„Negalime jų pamiršti. Gyvų tų įvykių liudininkų vis mažėja, o istorinė atmintis turi būti gyva – reikia priminti apie trėmimus ir išvežtus žmones, apie Sąjūdžio įkūrimą, Sausio 13-ąją, kitas Lietuvai svarbias datas, ir gyvai pasakoti apie jų prasmę, – įsitikinęs Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis.

„Lietuvos gyventojų tremčių istorijos – tragiškos, ir niekas nenorėtų daugiau to patirti. Privalome gerbti mūsų tremtinius, prisiminti jų likimus, todėl man asmeniškai labai svarbu skaityti jų vardus ir pavardes Gedulo ir vilties dieną. Džiaugiuosi galėdama šiemet tai daryti Europos Parlamente – apie skaudžią mūsų praeitį turi žinoti visa Europa, visas pasaulis“, – sako LDK Kęstučio šaulių 7-osios rinktinės jaunoji šaulė Mantė Jomantaitė.

Pirmą kartą istorijoje Europos Parlamentas trečiadienį Strasbūre oficialiai minės masinius sovietų vykdytus trėmimus iš Vidurio ir Rytų Europos.

Europos parlamento rūmuose oficialų renginį pradės Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola, ištremtųjų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, kitų šalių vardus bei pavardes skaitys ir oficialūs asmenys, ir visi norintieji.

Lietuvoje tuo metu bus skelbiama visuotinė tylos minutė, prie kurios prisijungti gali kiekvienas norintis.

Primenama, kad 1941 m. birželio 14 d. Sovietų Sąjunga pradėjo masinius Lietuvos gyventojų trėmimus į Sibirą. Sovietinių represijų laikotarpis Lietuvos gyventojams buvo itin negailestingas – per 11 metų iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.

Tradicine tapusi tremtinių vardų skaitymo akcija birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, šiemet rengiama jau aštuntąjį kartą. Pilietinė akcija „Atminties neištremsi“ keičia iki šiol „Ištark, išgirsk, išsaugok“ vardu žinomą iniciatyvą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją