Papirkimu kaltinami G. Kazakas ir A. Butkevičius pirmadienį teisme pradėjo klausytis net keliasdešimties telefoninių pokalbių, kuriuos gavę teismo leidimą įrašė operatyviniai darbuotojai. Rinkėjų į sostinės tarybą išrinkti politikai teisme taip pat pirmą kartą išgirdo ir V. Urbonavičiaus įvairių susitikimų metu darytus įrašus.

Be to, teismas artimiausiu metu ketina peržiūrėti slapta darytus vaizdo įrašus – iš jų matosi, kaip bandoma papirkti konservatorių.

„Jis geras aktorius“, - išgirdęs pirmuosius pokalbius apie V. Urbonavičių kalbėjo A. Butkevičius.

Bylą dėl papirkimo nagrinėjantis teisėjas iš pradžių ketino klausytis tik su kaltinimu susijusius įrašus, tačiau paaiškėjo, kad Vilniaus apygardos prokuratūra yra išsaugojusi ir kitus pokalbius, kurių neprijungė prie bylos – esą jie yra nereikšmingi. Tai sužinojęs A. Butkevičius buvo kategoriškas – jis pareikalavo klausytis visų pokalbių, kurie, pasak jo, gali būti reikšmingi gynybai. Be to, politikas ir jo advokatas pasipiktino, kad šie įrašai yra nesunaikinti, nors prokuratūra esą ir buvo nurodžiusi, kad jie jau neišliko.

Iš telefoninių pokalbių aišku, kad G. Kazakas ir A. Butkevičius bendravo gana artimai (vadindavo broliuku), tačiau visus reikalus tvarkė tik susitikimų metu – telefonu apie juos politikai vengdavo kalbėtis. Tiesa, užsimindavo, kad su jais bendradarbiauti sutikusį „draugą“ (V. Urbonavičių) „reikės pagloboti, nes bus spaudimas iš visų pusių“.

Kaip paaiškėjo teisme, praėjusių metų pavasarį tarp A. Butkevičiaus ir G. Kazako buvo perbėgusi juoda katė – esą A. Butkevičius vienu metu „žaidžia trimis frontais“. Tai buvo pastebėjęs ir V. Urbonavičius, kuris norėdamas sudaryti „patikimo partnerio“ įspūdį nevengė apsilankyti ir A. Butkevičiaus namuose ir reikalus aptarti esą prie taurelės. „Ačiū, kad svetingai priėmei“, - vieno pokalbio metu kartą jau teistam buvusiam Seimo nariui sakė V. Urbonavičius.

Į visus susitikimus su G. Kazaku ir A. Butkevičiumi konservatorius atvykdavo su garso technika ir slapta įrašinėjo pokalbius. Į savo vaidmenį įsijautęs V. Urbonavičius greičiausiai G. Kazakui net nesukėlė jokio įtarimo – vieno susitikimo prie degalinės metu vyrai ne tik aptarinėjo reikalus savivaldybėje, bet ir piktinosi jų kompaniją pavedusiu A. Butkevičiumi.

G. Kazakas užsiminė, kad A. Butkevičius sudarė „nepatikimo partnerio įspūdį“ ir pradėjo „žaisti trimis frontais“ – „tuo pačiu klausimu“ kalbėjosi ne tik su G. Kazaku, bet ir tuometiniu vicemeru Evaldu Lementausku bei Arūnu Štaru.

„Jis nori viską sudaužyti, išdarkyti, kad paskui pas jį visi bėgtų tartis“, - G. Kazakas piktinosi, kad A. Butkevičius nesilaiko susitarimo ir kišasi ne į savo reikalus, be to, paskutiniu metu net neturi laiko susitikti su savo draugais. „Jis mano, kad visi yra bezdielnikai, o tik jis vienas dirba“, - kalbėjo politikas.

Pokalbio su V. Urbonavičiumi metu G. Kazakas neslėpė, kad „iš dėkingumo“ sutvarkys „keletą dalykų“, nes jaučiasi skolingas jį į savivaldybės tarybą prastūmusiems asmenims.

„Stambūs verslininkai sako, kad net prie A. Zuoko (buvusio Vilniaus mero – aut.past.) nebuvo tokio reketo kaip dabar“, - G. Kazakas piktinosi, kad savivaldybės tarybos nariai buvo pasidaliję įtakos sferomis. Tuo pačiu politikas neslėpė valdąs specialų biudžetą, iš kurio yra remiami palankius sprendimus palaikantys ir juos priimti padedantys tarybos nariai.

To paties pokalbio metu G. Kazakas prašė padėti įkalbėti Privatizavimo komisijos narę Birutę Galinienę palaikyti vieną jam svarbų projektą. „O kas už tai Birutei?“ – klausė V. Urbonavičius.

„Milijono neduosiu, bet dešimt štukų gaus“, - atkirto G. Kazakas.

Ne mažiau atviri ir kiti G. Kazako ir V. Urbonavičiaus pokalbiai. Beje, klausytis jų į teismo posėdžius yra kviečiamas ir byloje liudytoju esantis konservatorius – teisėjas, prokuroras, kaltinamieji ir advokatai turi galimybę jam užduoti klausimus ir paprašyti paaiškinti, ką jis pokalbių metu turėjo omenyje.

G. Kazako ir A. Butkevičiaus pokalbių teismas ketina klausytis artimiausiais posėdžiais, o tik po to spręs dėl tolesnio bylos nagrinėjimo. V. Urbonavičiui teismo posėdžiai dabar kaip darbas – jis taip pat yra kviečiamas į kitą bylą klausytis pokalbių ir su E. Lementausku (jo byla nagrinėjama atskirai).

DELFI primena, kad A. Butkevičiui Vilniaus apygardos prokuratūra pateikė kaltinimus dėl galimai įvykdytos nusikalstamos veikos – papirkimo. G. Kazakas kaltinamas pagal keturias nusikalstamas veikas.

E. Lementauskas, G. Kazakas ir A. Butkevičius įtariami V.Urbonavičiaus papirkimu. STT ir prokurorų įtarimuose nurodyta, kad E. Lementauskas mažiausiai keturis kartus V. Urbonavičiui siūlė kyšį. Didžiausia pasiūlyta suma – 140 tūkst. Lt Lt už tai, jeigu konservatorius balsuos prieš sostinės mero Juozo Imbraso interpeliaciją. Dar tokia pati suma buvo žadama, jeigu interpeliacija nepavyktų.

Be to, E. Lementauskas su V. Urbonavičiumi susitiko dar keletą kartų ir vicemero kabinete. Už „politinę paramą“ bei palaikymą sprendžiant įvairius klausimus tarybos posėdžiuose konservatoriui buvo siūlomos įvairios sumos. E. Lementauskas įtariamas V. Urbonavičiaus namuose, vonioje palikęs 50 tūkst. Lt kyšį.

G. Kazakas konservatorių taip pat bandė papirkti keletą kartų. V. Urbonavičiui ne kartą buvo siūlomas 150 tūkst. litų kyšis bei vicemero postas.

A. Butkevičius įtariamas V. Urbonavičiui sumokėjęs 5 tūkst. litų už tai, kad šis balsuotų už buvusio „tvarkiečio“ Olego Gluchovo skyrimą pirmininku dėl steigiamos komisijos „Vilniaus pramogų parko“ sutarties priežiūrai. Šis parkas priklauso „Rubicon group“.