Tačiau gali ar ne jie teisėtai groti gatvėse – nėra aišku. Dar prieš metus Vilniaus miesto savivaldybė parengė ir viešai išplatino gatvės muzikantams skirtas specialias atmintines, kuriose teigiama, kad Vilniaus viešosiose vietose – gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose galima dainuoti ir groti muzikos instrumentais, jei tai netrikdo viešosios rimties. Kitu atveju gresia bauda ar įspėjimas iki 300 litų. Draudžiama tėra aktyviai, tai yra žodžiu ar kitais veiksmais priekabiaujant prie praeivių, garsiai šūkaujant ar vartojant necenzūrinius žodžius, prašant išmaldos eiti prie praeivių bei taip rinkti aukas. Už tai gresia įspėjimas arba bauda iki dviejų tūkstančių litų.

Tačiau policijos atstovai sutrikę, nes pagal įstatymus, jie turi teisę neleisti muzikantams groti.

Pagal Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodekso 183 straipsnį dėl viešosios erdvės trikdymo, „Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešosiose vietose, o vakaro ir nakties metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, jeigu tai trikdo viešąją rimtį, – užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams arba pareigūnams iki trijų šimtų litų.“

Kenčia dėl policijos pareigūnų neišprusimo

Anot sezonui besiruošiančių gatvės muzikantų, nors kasdienbaudų ir nesulaukia, dažnai tenka būti išvarytiems iš tam tikros vietos dėl nepaaiškinamų priežasčių. Pasak 10 metų gatvėje grojančio Romano Gorodeckio (dar žinomo Holmso pseudonimu), problemų su policija dažnai tenka turėti dėl pačių policijos pareigūnų neišprusimo ir neatidaus požiūrio į darbą.

„Mane ne kartą vijo iš gatvės viduryje baltos dienos. Esu rašęs skundą ir savivaldybei, ir vyriausiam policijos komisarui. Vienu atveju vyr. komisaras padėjo, kitu net susisiekti nepavyko... Aš suprantu, kad policija gaudama pareiškimą privalo reaguoti, tačiau jie nelinkę išsiaiškinti kas kur vyksta. Kitaip tariant, jeigu kažkur Pilies g. pradžioje vienas žmogus gros su trombonu ir jam bus iškviesta policija, tai policija išvarys ne tik jį, o visus muzikantus tuo metu esančius Pilies g. Mano draugas Julius iš policijos pareigūno yra gavęs elektrošoką, nors net nebuvo spėjęs išsipakuoti instrumento. Mes grojame rizikuodami. Kartais pareigūnas S. Sadovskis susigalvoja, kad negalima dėklo dėti šalia savęs, kitą kartą atvažiavęs susigalvoja, kad Pilies g. yra reprezentacinė zona... Savivaldybė tikina, kad tai prasimanymai, o parašius skundą dėl pareigūno veiksmų, jis yra išsprendžiamas jo naudai be jokio konkretaus paaiškinimo. Tikrai nesiruošiame tylėti, jei kils konfliktų, kreipsimės į teismą, viešinsime procesą, nes kaip pasakė Vilniaus savivaldybėje – kol nėra teisminės praktikos dėl gatvės muzikantų, tol mes turėsime problemų su policija“, - pykčio dėl susidariusios situacijos neslėpė vaikinas.

Jis prisimena, kad kartą jam grojant prie jo priėjo prancūzų dainininkė ir aktorė Patricia Kaas. Ji pasiteiravo, kodėl trečią dieną mieste nematyti gatvės muzikantų. Vaikinas jai atsakė, kad tai Lietuvoje yra nelegalu. R. Gorodeckis, tikina, kad tai tikrų tikriausia tiesa, nors gatvės muzikantai galėtų būti puiki miestą pristatanti dalis.

Užsidirbti grojant Lietuvoje – sunkiai įmanoma

Vaikinas prisiminė ir užsienio šalių praktiką. Ten gatvės muzikantai gali įteisinti savo veiklą ir deklaravus pajamas, gauti visas socialines garantijas. Skiriasi ir svetimose šalyse gatvėje grojančių muzikantų atlygis, R. Gorodeckio teigimu jis siekia apie 2000 eurų po mokesčių. Lietuvoje padėtis sunkesnė. Dienomis programuotoju Barclays finansinių paslaugų grupėje dirbantis vaikinas po darbo ir savaitgaliais groja gatvėse, tačiau neįsivaizduoja, kad muzikavimas būtų pagrindinis jo pragyvenimo šaltinis. Vilniuje už tokį atlygį išgyventi sunku, o ir jis nenorįs prarasti galimybės o groti tik dėl malonumo.

Tačiau kiek ironizuodamas jis prasitarė, kad Lietuvoje daugiausiai uždirba arba mažos vargingai atrodančios mergaitės, arba gražios dainuojančios ir su kitokiu instrumentu nei gitara grojančios panelės. Mažiausiai – vieni su gitara grojantys ir dainuojantys vyrai. Tokie kaip jis.

„Darbo dienomis daugiau 20lt man asmeniškai nepavyksta surinkti, o štai savaitgaliais būna labai įvairiai. Kartais duoda ir 200 litų, taip tiesiog užsisako kažkokią dainą. Daugiau įmanoma uždirbti ir per įvairias šventes, tokias kaip „Gatvės muzikos diena“, „Tebūnie naktis“, anksčiau, kai buvo šilta, esu grojęs ir per Kaziuko mugę. Tokiu būdu sugebėjau susitaupyti ir įsigyti gitarą bei palaikyti ją geroje būsenoje“, - apie padėtį Lietuvoje pasakojo muzikantas.

Gatvėje slypi daug talentų

Vaikinas neslepia, kad groti gatvėje jam patinka, tai jau darė ir šiemet, net kai oras siekė vos 6 laipsnius šilumos: „Labai dažnai norisi groti niekam, kartu galbūt ir kažkam, ir kai tas kažkas prieina paklausyti, tai pats geriausias jausmas pasaulyje. Patinka atrasti žmonių su visiškai skirtinga realybe, kurie sustoja paklausyti ir pabendrauti. Kiekvienas grojimas publikai, nesvarbu, kad jie praeiviai, skatina atidžiau žiūrėti į tai, kaip groji. Taip pat vystosi balsas, aš visai nemokėjau dainuoti, turbūt ir dabar nemokėčiau, jei nebūčiau praktikavęsis gatvėje“.

Vaikinas tikino, kad visi stereotipai apie gatvės muzikantus, kad jie valkatos ar alkoholikai, toli gražu prasilenkia su realybe. Jis pritaria, kad yra ir tokių, kurie brūžina gitaras tik tam, kad užsidirbtų alui arba muzikuoja neturėdami tam jokių sugebėjimų, tačiau dauguma iš jų tampa tikrai žinomais muzikantais.

„Gatvėje teko susipažinti su nemažai talentingų žmonių, kurie turi užsibrėžtus siekius savo gyvenime, kai kurie iš jų jau spėjo pasižymėti. Tai būtu Agnė Drukteinė, bandanti užkariaut savo balsu Vilniaus senamiesčio bei Londono barus, Ugnė Valinčiūtė – „X faktoriaus“ finalistė, Raminta Naujanytė, žinoma kaip Bjelle ir Peru – „Lietuvos talentų“ finalistė, Vadim Stankevičius – gitaros virtuozas ir projekto „Swing Zippers“ dalyvis, grupė Timohi pasižymėjusi per projektą „Lietuvos talentai“...“, - pasakojo R. Gorodeckis.

Saksofonas populiaresnis nei gitara

Vaikinui antrino ir Žygimantas Skvarčevskis, gatvėje grojantis jau 8 metus. Tiesa, jis kiek skiriasi nuo kitų muzikantų – groja saksofonu. Savo karjerą pradėjo būdamas 12, kai pirmą kartą grojo Kaziuko mugėje. Prisipažįsta, kad tuomet buvo labai baisu, tačiau groti nenustojo. Grodamas gatvėje vaikinas susirado ne tik kelis gerus draugus, bet ir užmegzė vertingas pažintis. Jam yra tekę pasirodyti su Sasha Song, grupe „Karma“, „Timohi“.

„Aš suprantu, kad dažnai gatvės muzikanto stereotipas gali atrodyti neigiamas, nes tikrai yra tokių muzikantų, kurie muša mūsų kartelę žemyn išeidami į gatvę groti kai visai dar nieko nemoka. Ypač čia norėjau papriekaištauti pankams, kurie dažnai nelabai moka groti, o dar vaikšto ir renka/prašo kitų pinigų. Na žinote, lengviau yra pastebėti neigiamus aspektus... Norėčiau paprašyti, kad žmonės pasižvalgytų dažniau gatvėse, jie tikrai pamatys, kad yra ir labai gerų muzikantų“, - tikino vaikinas.

Savo pasirodymų sezoną Ž. Skvarčevskis taip pat jau atidarė – grojo ir Kaziuko mugėje, ir Pilies g. kelis savaitgalio vakarus. „Grodamas gatvėje jaučiuosi lyg platindamas savo vardą ir taip pat perteikdamas savo pozityvią nuotaiką aplinkiniams žmonėms. Saksofonas dažnai traukia žmonės. Taip susipažinau ir su Sasha Song. Jie mano, kad tai profesionalesnis instrumentas nei gitara, tad pats pirmas įspūdis būna paliktas didesnis. Dėl to man kartais net nemalonu prieš kitus gatvės muzikantus, kurie tarkim groja gitarom ir net jei labai gerai groja, dažnai jų taip neįvertina“, – pasakojo saksofoninkas.

Už uždirbtus pinigus – kelionė į Paryžių

Paprašytas atskleisti, kiek gi uždirba gatvės muzikantai, jis prasitarė, kad sumos – labai įvairios: „Prieš kokius 6 metus, tai labai žmonės dosniai mėtydavo pinigus, laikui bėgant, tos sumos ir mažėdavo, tačiau dabar vėl po truputi gerėja. Yra tokių gatvės švenčių kaip Kaziuko mugės, per kurias aš visada uždirbu apie 1000 Lt. Daugiausiai uždirbęs buvau praeitos vasaros rugpjūtį, kai labai norėjau su drauge nuskristi ir truputį pagyventi Paryžiuje. Tada kiekvieną savaitgalį uždirbdavau po 1000 Lt. Tiesa, grojau nemažai.“

Tačiau vaikinas patikino, kad užsienyje gatvės muzikantai tikrai sulaukia daugiau paramos. Kartu su draugu Karoliu Šablausku jie yra groję Liuksemburge ir Lenkijoje. Iš kelionių vaikinams labiausiai įsiminė tai, kad Liuksemburge niekaip negalėjo rasti vietos, kur galėtų pagroti. Tačiau pradėjus pasirodymus, tiek vienoje, tiek kitoje šalyje muzikantai uždirbo kelis kartus daugiau negu Lietuvoje.