Vyriškis įsitikinęs, kad valdžia laukia, kol prieš 28 metus statytas pastatas nugriūtų ir problema išsispręstų savaime. „Nėra bazės - nėra ir problemos“, - perfrazavo žinomą posakį P.Šiurskus.

Spaudos konferencijoje prie griūvančios irklavimo bazės, šalia Futbolo akademijos sporto aikštyno, dalyvavo trys tos sporto šakos treneriai Edita Simonaitytė, Vaidas Vaitiekūnas ir Aras Anciukevičius. Jie pritarė 1977 metų pasaulio ir Europos irklavimo čempionui Petrui Šiurskui, kad valdžiai irklavimo sporto šakos nereikia.

„Atėjau sportuoti į medinę irklavimo bazę prieš 30 metų, tokia pat ji liko iki šių dienų. Niekas nepasikeitė. Tik gal sienų spalva per tą laiką kito. Daugiau niekas. Na, dar daugiau pasviro į šoną. Sprendžiant, kad niekas nedaroma, nesikeičia, galima padaryti išvadą, kad irklavimo sporto šaka Panevėžiui nereikalinga. Ir, jeigu irklavimo bazės pastatas sugriūtų, miesto valdžiai būtų ramiau“, - svarstė pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo sporto čempionas P.Šiurskas.

Maitinami pažadais

Irklavimo sporto bazės pastatas ant Nevėžio upės kranto iškilo 1979 metais.

„Tai buvo laikinai pastatytas medinis pastatas. Tuomet aiškinta, kad vėliau bus statoma nauja bazė. Akivaizdu, kad nieko nėra pastovesnio už laikiną. Tiesa, buvo pastatytas kitas pastatas Tinklų gatvėje. Jame, be irkluotojų, turėjo įsikurti ir gelbėtojai. Tačiau irkluotojai niekada į jį taip ir neįkėlė kojos. Dabar vėl esame maitinami pažadais, kad bus statoma nauja vandens sporto bazė, kad ji kainuos per aštuonis milijonus litų. Kol kas matėme tik prieš dvejus metus parengtą naujos bazės projektą ir maketą, kuriam jau išleista apie 200 tūkstančių litų.“

Paskolino

„Panevėžio balsas“ rašė, kad Savivaldybės klerkai irkluotojams žadėjo, jog naujas vandens sporto bazės statinys bus statomas už lėšas, gautas pardavus pastatą Tinklų g. 8. Pastatas parduotas 2006 metais už 800 tūkstančių litų, bet sporto bazė net nepradėta statyti. Beje, dalį lėšų - 372 tūkstančius litų - Tarybos politikams pritarus, nutarta laikinai paskolinti režisieriaus J.Miltinio paminklo statybai.

Netiki

„Mes nieko prieš neturime, kad pinigai atiduoti paminklui statyti. Reikia įamžinti garsaus režisieriaus atminimą. Tačiau nereikia pamiršti ir mums duotų pažadų. Jais esame maitinami jau keliasdešimt metų. Nebetikime, kad kada nors bus pastatyta nauja vandens sporto bazė. Tuo gal tiki tik vienintelis žmogus - Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotojas Saulius Raziūnas. Beje, ir pats buvęs irkluotojas“, - sakė P.Šiurskas.

Pasaulio ir Europos čempionui P.Šiurskui nesuprantama, kodėl miesto valdžia, sugebanti džiaugtis Panevėžio irkluotojų iškovotomis pergalėmis įvairiose pasaulinio lygio čempionatuose, užmiršta pasižvalgyti vietoje ir pasidomėti, kokiomis sąlygomis treniruojasi irkluotojai.

Neleidžia treniruotis

Pasak irklavimo trenerių Editos Simonaitytės, Vaido Vaitiekūno ir Aro Anciukevičiaus, kviečiami lankyti irklavimo treniruotes jaunieji panevėžiečiai atėję į jas nustemba pamatę, kokiomis sąlygomis teks treniruotis.

„Ir jų tėvai, atvedę vaikus, kraipo galvas ir klausia, ar įmanoma tokiomis sąlygomis treniruotis. Ne vienas jų pasako, kad savo atžalų neleis sportuoti, nes nėra įsitikinę, kad tai saugų. Mes į jų pastabas reaguojame, tačiau sakyti tėvams, kad po metų kitų kas nors pasikeis, negalime. Nieko keisto, kad pamatę tokią irklavimo bazę, vaikai treniruočių nusprendžia nelankyti“, - kalbėjo trenerė E.Simonaitytė.

Nėra tualeto

Trenerė juokavo, kad ne tik baisu, jog gali medinės irklavimo sporto bazės stogas neatlaikyti, tad naujas baidares stengiasi sudėti ten, kur per stogą vanduo nelaša. Beje, bazėje nėra elementarių sąlygų po treniruotės nusiprausti. „Net ir tualeto nėra. Vaikinams siūlome eiti už kampo, o merginos surado vietelę ant kalno“, - sakė E.Simonaitytė.

Gali parduoti

Beje, treneriai prisiminė, kad buvo skirta dešimt tūkstančių litų irklavimo bazei remontuoti.

„2000 metais po trenerio Vaidučio Ščiukos mirties buvo skirti pinigai bazei remontuoti. Tai vienintelis kartas, kai gavome šiek tiek pinigų bazei remontuoti. Už juos bazė vienintelį kartą buvo šiek tiek palopyta“, - teigė treneris Vaidas Vaitiekūnas.

Treneriai baiminasi, kad sukiužęs irklavimo bazės pastatas ir jam priskirtas žemės sklypas gali būti įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą.

„Nenustebtume, jei taip atsitiktų. Ne vieną kartą matėme kostiumuotus vyrus, kuriuos lydėjo Kūno kultūros ir sporto centro vadovai, vaikščiojančius po irklavimo bazės teritoriją ir apžiūrinčius ją. Tikėtina, kad bazė gali būti parduota, nes pastatyta puikioje vietoje.“