Tačiau šį sprendimą taip pat ir Trakų rajono apylinkės teismo padarytus procedūrinius pažeidimus skundu užprotestavo Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Jos viršininko Gintaro Aliksandravičiaus vardu pasirašytą skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Viktoras Dovidaitis penktadienį paskelbė, kad Trakų rajono apylinkės teismo rugpjūčio 31 dienos nutarimas panaikinamas ir A.Kašėtos prašymas sutrumpinti teisės vairuoti transporto priemones atėmimo terminą grąžinamas iš naujo nagrinėti apylinkės teisme.

Nutartis yra neskundžiama.

Liepos 25 dieną greitį viršijusiam politikui Trakų rajono apylinkės teismas dviem mėnesiam atėmė teisę vairuoti ir skyrė 1,3 tūkst. litų baudą.

Seimo nariui už leistino greičio viršijimą buvo skirta griežtesnė nei sankcijos vidurkyje numatyta atsakomybė. Teismas atsižvelgė į tai, kad už greičio viršijimą parlamentaras baudžiamas pakartotinai ir turi vieną galiojančią nuobaudą.

A.Kašėta prisipažino padaręs pažeidimą ir viešai gailėjosi dėl jo. Skirtos nuobaudos politikas neskundė. Tačiau po kiek laiko kreipėsi į teismą, prašydamas sutrumpinti teisės vairuoti atėmimo terminą.

Neblaivūs vairavę ir už tai nubausti vairuotojai dažnai pasinaudoja teise praėjus pusei nuobaudos termino prašo teismo grąžinti vairuotojo pažymėjimą anksčiau.

Trakų rajono apylinkės teismas A.Kašėtos prašymą rugpjūčio 31-ąją patenkino ir nuobaudą atimti teisę vairuoti dviem mėnesiams sutrumpino iki vieno mėnesio.

Tačiau Lietuvos Kelių policijos tarnyba pastebi, kad A.Kašėta vairavo blaivus, todėl Trakų rajono apylinkės teismas turėjo remtis visai kitomis teisės normomis. Policija apeliaciniame skunde taip pat atkreipė dėmesį į Trakų rajono apylinkės teismo nurodytus klaidingus apskundimo terminus.

Vilniaus apygardos teismas nutartyje rašo, kad reikia sutikti su policijos skundo argumentais, kad A.Kašėtai teisės vairuoti transporto priemones atėmimo terminas turi būti pradedamas skaičiuoti pasibaigus nustatytam 20-ties dienų terminui skundui paduoti, t.y. nuo rugpjūčio 16 dienos, nes rugpjūčio 15 diena buvo paskutinė diena skundui paduoti dėl Trakų rajono apylinkės teismo liepos 25 dienos nutarimo.

"Trakų rajono apylinkės teismas A.Kašėtos prašymą sutrumpinti teisės vairuoti atėmimo terminą galėjo nagrinėti tik praėjus ne mažiau kaip pusei paskirtojo laiko, t.y. ne anksčiau kaip rugsėjo 16 dieną", - konstatavo Vilniaus apygardos teismas.

A.Kašėta per Liberalų sąjūdžio frakcijos komunikacijos projektų vadovą Rytį Masilionį BNS atsiųstame atsakyme teigia, kad susidariusią padėtį vertina kaip kelių valstybės institucijų nesusikalbėjimą.

"Jaučiuosi tapęs tam tikrų susiklosčiusių aplinkybių įkaitu", - teigia Seimo narys.

Jis primena, kad Trakų rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą iš jo atimti teisę vairuoti dviem mėnesiams liepos 25 dieną. Praėjus pusei numatytos nuobaudos termino ir sumokėjęs skirtą piniginę baudą, rugpjūčio 25 dieną, jo manymu, kaip ir numato galiojanti tvarka, kreipėsi prašydamas nuobaudą sutrumpinti.

"Rugsėjo 16-ąją, atsižvelgdamas į tai, kad ir skaičiuojant nuobaudos galiojimo terminą su apeliaciniu 20 dienų laikotarpiu šis terminas jau baigėsi, kreipiausi į Lietuvos kelių policiją. Rugsėjo 16 dieną gavau policijos patvirtinimą, kad galiu atsiimti vairuotojo pažymėjimą. Tą pačią dieną tai ir padariau", - rašo A.Kašėta.

Jis sako, kad vairuotojo pažymėjimą, pagal numatytą tvarką, paprašęs grąžinti anksčiau dėl paprastų priežasčių - kad turėtų galimybę lankytis pas rinkėjus savo apygardoje, atvykti į Seimo posėdžius bei nuvežti vaikus į mokyklą.

"Šiuo metu turiu vairuotojo pažymėjimą ir vairuoju automobilį. Naujų KET pažeidimų nepadariau. Nors man pirmuoju teismo sprendimu skirtas 2 mėnesių teisių atėmimo terminas jau seniai praėjo, dabar lauksiu atsakingų institucijų informacijos, kaip man toliau elgtis šioje susiklosčiusioje situacijoje", - sako parlamentaras.

Kaip žinia, Trakų rajono apylinkės teismas liepą liepą skirdamas nuobaudą pabrėžė, kad A.Kašėta leistiną greitį viršijo beveik du kartus, t.y. net 80,2 kilometro per valandą. Be to, pažeidimas padarytas dienos metu, kai kelyje yra intensyvus kitų transporto priemonių ir galimai pėsčiųjų judėjimas, todėl tokie politiko veiksmai pripažinti labai pavojingais visuomenės saugomiems gėriams (turtui, žmogaus sveikatai ir gyvybei), pačiam vairuotojui ir kitiems asmenims.

Pareigūnai nustatė, kad birželio 11 dieną automobilį ''Škoda Octavia" vairavęs tuometinis Seimo vicepirmininkas A.Kašėta keliu Vilnius-Varėna keliu važiavo 170 kilometrų per valandą greičiu.

Už greičio viršijimą parlamentarui grėsė nuo 1000 iki 1500 litų bauda su teisės vairuoti atėmimu nuo vieno iki trijų mėnesių arba septynių parų administracinis areštas su teisės vairuoti atėmimu šešiems mėnesiams.

Birželio 28 dieną Seimas panaikino smarkiai greitį viršijusio liberalo teisinę neliečiamybę, prieš tai jis atsistatydino iš Seimo vicepirmininko pareigų.