J. Olekas sako, kad karių pasirinkimas vyks atrankos būdu, stebint visuomenės atstovams. „Atranką vykdysime skaidriai, kad nebūtų spekuliacijų, kad kas nors išsipirko ar kitais būdais išvengė tarnybos [...].

Pirma, tai tikime, kad bus ir savanorių, kurie norės ateiti tarnauti tuos devynis mėnesius, nes viešumoje buvo tokių ir paraginimų, ir siūlymų, kad sugrąžintume [šauktinių tarnybą]. Tai gal tų siūlytojų vaikai, anūkai ar patys siūlytojai ateis tarnauti“, – svarsto J. Olekas.

Jis sako, kad, jei šauktinius reikės rinktis atrankos būdu, bus bandoma surašyti visus asmenis, kurie gali būti pakviesti tarnauti.

Juozas Olekas
„Pritaikysime tokį metodą, kad iš tikrųjų tai nepriklausys nuo kokio nors sėdinčio šaukimo punkte karininko ar kito asmens, o [išrinksime] loterijos atrankos būdu. Ar tie burtai bus traukiami, ar tai bus kompiuterinis parinkimas, dar pamatysime, dar turime šiek tiek laiko pasiruošti“, – sako krašto apsaugos ministras.

Jis priduria, kad galutinis sprendimas dėl galimo šauktinių tarnybos atnaujinimo bus priimtas Seime tik kovo mėnesį, prasidėjus pavasario sesijai, o pats šaukimas esą veikiausiai prasidės vasarą.

Vis dėlto J. Olekas pripažįsta, kad šauktinių kariuomenė, jo žodžiais, nėra panacėja. „Yra daug argumentų, kodėl geresni kariai profesionalai“, – mano J. Olekas.

Kaip vieną iš tokių priežasčių jis nurodo tai, kad dirbantys žmonės tokiu būdu bus išimami iš rinkos.

„Dabar pasakyti, kad imsime tik nedirbančius, irgi būtų kažin ar teisinga, nes tas nedarbas yra dėl skirtingų priežasčių, [...] gal kitas žmogus turėjęs darbą, bankrutavusi įmonė – žmogus nekaltas, ieškosi kito darbo“, – teigia krašto apsaugos ministras.

J. Olekas pažymi, kad nuo šios tarnybos prievolės bus atleisti visi tie, kurie negali tarnauti dėl sveikatos problemų ir studijuoja aukštosiose mokyklose.

Valstybės gynimo tarybos siūlymui grąžinti šauktinius dar turės pritarti Seimas.

Kasmet numatoma pašaukti po 3 tūkstančius jaunuolių. Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos trukmė – devyni mėnesiai.

Premjeras: šaukimo į kariuomenę klausimo frakcija dar nesvarstė

Loreta Graužinienė, Algirdas Butkevičius, Juozas Olekas, Vytautas Jonas Žukas
Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad privalomos karo tarnybos grąžinimo klausimo socialdemokratų frakcija Seime dar nesvarstė, tačiau neabejojo, kad partijos nariai pritars tokiam Valstybės gynimo tarybos sprendimui.

„Aš manau, kad visi frakcijos nariai pritars, įvertinę esamą geopolitinę situaciją ir suprasdami, kad mūsų šalis turi rūpintis žmonių saugumu“, – teigė A. Butkevičius.

Premjeras taip pat pabrėžė, kad būtinoji karinė tarnyba yra tik laikina priemonė, priimta, atsižvelgiant į dabar susiklosčiusią geopolitinę padėtį.