„Taip, mes gaudome pabėgėlius, dėl to pasistatėme koncertiną, tačiau Baltarusija nėra izoliuojama nei Lietuvos, nei Lenkijos, nei Europos Sąjungos, nei visos Euroatlantinės bendrijos. Todėl nemanau, kad reikalinga viską uždaryti“, – „Žinių radijui“ teigė E. Gentvilas.

Visgi politikas mano, kad reikia sustiprinti patikrų pasienyje su Baltarusija kokybę.

„Aktyvinti patikras – tiek žmonių, tiek transporto, tiek krovinių – tikrai reikia. Ir aš sutinku su ponu R. Liubajevu, kad gerai paruošto, kvalifikuoto personalo poreikis tikrai yra išaugęs. Jis išaugęs ne tik šiemet – jau dveji metai, kaip jis atsiradęs“, – pabrėžė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

E. Gentvilas įsitikinęs, kad visų pasienio kontrolės punktų su Baltarusija uždarymas Lietuvai gali turėti neigiamų ekonominių pasekmių.

„Šiandien, man atrodo, negalėtų būti taip, kad Lietuva uždaro visus 6 perėjimo punktus, užkala juos, spynomis apkabina – ir kas iš to? Lietuva turi ekonominių interesų šalyse, kurios tranzitiškai yra toliau į Rytus nei Baltarusija ir Rusija ir šioje vietoje tai taptų nežinia kam didesnę žalą nešantys dalykai. O štai patikros kokybė – turi būti sustiprinta“, – akcentavo parlamentaras.

ELTA primena, kad vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius penktadienį pranešė, kad artimiausiu metu bus priimti sprendimai dėl dviejų pasienio kontrolės punktų su Baltarusija uždarymo.

Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas tikina, kad Tverečiaus ir Šumskų kontrolės postų uždarymas krovinių judėjimo per sieną su Baltarusiją nesutrikdytų.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Lenkijos ir Lietuvos duomenimis, šiuo metu į šalį perkelta apie 4 tūkst. samdinių.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda akcentuoja, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)