Delfi kartu su miškininkais, mokslininkais ir aplinkosaugininkais nuvyko į išskirtinius miškininkų vadinamus miškų kenkėjų židinius, kurie jiems neduoda ramybės. Abu jie – poilsiautojų pamėgtose vietose.

Jei dėl pirmojo židinio miškininkai sprendimą pasiūlė, dėl antrojo konkretaus atsakymo nėra.

Pirmadienį buvo nuvažiuota ir į Ignalinos rajone esantį didžiausią Lietuvoje paprastojo pušinio pjūklelio židinį, kuris užima beveik 5 tūkst. hektarų miško teritoriją. Miškininkai parodė, kad jame užfiksuoti pirmieji liemenų kenkėjų veiklos požymiai. Dėl pjūklelio Ignalinos rajone buvo paskelbta stichinė nelaimė.

Tik atvykus į vietą iš karto pastebima, kad šiame miške gerokai šviesiau nei įprastai. Viskas dėlto, kad pušinis pjūklelis pažeidžia pušų spyglius ir galiausiai šie nukrinta. Mokslininkai jau ne pirmus metus svarsto, ką daryti su šiuo židiniu. Ir galiausiai aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus teigė, kad kitais metais planuojamas purškimas.

Taigi, kas iš tiesų vyksta poilsiautojų pamėgtuose Labanoro regioninio ir Aukštaitijos nacionalinio parko miškuose? Kokie sprendimai laukia? Ir dėl ko labiausiai išsiskyrė visuomenės aktyvistų ir miškininkų nuomonės?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)