Anot jo, šį įvykį lėmė dvi priežastys – miškų tarnybos darbuotojo abejingumas išduodant leidimus ir tai, kad miško savininkai nežinojo fakto, kad teritorija yra įtraukta į „Natura 2000“.

„Pirmiausia, nustatytas Valstybinės miškų tarnybos darbuotojas, kuris galimai naudojosi tarnybine padėtimi išduodamas kirtimo leidimus dėl asmeninio intereso, duomenys apie šį nusižengimą užvakar jau perduoti prokuratūrai.

Taip pat paaiškėjo, kad jokiame viešame registre informacija apie naujos saugomos buveinės teritorijoje „Natura 2000“ atsiradimą nebuvo įtraukta, todėl miško savininkai negalėjo žinoti, kad planuojamame kirsti sklype yra vertinga įstatymais apsaugota gamtinė teritorija, t. y. Vakarų taiga“, – ketvirtadienį po Šimonių girios kirtimo atvejo aptarimo susitikime Aplinkos ministerijoje sakė S. Gentvilas.

Ministro įsakymas dėl šios teritorijos priskyrimo „Natura 2000“ saugotinai buveinei buvo pasirašytas praėjusį metų gruodį, o leidimas kirsti išduotas šių metų sausį.

Susitikime ministras taip pat pabrėžė saugomų teritorijų tarnybos vadovybei imtis priemonių, kad privačių miškų savininkai būtų informuojami apie naujų saugotinų teritorijų atsiradimą iš karto, taip pat ir viešuose registruose, jog prieš vykstant kirsti dar kartą prevenciškai galėtų pasitikrinti, ar neatsirado nauja saugotina teritorija.

Prevenciniais tikslais susitikimo metu nuspręsta, kad Valstybinė miškų tarnyba kreipsis į tarptautinės Miškų tvarkymo tarybos (FSC) biurą, kuris sertifikuoja medienos ruošos darnumą ir tvarumą, kad būtų įvertinta, ar Šimonių girioje esančio minėto miško savininkas tikrai laikėsi geriausio standarto.

ELTA primena, kad penktadienį aplinkos ministras S. Gentvilas, apsilankęs Šimonių girioje, inicijavo miško kirtimo schemos auditą.
Susitikęs su vietos bendruomene, S. Gentvilas užtikrino gyventojus, kad jau sustabdyti du leidimai kirsti mišką. Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, gavę pranešimą sureagavo į situaciją per mažiau nei 24 val.

Ministras pripažino, kad buvo padaryta klaida išduodant leidimus kirsti mišką.