Seimo narys Andrius Mazuronis laidoje Delfi diena sakė, kad dabartinės pareigos jam pačiam buvo staigmena.

„Be jokios abejonės. Žinoma, mes teorinį hipotetinį variantą susirinkę frakcijoje, dar iki penktadienio, svarstėme visus variantus ir išsirinkome iš savo frakcijos vidaus atstovus į visas pozicijas, lygiai taip pat išsirinkome atstovą ir į vicepirmininko postą, taip pat ir kitas.

Tada pradėjome žiūrėti ir atėjus išrinktai Seimo pirmininkei buvo paklausta, kas būtų mūsų atstovas, mes jai pasakėme, ji išgirdo ir išėjo. Atėjęs į posėdžių salę, pamačiau savo pavardę ir supratau, kad, matyt, teikimas buvo mano. Prisipažinsiu, kad tai buvo netikėta, bet malonu“, – laidoje sakė Seimo narys.

Andrius Mazuronis

Anot jo, tai buvo labai netikėta. „Galbūt valdantieji viduje aptarinėjo įvairias kandidatūras, bet tas aptarinėjimas iki manęs neatėjo. Pirmą kartą tai išgirdau penktadienį posėdyje“, – laidoje pridūrė politikas.

Širinskienė: niekada taip nebuvo elgiamasi su opozicinėms frakcijomis

Akivaizdu, kad šiuo metu netrūksta diskusijų ir aistrų dėl įvairiausių postų. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen neslepia turinti abejonių dėl „valstiečių“ siūlomos A. Norkienės kandidatūros į Seimo vicepirmininkės pareigas. Seimo narė Agnė Širinskienė laidoje Delfi diena sako, kad ją stebina toks valdančiųjų elgesys.

„Labai keistas valdančiųjų elgesys, nes paprastai niekada taip nebuvo elgiamasi su opozicinėms frakcijomis, ypač didžiausiomis, nurodinėjant, kas turėtų užimti vieną ar kitą postą. Aš puikiai atsimenu tuos pačius 2016 metus, kada konservatoriai, praktiškai turėdami dar mažiau žmonių, negu mes turime Seime, teikė į vicepirmininkus Degutienę, ir mums tikrai net nekilo mintis, kad turėtume ignoruoti tokį opozicijos pasiūlymą, jeigu ta kandidatūra tiko opozicijai, jeigu opozicija matė, kad tas žmogus tinkamai gali atstovauti tą poziciją Seimo vadovybėje, tai mes, suprasdami, kad yra demokratija, ir opozicija turi savo teises, pritarėme.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Dabar esame visiškai kitokioje situacijoje, kai, viena vertus, mums yra aiškinama, kad mes turėsime opozicijos lyderį, todėl mūsų kandidatas kaip ir yra nepageidaujamas Seimo vadovybėje. O tai, ką matėme šiandien, arba įrašų pavidalu socialinėje erdvėje, tarsi pradedama nurodinėti, ką turėtume teikti į vieną ar kitą poziciją. Leidžiama suprasti, kad vienas ar kitas kandidatas tiesiog nesulauks palaikymo. Aš manyčiau, kad tai nėra demokratijos požymis“, – tikino A. Širinskienė.

Prabilo apie užkulisinį susitarimą

Politikė pabrėžia, kad ją stebina toks valdančiųjų elgesys, mat to, A. Širinskienės teigimu, anksčiau tikrai nėra buvę.

„Jeigu valdantieji dar penktadienį ryte prisiekinėjo, kad bus visiškai kitokia politinė kultūra, tai tikrai ta politinė kultūra yra kitokia – ji daug blogesnė. (…) Tikrai neteko girdėti, kad būtų toks elgesys su iš esmės politine opozicijos ašimi, antra pagal dydį frakcija“, – pridūrė Seimo narė.

„Matyt, tikrai buvo kažkoks užkulisinis susitarimas dėl paramos balsais.“

Kritika Čmilytei – užprogramuota

Seimo narys Eugenijus Gentvilas laidoje Delfi diena sako, kad valstiečiai kritikuoja Seimo pirmininkę ne be priežasties. Anot jo, kritika Čmilytei tarsi užprogramuota iš anksto.

„Aš noriu pasakyti, kad dabar Agnė lieja ašaras ir sako, kad dabar politinė kultūra yra blogesnė, juk patys tą darėte net ir mūsų atžvilgiu. Esminis dalykas, kurį noriu pasakyti, kad galbūt opozicija norėtų, kad su Seimo pirmininke atsitiktų taip, kaip atsitiko tada, kai Pranckietis pasiūlė ekspremjerą Algirdą Butkevičių į Seimo pirmininkus ir jis nepraeina.

Eugenijus Gentvilas

Tai gal čia buvo noras, kad Čmilytė pasiūlytų kandidatūrą, kuriai pati nepritaria valdančioji dauguma, bet Karbauskis ir Širinskienė liepia Norkienę siūlyti. Ir štai Norkienė yra neišrenkama, o visos kritikos strėlės krenta naujajai Seimo pirmininkei, kaip ji nesugeba suderinti interesų“, – svarstė pašnekovas.