„Mums nieko nežinant vakar vaikas su mama išleistas namo. Mes tai sužinojome tik šiandien ryte. Mūsų socialinė darbuotoja iš karto nuėjo jų aplankyti. Ji gyvena su partneriu ir dviem savo dukrytėmis išsinuomotame bute. Namai tvarkingi, švarūs, maisto yra, vaikui viskas pasiruošta. Bet mes ir žinojome, kad namai bus tvarkingi. Po to surengėme skubų tarpžinybinį įvairių institucijų pasitarimą, labai kontaktavome su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Vienoje pasitarimo dalyje dalyvavo vaiko tėvas, į kitą dalį iškvietėme motiną.

Moteris teigė pati maitinanti vaiką, pripažįsta, kas įvyko. Ji geria raminamuosius vaistus, tačiau jei dėl kažko susijaudina, stveriasi alkoholio. Moteris teigė gėrusi sidrą, kartais – alaus. Išgėrusi užsitraukdavo dūmą, nors šiaip nerūko. Moteris prisipažino, kad gimdymo dieną taip pat išgėrė sidro. Kai jai pasidarė blogai, vyras tuo metu buvo parduotuvėje, bet nepasiėmęs mobilaus telefono. Ji pirma sulaukė vyro, o tuomet jau iškvietė greitąją pagalbą. Atvykę medikai jai norėjo suleisti kažkokių vaistų, tuomet ji pasakė, kad yra išgėrusi“, - pasakojo Rokiškio savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Anfisa Silivanova.

Pasitarimo metu buvo aptariamos dvi sprendimo galimybės: arba skubos tvarka kreiptis į prokuratūrą, kad vaikas būtų atskirtas nuo mamos, arba duoti jai dvi bandomojo laikotarpio savaites, ją intensyviai stebint ir prižiūrint. Pasitarimo dalyviai vienbalsiai pritarė antrajam variantui. Socialinė darbuotoja šeimą lankys kasdien po du kartus – ryte ir vakare. Buvo svarstomas ir siūlymas suteikti šeimai kiek ilgesnį bandomąjį laikotarpį – mėnesio, tačiau dėl kūdikio saugumo nuspręsta, kad jis per ilgas.

„Vakar buvome nusprendę, kad prašysime vaiką kurį laiką palaikyti ligoninėje, tačiau išėjo kitaip. Šiandien vaiką jau aplankė poliklinikos gydytoja, kuri taip pat nežinojo, kad jis paleistas iš ligoninės. Anot jos, vaiko būklė normali. Taip pat sutarėme su vyru, kuris yra ramesnis, jaučia atsakomybę už kūdikį ir jaudinasi dėl savo draugės elgesio, kad jis kontaktuos su socialine darbuotoja, jei kas nutiks. Vyras išgeria, bet nėra girtaujantis, apskritai yra kitoks. Jis mėgina moteriai daryti įtaką, kad išsaugotų vaiką šeimoje. Net apsiverkė pas mus. Gaila žmogaus, tik bijome, kad jie nepavargtų, nes moteris energetine prasme stipresnė. Ji yra šeimos galva. Tai tikrai nelengva asmenybė“, - teigė A. Silivanova.

Moteriai dėl savo psichologinės būsenos patarta kreiptis į medikus. Anot pašnekovės, kartą socialinės darbuotojos padedama ji lankėsi pas psichiatrą, kuris jai ir išrašė raminamųjų vaistų. A. Silivanovos žiniomis, gydytojai leido šiuos vaistus vartoti kūdikį maitinančiai motinai.