Kaip skelbiama Policijos departamento įvykių suvestinėje, 14 val. 17 min. pranešta, kad Baraškių kaime agresyvi 50-ies metų moteris kastuvu užpuolė ir sužalojo jai padėti atvykusius medikus.

Atvykusius pareigūnus moteris puolė su peiliu, ją bandyti neutralizuoti dujomis, keturiais elektros impulsinio prietaiso „Taser“ šūviais.

Galiausiai policininkas priėmė sprendimą gintis pistoletu, skelbiama, kad pirmiausia šūvius iš „Glock 19“ jis paleido į kojas, po to į rankas, tačiau ir tai moters nesustabdė, paskutinė, mirtina kulka, pataikė į pilvą. Iš viso šauta 5 kartus.

Tačiau išties policijos pagalba čia kviesta gerokai anksčiau nei skelbiama suvestinėje. Bendrojo pagalbos centro duomenimis, pirmą kartą jiems skambinta 12 val. 13 min. Pranešėjas paaiškino, kad jo mama serga sunkia psichikos liga ir jos būklė paūmėjo, ji tapo agresyvi, todėl reikia pareigūnų ir medikų pagalbos.

Delfi žiniomis, įvykis buvo priskirtas C kategorijai, tai reiškia, kad negresia pavojus žmogaus sveikatai, gyvybei ar turtui. Teoriškai į tokį pranešimą policija turėtų sureaguoti per valandą, tačiau vieša paslaptis, kad dėl pareigūnų trūkumo sostinėje tą padaryti pavyksta tikrai ne visada.

Panašu, kad taip atsitiko ir šįkart, nes į vietą atvykęs greitosios pagalbos ekipažas, nors ir tikėjosi, bet policijos nerado. Vieni su moterimi medikai nesusitvarkė, situacija žaibiškai eskalavosi ir tapo nevaldoma.

Tada pasipylė pranešimai: 14 val. 16 min. GMP dispečerė pranešė, kad reikia policijos pagalbos, po minutės patys medikai skambino, sakydami, kad juos vaikosi agresyvi pacientė.

14 val. 40 min. medikai pranešė, kad tebelaukia policijos. 14 val. 47 min. paskambino pati moteris ir prašė atsiųsti pareigūnus, nes į jos namus laužiasi netikra policija. Paskutinis skambutis buvo 14 val. 57 min. GMP dispečerė pasitikslino, kiek sužeistų žmonių ir kiek reikia medikų ekipažų.

Reikia kalbėti apie vadovų atsakomybę


Policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė, iš Delfi sužinojusi, kad dėl šio įvykio į BPC skambinta 7 kartus, pirmiausia ištarė: „Jūs čia rimtai?“

Pasak R. Katinienės, jei pasitvirtintų, kad ši tragiška situacija taip išsirutuliojo dėl netinkamo darbo organizavimo ir pareigūnų trūkumo, laikas kalbėti apie asmeninę policijos vadovybės atsakomybę.

„Jei paaiškės, kad buvo vėluojama, kad įvykis priskirtas ne tai kategorijai, čia darbo organizavimo, o ne policijos pareigūno kaltė. Jei būtų atvykę anksčiau patruliai, situacija galbūt būtų kitokia, kitaip suvaldyta, – komentavo ji. – Tai labai aiškiai parodo sistemines pertvarkų klaidas. Kai buvo atliekama reagavimo padalinių pertvarka, profsąjunga sakė, bus problemų ir labai aiškiai jas įvardino. Buvo keliamas klausimas, kas atsakys. Generalinis komisaras pasakė, kad jis prisiims atsakomybę. Tai gal ir pats laikas prisiimti atsakomybę.“

Roma Katinienė

Profsąjungos pirmininkė svarstė, kad šiuo metu tiek eiliniai pareigūnai, tiek jų viršininkai pastatyti į beviltišką situaciją.

„Jie yra pastatyti į beviltišką situaciją, nes yra tiek pajėgų, kiek yra, neprigamins jų daugiau policijos pareigūnai. Ir pareigūnų skaičius dar labiau mažėja“, – sakė ji.

Anksčiau policija yra skelbusi, kad visoje Lietuvoje trūksta maždaug 15 proc. pareigūnų, o Vilniuje šis skaičius – 20 proc.

Tikisi, kad bus suteikta visa pagalba


R. Katinienė tikisi, kad kaltė dėl visko nebus suversta ant šūvius paleidusio pareigūno, kuris, jos vertinimu, šioje situacijoje elgėsi tinkamai.

Šūvius paleidęs 1990 m. gimęs policininkas tikrai ne naujokas, jis turi 10 metų darbo patirtį, tarnauja Specialiosios parengties skyriuje, čia dirbant tenka susidurti su ekstremaliomis situacijomis.

„Man didžiausias klausimas, kiek Policijos departamentas padės pareigūnui. Jam turėtų būti suteikiama pilna teisinė pagalba, advokatų pasamdymas, kad galėtų tinkamai užtikrinti nuo pat pirmos minutės jų interesų atstovavimas, – kalbėjo R. Katinienė. – Svarbu, kad jis netaptų visuomenės vertinimo, kitų aplinkybių ir galbūt net netinkamo darbo organizavimo auka.“

Pašnekovė išreiškė viltį, kad pareigūnas nebuvo apklausinėjamas stresinėje situacijoje. Po įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir nužudymo.

„Yra panaudotas šaunamasis ginklas, nušautas žmogus. Tai turi nedelsiant įsijungti teisinė pagalba, kad ne iš karto būtų rašomi paaiškinimai, kad pareigūno veiksmai iškart po įvykio neatsisuktų prieš pareigūną. Šioje situacijoje norėtųsi principingo policijos vadovybės sprendimo“, – kalbėjo ji.

Situacijos nekomentuoja


Tuo metu policija kol kas atsitvėrusi tylos siena. Generalinis komisaras Renatas Požėla sakė, kad jo pozicija šiuo metu – viešai nekomentuoti šio įvykio.

Renatas Požėla

Policijos atstovas Ramūnas Matonis taip pat nedetalizavo, kaip ir kada reagavo pareigūnai bei kokiai kategorijai buvo priskirtas įvykis, motyvuodamas, kad tai yra šiuo metu vykstančio ikiteisminio tyrimo duomenys.

Generalinė prokuratūra tepakomentavo tiek, kad moteris anksčiau buvo žinoma teisėsaugai, taip pat buvo anksčiau kėlusi pavojų aplinkiniams.

„Atsakyti į kitus klausimus bus galima tik atlikus ikiteisminį tyrimą“, – pranešė prokuratūra.

Delfi jau rašė, kad nušauta moteris dėl ligos vartojo stiprius vaistus, ne kartą buvo vežama ir guldoma į psichiatrinę ligoninę. Medikai ir pareigūnai į Baraškių kaimą dėl šios moters važiavo 2022 m. liepą bei 2021 m. birželį, tais kartais ją pavyko sutramdyti, niekas nenukentėjo.

Moters sūnus 15min pasakojo, kad moters liga paūmėdavo retsykiais, tačiau anksčiau viską pavykdavo išspręsti civilizuotai, o situacija buvo prognozuojama. Pats sūnus, kai sunegalavo jo mama, buvo darbe, iškvietęs pagalbą jis važiavo namo, bet grįžo viskam jau pasibaigus.

Vietiniai Baraškių gyventojai lrytas kalbėjo, kad moteris – stambaus sudėjimo, agresyvi, todėl jie jos vengdavo.

„Šiaip ji labai agresyvi... Galėjo prireikti tokių priemonių. Taip sakant, ji kaip žvėris, – paklaustos, kaip vertina priemones, kurių teko imtis pareigūnams, lrytas.lt atsakė parduotuvės darbuotojos. – Aš suprantu, kad jiems nebebuvo kitos išeities, nes kitaip galėjo baigtis liūdnai.“

Ar buvo neišvengiamas pavojus?


Seimo kontrolierė Erika Leonaitė feisbuke paminėjo Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką vertinant, ar policijos pareigūnai nepažeidė teisės į gyvybę panaudodami šaunamąjį ginklą.

„Pamatinis principas yra tvirtas kaip akmuo – mirtinos jėgos panaudojimas galimas tik kaip kaip kraštutinė priemonė siekiant išvengti labai aiškaus ir neišvengiamo pavojaus. Šis pavojus angliškai dar įvardijamas kaip „life or limb“ taisyklė, reiškianti, kad asmuo, prieš kurį panaudota mirtina jėga, tuo momentu turi kelti neišvengiamą mirtiną ar sunkaus sužalojimo pavojų.

Ar būtent tokia situacija susiklostė vakar – kyla daug klausimų. Todėl čia įsijungia valstybės pareiga atlikti veiksmingą oficialų tyrimą, kas, tikiuosi, ir bus padaryta. Kartu ši tragiška istorija, kaip ir nesena istorija apie sugyventinio nužudytą moterį iškelia ne vieną klausimą, įskaitant apie policijos veikimo algoritmus, pagalbą psichikos sveikatos sunkumų turintiems asmenims etc.“, – komentavo ji.

Bilotaitė susitiko su Požėla


Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad dėl incidento pradėtas ikiteisminis tyrimas bei tarnybinis patikrinimas. Be to, politikė tikina aptarusi susiklosčiusią situaciją su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla.

„Šiandieną turėjau šios situacijos aptarimą su generaliniu komisaru, nes, žinoma, tokie klausimai verčia giliau pasiaiškinti situaciją. Mano žiniomis, yra pradėtas tiek ikiteisminis, tiek tarnybinis patikrinimas – tam, kad įvertinti visas aplinkybes ir išsiaiškinti“, – trečiadienį prieš prasidedant Vyriausybės posėdžiui žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Pareigūnui teikiama visa reikiama pagalba, suprantant, kad situacija tikrai labai sudėtinga“, – aiškino ji.

A. Bilotaitė taip pat nurodė artimiausiu metu susitiksianti su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu.

„Mūsų institucijos turėtų aptarti klausimus, susijusius su psichikos sveikatos problemomis ir iš to išeinančiomis situacijomis, kai kyla pavojus ir medikų sveikatai“, – nurodė ji.

„Policijos pareigūnai nuolatos turi mokymus, kaip reaguoti į tokias situacijas, kai yra tokio pobūdžio iškvietimai“, – aiškino ministrė, pridurdama, kad po pastarųjų įvykių itin svarbu užtikrinti tinkamą tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir veikimo algoritmus.

Pareigūnams teikiama psichologinė pagalba


Lietuvos policija feisbuke paskelbė, kad vadovybė visokeriopai palaiko pareigūnus.

„Policijos vadovybė visokeriopai palaiko pareigūnus, kurie vakar, gindami save ir medikus, panaudojo šaunamąjį ginklą ir nukovė agresyvią, peiliu juos puolusią ir sužalojusią moterį.

Pareigūnams teikiama psichologinė pagalba, jiems bus suteikta visa reikiama teisinė pagalba, su jais artimiausiu metu planuoja susitikti ir policijos generalinis komisaras.

Dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurio metu paaiškės visa informacija. Kai tik bus kažkokių naujienų, suderinus su tyrimą organizuojančiu prokuroru, aktuali informacija visuomenei bus pateikta“, – rašo policija.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)