Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas negalutinis, J.Tiškevičius jį dar galės apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Tai jis greičiausiai ir padarys.

Teismas savo sprendime pažymėjo, kad Užutrakio dvarą kaip kultūros paminklą Kultūros ministerija siekia išsaugoti nuo 1992-ųjų. Teismo nuomone, negalima dvaro išardyti kaip vientiso paminklo, kurį valstybė nusprendė skirti visuomenės reikmėms.

Į teismą J.Tiškevičius kreipėsi po gegužės 22-osios Kultūros ministerijos sprendimo. Juo buvo atkurtos nuosavybės teisės į dalį Užutrakio dvaro sodybos pastatų. Tačiau valstybė nusprendė jų negrąžinti natūra, o išmokėti 1 mln. 880 tūkst. 102 litų kompensaciją vertybiniais popieriais.

Į savo tėvo Zdislavo Tiškevičiaus iki neteisėto nusavinimo Lietuvoje turėtą nekilnojamąjį turtą pretendavęs J.Tiškevičius savo skunde teismui nurodė, kad valstybės išperkamo turto statusas Užutrakio dvaro pastatams suteiktas nepagrįstai. Jis prašė Kultūros ministerijos priimtus administracinius aktus pripažinti neteisėtais ir nepagrįstais.

J. Tiškevičius taip pat pabrėžė, kad dvarą prieš šimtą metų ant Galvės ežero kranto pastatė jo senelis.

Kultūros ministerija su grafų palikuonio skundu nesutiko ir nurodė, kad Užutrakio dvaras yra įtrauktas į valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Todėl, ministerijos nuomone, dvaro pastatai išimtine nuosavybės teise priklauso Lietuvos Respublikai.

Užutrakio dvarą šiuo metu valdo Kultūros ministerija ir Trakų istorinis nacionalinis parkas. Teigiama, kad dvaro restauracijai reikia apie 80 mln. litų.

Užutrakis labiausiai išgarsėjo, kai dvarą daugiau nei prieš šimtą metų įsigijo įtakingos Lietuvoje grafų Tiškevičių giminės atstovas Juozapas Tiškevičius. Itališko stiliaus neoklasikinius rūmus XIX amžiaus pabaigoje pastatė architektas Juozapas Husas.

Ežerų apsuptą parką su dvidešimties tvenkinių vėriniu sukūrė žinomas prancūzų kraštovaizdžio architektas Edouardas François André, įvairiose pasaulio šalyse sukūręs apie 100 parkų.

Prašmatnius grafų rūmus ruošiamasi restauruoti.