Panevėžyje metus besitęsiantis ginčas dėl neišmokėtų priedų tampa vis labiau kontroversiškas. Štai santechnikui per karantiną priedas išmokėtas be ginčų. O gydytojams dėl tų pačių priedų reikia vaikščioti į teismus, nes jie esą neįtelpa į ministro įsakymus.

„Ministro įsakymas taip sako: tie asmenys, kurie teikia kontaktines paslaugas sergantiems COVID-19 liga“, – aiškino gydytojas Rimvydas Tumas.

Tuo tarpu, santechnikas, taisydamas vamzdį, priedą gavo be problemų.

„Jis irgi yra toks pats darbuotojas kaip ir tarkime valytoja, kuri valė. Jis ėjo į patalpą, kur gulėjo COVID liga sergantis pacientas, taisė radiatorių“, – pasakojo R. Tumas.

Pratrūkęs radiatorius santechnikui užtikrino mėnesio priedą prie algos, o medikų argumentai, kad jie gydė ir prižiūrėjo tiriamą dėl kovido arba karantinuojamą ligonį, kuris irgi kelia grėsmes užsikrėsti, ligoninės administracijos neįtikino.

„Tai yra teikia tiesiogines paslaugas asmenims, kurie serga COVID liga arba vykdo (…) priemones COVID židinyje. Apie įtariamus žmones, nesvarbu, kaip mes juos betraktuotume, nei įstatyme, nei ministro įsakyme, nekalbama“, – sakė ligoninės gynėja Asta Bajorienė.

Tuo metu medikas pasakojo, kad per pandemijos piką visi pacientai buvo laikomi galimai sergančiais koronavirusu.

„Mes buvome priversti absoliučiai visus pacientus karantinuoti, izoliuoti, iki PGR testo atsakymo ir juos laikyti kaip įtariamus sergančius COVID liga“, – pasakojo gydytojas anesteziologas reanimatologas Ričardas Peldžius.

Darbo ginčų komisijos sprendimą pavertė niekiniu

Dar pernai Darbo ginčų komisija pripažino, kad ligoninės administracija neteisi, ir privalo nukentėjusiems medikams už rizikingą darbą priedus ir delspinigius išmokėti – iš viso per 400 tūkst. eurų.

„Sumos yra įvairios. Teisiasi virš šimto darbuotojų. Mano suma yra vidutiniška, bet šiaip yra nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių“, – sakė R. Peldžius.

Tačiau ligoninės administracija taupi. Priedų ir toliau nemoka, o Darbo ginčų komisijos sprendimą pavertė niekiniu.

„Dargo ginčų komisijos sprendimas buvo priimtas visai kitu pagrindu, kurį mes būtent ir skundėme“, – kalbėjo ligoninės atstovas.

Darbo ginčų komisijos sprendimą apskundusios ligoninės koziris – dėl algos priedų išleistas sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Jį medikų atstovai skaito visai kitaip.

„Priklausė priedai tiems darbuotojams, kurie teikė sveikatos priežiūros paslaugas ne tik patvirtinta COVID + diagnozė sergantiems pacientams, bet ir tiems asmenims, kurie buvo laikomi įtariamais sergančiaisiais“ – sakė medikų advokatė Rūta Žukaitė.

Priedai medicinos personalui – nuo 60 iki 100 proc. algos.

„Jaučiamės dvejopai. Šiek tiek jau pasimiršo tuos nuoskaudos per gerus metus laiko. Po to sekė antras karantinas ir antras didžiulis kovido pikas“, – kalbėjo R. Peldžius.

Visgi dalis ieškovų iki teismo nebėjo. Iš 135 anksčiau dėl priedų besiskundusių 21 darbuotojas su administracija pasirašė taikos sutartį, ir sutiko su 15 proc. priedu prie algos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)