„Pasitikėjimas kariuomene šį mėnesį grįžo į tą patį būvį, koks buvo liepos mėnesį, iki „auksinių šakučių“ skandalo“, – sakė dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienį skelbiamą apklausą atlikusios bendrovės „Vilmorus“ vadovas V. Gaidys.

Kaip rodo apklausa, kariuomene pasitiki 57 proc. apklaustųjų, kai prieš mėnesį tokių buvo 51,6 procento. Pasitikėjimas kariuomene buvo smukęs dėl brangių įrankių įsigijimo, Viešųjų pirkimų tarnybai pernai rugpjūtį paskelbus, kad kariuomenė aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina pirko virtuvės reikmenų.

Sociologas V.Gaidys pastebi, kad kyla pasitikėjimas ir kitomis institucijomis, pvz., prokuratūra, Valstybės kontrole.

„Pozityvios tendencijos, prokuratūra pasiekė aukščiausią pasitikėjimo lygį, kažkada, kai buvo Garliavos istorijos, buvo ir su minuso ženklu, dabar – aukščiausia“, – sakė „Vilmorus“ vadovas.

Apklausos duomenimis, pasitikėjimas prokuratūra per mėnesį pakilo nuo 27,3 proc. iki 32,3 proc., o Valstybės kontrole – nuo 28,7 proc. gruodį iki 35 proc. sausį. Tradiciškai labiausiai žmonės pasitiki ugniagesiais gelbėtojais (90,8 proc.), taip pat aukštas pasitikėjimas policija 59,8 proc., o mažiausiai pasitikima partijomis.

Pasitikintys partijomis nurodė 9,5 proc. apklaustųjų, jomis nepasitiki 60,1 proc. respondentų. Mažas ir pasitikėjimas Seimu – 15,3 proc., nepasitikinčių parlamentu skaičius išaugo no 42,7 proc. iki 46,5 procento. Tuo tarpu pasitikėjimas Vyriausybe išaugo nuo 20,8 proc. gruodį iki 27,9 proc. sausį, taip pat daugiau kaip trimis procentiniais punktais sumažėjo nepasitikėjimas Ministrų kabinetu.

Reprezentatyvią apklausą dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ atliko sausio 12–22 dienomis.