Tyrimą dėl parlamentaro P. Gražulio galimo neapykantos kurstymo prieš homoseksualius asmenis praėjusiais metais pradėjo Vilniaus policija. Jis buvo pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalį, numatančią atsakomybę už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Seimas praėjusiais metais svarstė du įstatymų projektais, kuriais norėta sureguliuoti kartu gyvenančių, nesusituokusių porų santykius. Seime tuomet lankėsi ir LGBT bendruomenės atstovai.

Po svarstymo P. Gražulis leidosi su jais į diskusiją – kalbėjo, kad homoseksualizmas, pederastija yra blogis, tie žmonės platina venerines ligas.

„Ir su avimis, ir lavonais, su vaikais, su vyrais. Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas“, – taip P. Gražulis kreipėsi į vieną LGBT bendruomenės atstovą.

Pastarasis atsakė, kad Seimo narys nusikalba.

„Iš kur tu atsiradai? <...> Iš kur tie pederastai atsirado?“ – klausė P. Gražulis.

„Jūs esate išsigimęs. Dievas sukūrė vyrą ir moterį, – karščiavosi politikas. – Jūs ten lovoje darykite, ką jūs darote, bet neikit ant stogų ir nešaukite.“

„Kas čia, po galais, vyksta?“

Vienas iš nukentėjusiųjų Mantas Meškerys viešai piktinosi, kad tyrimas dar nebaigtas, stebėjosi, jog esą trūksta įrodymų.

„KAS ČIA VYKSTA?

Prieš 1 metus ir 27 d. Seimo narys Petras Gražulis mane ir dar vieną žmogų vidury Seimo išvadino „pederastais, išsigimėliais“, sakė, kad „reikia gydyti“ ir t.t. ir pan. Iš kart po to kreipiausi į policiją ir buvo pradėtas tyrimas dėl žeminimo ir neapykantos kurstymo. Tai buvo PRIEŠ METUS ir tyrimas iki šiol nėra baigtas.

Negana to – per visą šitą laiką pasikeitė tyrėjas ir rytoj aš jau TREČIĄ KARTĄ eisiu pas tyrėją, nes vyr. prokurorui neva trūksta nusikaltimo įrodymų, detalių ir liudininkų. Rimtai?

Gal man gali kas nors atsakyti – kaip gali trūkti „įrodymų“, kai:

– viskas buvo nufilmuota ir ištransliuota per visas šalies televizijas? (Akivaizdus atlikto veiksmo ĮRODYMAS).

– po tais video – buvo šimtai komentarų pritariantys Gražulio mintims ir elgesiui ir dar net žiauresnių (Akivaizdus ĮRODYMAS, kad neapykanta išplito).

– tyrėja prieš kurį laiką mums minėjo, kad yra laukiama verdikto iš lingvistikos ekspertų – neva pakankamai baisius žodžius vartojo Gražulis, ar ne. Tuo tarpu jau senai yra oficialus VLKK bei Lietuvių kalbos institutas raštas, kuriame patvirtinta, kad žodis „pederastas“ yra žeminantis žodis. (Akivaizdus ĮRODYMAS)“, – feisbuke neseniai rašė pilietis.

Petras Gražulis

„Pats Gražulis pas save FB parašė postą, kuriame jis nesigaili, o dar sykį pabrėžia, kad mano jog pasielgė teisingai. (Akivaizdus PRISIPAŽINIMAS ir elgesio NESIGAILĖJIMAS). Bet kažkodėl tyrėjams (kurie staiga ėmė keistis) ir <...> prokurorei Jurgitai Jasiūnienei čia trūksta kažko „daugiau“, kažkokių „detalių“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad Seime parlamentarus užgauliojęs komikas Olegas Šurajevas jau yra patrauktas atsakomybėn.

„Situacija analogiška – žmogus kitus žmones išvadino necenzūriniais žodžiais ir juos taip galimai žemino. Viskas yra nufilmuota. Bet šitą tyrimą teisėsauga kažkodėl daro LABAI GREITAI.

Tai gal kas nors man gali atsakyti – kas čia, po galais, vyksta?“ – klausė M. Meškerys.

Paaiškino, kuo skiriasi Gražulio ir Šurajevo tyrimai

Delfi dėl jo išreikšto pasipiktinimo kreipėsi į Vilniaus policiją ir Generalinę prokuratūrą.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja informavo, jog ikiteisminis tyrimas dėl P. Gražulio pasisakymų tęsiamas, teigė, kad komentuoti jo detalių negali.

„Minėtas ikiteisminis tyrimas vis dar atliekamas, jo detalių komentuoti negalime. Šį ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jurgita Jasiūnienė“, – pažymėjo J. Samorokovskaja.

Lietuvos respublikos prokuratūra

Prokuratūra situacijos taip pat išsamiai nekomentavo, tik pažymėjo, jog P. Gražulio ir O. Šurajevo atžvilgiu vykdomi atskiri tyrimai, asmenų klausimai sprendžiami skirtingose teisenose – vienam gresia baudžiamoji, kitam – administracinė atsakomybė.

„Jūsų minimų asmenų atžvilgiu yra vykdomi atskiri tyrimai. Pastebėtina, kad kiekvienas atvejis yra skirtingas.

Atkreipiame dėmesį, kad asmenų atsakomybės klausimai sprendžiami skirtingose teisenose (administracinė atsakomybė, baudžiamoji atsakomybė)“, – komentare paminėjo prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Skelbta, kad tyrime dėl P. Gražulio galimo neapykantos kurstymo nukentėjusiaisiais pripažinti trys asmenys.

Jeigu teisėsauga norės pateikti Seimo nariui P. Gražuliui įtarimus, turės kreiptis į parlamentą su prašymu panaikinti jo teisinį imunitetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)