Seimo politinę darbotvarkę“, – teigė T. V. Raskevičius.

Jis patikslino, kad tas klausimas bus svarstomas Seimo pavasario sesijoje. Kol kas jo turinys neatskleidžiamas.

„Kai jau bus apsispręsta dėl galutinių formuluočių, tikrai jau bus galima tada konkrečiai komentuoti. Bet tikslas yra, kad tas projektas būtų maksimaliai panašus tą, kuris buvo svarstomas pirmą kartą“, – sakė T. V. Raskevičius.

Prašo viešo palaikymo

Laiške, kuris sukėlė nerimo A. Ažubaliui, T. V. Raskevičius prašo jį gavusiųjų išreikšti palaikymą Partnerystės įstatymo projektui.

„Norėčiau nuoširdžiai paprašyti Jūsų viešai paremti Partnerystės įstatymo projektą. Abejojantiems, svyruojantiems ir neužtikrintiems politikams yra svarbu jausti, kad šis klausimas yra svarbus ne tik tam tikrai visuomenės grupei, bet turi ir kur kas didesnę – geopolitinę – reikšmę. Būčiau dėkingas, jeigu nuspręstumėte išsiųsti oficialius laiškus politikams, raginant paremti šią iniciatyvą.

Labai svarbu, kad šiuos laiškus gautų svarbiausi šalies politikai – premjerė Ingrida Šimonytė, prezidentas Gitanas Nausėda bei politinių partijų lyderiai – Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis ir Vilija Blinkevičiūtė“, – rašė T. V. Raskevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)