Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotoją V.Matuzą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę prašoma, nes norima jam pateikti įtarimus sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu, tuo tarpu A.Vidžiūno imuniteto panaikinimo siekiama dėl kelių eismo taisyklių pažeidimo. Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Prokurorai tvirtina, jog ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad V.Matuzas, žinodamas, jog Seimo nariui draudžiama bet kokia forma užsiimti verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, organizavo bendrovei "Panevėžio energija" vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas "ŽilVyčio kooperatinei bendrovei" neteisėtu būdu laimėti "Panevėžio energijos" 2010–2011 metais organizuotus keturis biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė be PVM siekia 17 mln. 503 tūkst. 40 litų.

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo Panevėžio miškų urėdijos urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui "Dobilas" neteisėtu būdu laimėti dar vieną - miško valymo ūkinių paslaugų - pirkimo konkursą, kurio vertė siekė 63 tūkst. 265 litus. Anot prokuratūros, yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V. Matuzas organizavo "ŽilVyčio kooperatinei bendrovei" atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas - iš viso 680 tūkst. litų.

Be to, Seimo narys įtariamas organizavęs Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų "ŽilVyčio kooperatinei bendrovei" išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Taip pat įtariama, kad dalyvaudamas Panevėžio miškų urėdijos organizuojamose profesionaliose medžioklėse, V. Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi nemokėdamas už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius.

Prokurorai pabrėžia, kad Seimo nario tarnybine padėtimi piktnaudžiavęs V.Matuzas sukėlė "didelę žalą valstybei ir jos institucijoms". Pats V.Matuzas tvirtina esąs nekaltas, o jam metamus įtarimus pavadino priešrinkiminiais bandymais sukompromituoti Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Ikiteisminį tyrimą Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai pradėjo 2011 metų lapkričio 4 dieną. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą pranešimai apie įtarimus iš viso buvo įteikti 22 asmenims, tarp jų ir vienam juridiniam asmeniui. Pažymima, kad dauguma įtariamųjų pripažįsta savo kaltę visiškai arba iš dalies ir duoda išsamius parodymus apie nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes.

Įtarimai piktnaudžiavus tarnyba dėl galimai neskaidrių "Panevėžio energijos" viešųjų pirkimų yra pareikšti Seimo nario žmonai Danutei Matuzienei.

Sutikimo leisti suvaržyti Seimo nario konservatoriaus Arvydo Vidžiūno laisvę prašoma administracinio teisės pažeidimo byloje nustačius, kad 2011 metų gruodžio 5 dieną, kelyje Vilnius-Prienai-Marijampolė vairuodamas automobilį "Mercedes Benz E280" jis važiavo 122 kilometrų per valandą greičiu ir šioje vietoje nustatytą 70 kilometrų per valandą greitį viršijo 52 kilometrais.

Siekiant išnagrinėti A.Vidžiūno administracinio teisės pažeidimo bylą teisme yra būtinas Seimo sutikimas, kadangi jo padarytas pažeidimas, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, užtraukia vairuotojams baudą nuo 1 tūkst. iki 1,5 tūkst. litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 iki 3 mėnesių arba 7 parų administracinį areštą su teisės vairuoti transporto priemonės atėmimu šešiems mėnesiams.

A.Vidžiūnas žiniasklaidai išplatino pranešimą, kuriame teigia, jog apgailestauja pažeidęs kelių eismo taisykles. "Vėlų 2011 m. gruodžio 4 d. vakarą grįždamas iš savo apygardos buvau neatidus, nepastebėjau greitį ribojančių ženklų ir gerokai viršijau leistiną greitį. Dėl šito savo neapsižiūrėjimo labai apgailestauju", - žiniasklaidai išplatintame pranešime tvirtino A.Vidžiūnas.

Beveik prieš trejus metus A. Vidžiūnas, vairavęs mašiną išgėręs, atsipirko 1500 litų bauda ir tris mėnesius negalėjo sėsti prie automobilio vairo.