„Jos buvo laisvos pasirinkti šį sprendimą, jų atžvilgiu nebuvo taikyta jokia prievarta“, – išteisinamąjį nuosprendį paskelbęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Eugenijus Antanauskas nurodė, kad baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vienoje stambioje trąšomis prekiaujančioje bendrovėje agronomu konsultantu dirbantis 63 metų Juozas M. ir 36 metų buvusi jo draugė Asta M. nesiėmė jokių aktyvių veiksmų, kurie turėtų įtaką nukentėjusiąsias pakeisti savo nuomonę.

Teismas tiek Juozą M., tiek Astą M. išteisino dėl visų jiems prekybos žmonėmis byloje pateiktų kaltinimų, susijusių su merginų verbavimu užsiimti prostitucija, pelnytis iš jos bei vaiko pardavimo, būtent dėl šių aplinkybių Delfi.lt negali viešinti jų pavardžių.

„Nėra pagrindo daryti išvadą, kad Astos M. pasiūlymas nukentėjusiosioms suteikti Juozui M. lytinio pobūdžio paslaugas, gaunant iš pastarojo už suteiktas paslaugas galimą piniginį atlygį, buvo nulemtas piktavališkų kaltinamųjų veiksmų, kuriais buvo apribotos nukentėjusiųjų pasirinkimo galimybės, suvaržyta jų laisvė, ar joms turėjo esminę įtaką sunki materialinė nukentėjusiųjų padėtis“, – pažymima nuosprendyje.

Šis teismo verdiktas dar neįsiteisėjo – ikiteisminį tyrimą kontroliavęs ir teisme valstybinį kaltinimą palaikęs Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas kategoriškai nesutinka su pirmosios instancijos teismo vertinimu ir pateikė skundą Lietuvos apeliaciniam teismui, siūlantis Astai M. skirti 9 metų, o Juozui M. – 9 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmes.

Išteisinamasis nuosprendis kaip reikiant šokiravo Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI), kuris rūpinosi nukentėjusiosiomis, vadovę Kristiną Mišinienę: „Nepamenu jokiose prekybos žmonėmis bylose išteisinimų teismo salėje, man tai padvelkė senais laikais.“

Mergaitė norėjo „atstovėti“ už visas

Ikiteisminis tyrimas dėl nepilnamečių merginų verbavimo teikti seksualines paslaugas buvo pradėtas, kai į pareigūnus kreipėsi vienų Žemaitijoje esančių vaikų globos namų vadovai – viena mergaitė psichologei papasakojo, kad laikinai toje pačioje įstaigoje su savo vaikais valdininkų sprendimu apgyvendinta Asta M. ieško jaunų mergaičių, kurios vyrui, prisistatančiam Sauliaus vardu, galėtų suteikti lytinių paslaugų. Už tai, kaip minėjo moteris, vyras sumokės apie 500 eurų, dar 200 eurų atiteks jai už tariamą tarpininkavimą.

„Ši mergaitė yra kovotoja“, – apibūdindama šokiruojančią realybę atskleidusią merginą pareigūnams sakė psichologė.

Ji prisiminė, kaip į jos darbo kabinetą atėjusi globos namų auklėtinė pradėjo pasakoti, kad labai jaudinasi dėl kartu gyvenančių mergaičių likimo.

Asociatyvi nuotrauka
„Ji pasakė, kad dedasi baisūs dalykai, reikia gelbėti dvi mergaites, nes globos namuose gyvenanti Asta M. joms pateikė pasiūlymą santykiauti su vyresniu vyru, sakė, jog šį pasiūlymą ji pateikė ir jos jaunesniajai seseriai“, – psichologės teigimu, globos namų auklėtinė jaudinosi ne dėl savęs, o dėl kitų, ji norėjo „atstovėti“ už visas. Ši mergaitė, kaip ir jos sesuo, globos namuose gyvena nuo vaikystės, čia ir užaugo.

Anot kitos globos namų darbuotojos, kuri taip pat bendravo su auklėtine, mergaitė pasakojo, kad jos seseriai Asta M. ne tik pasiūlė užsidirbti pinigų, bet ir prašė surasti kitų jaunų merginų, geriausiai, jog šios būtų nepilnametės arba bent jomis apsimestų.

„Su Asta susipažinau globos namuose – tada sėdėjau lauke, ji manęs pradėjo klausinėti, kaip čia atsidūriau, kur mano tėvai, klausė, kiek man ir seseriai yra metų, – vėliau jau pareigūnams pasakojo ši mergina, kuri tuo metu jau buvo sulaukusi pilnametystės. – Kitą kartą ji mane pamatė su seserimi, ją pasikvietė pas save vieną, netrukus ši grįžo į kambarį apsiverkusi, bet apie tai, kas nutiko, papasakojo ne iš karto, o kai papasakojo, man labai „perėjo per širdį“, mane taip „paėmė nervai“, jog norėjau nueiti ir Astą suspardyti. Bet sesuo prašė niekur neiti, susilaikiau, bet apie tai papasakojau auklėtojai.“

Merginos nusprendė: nebūsime pažeidžiamos

Mergina sakė, kad vėliau jos sesuo pasidalino telefono numeriu, kurį šiai davė Asta M., ji šiuo numeriu turėjo susisiekti su vyru, kuris troško lytinių santykių su kuo jaunesne mergina.

„Mano sesuo yra naivi, lengvai prieinama, po jos papasakotos istorijos jaučiausi nesaugiai, net bijojau išeiti į lauką, kad kas nors nenutiktų, aš net kartais ir apsiverkdavau iš baimės, jog sesei gali kas nors atsitikti“, – prisipažino ji.

Dar vėliau ji su kita globos namų auklėtine nutarė nueiti pasikalbėti su Asta M. ir įsitikinti, ar tikrai ši ieško jaunų mergaičių – jos pokalbį pabandė slapta įrašyti.

„Asta mums pasakojo, kad tas vyras, vardu Saulius, turi verslą, jam yra virš 50 metų ir jis nori su nepilnamete, – pasakojo byloje taip pat nukentėjusiąja pripažinta mergina. – Klausėme, kodėl ji pati su juo neina, tada ji pasakė, jog šis ją pažįsta, žino, kad ji turi vaikų. Dar mums sakė, kad jeigu sutiksime, gausime 500 eurų, o ji gaus 200 eurų. Asta mums aiškino, kad mes neturime pinigų, nors iš tikrųjų mes gaudavome kišenpinigių, taip pat pinigų atsiųsdavo giminaičiai. Be to, ji mums pasiūlė paieškoti kitų mergaičių.“

Anot jos, Asta M. aiškino, kad „Saulius atvažiuos ir paims“, o joms reikės su juo „permiegoti mašinoje arba viešbutyje“.

„Mes jai pasakėme, kad mums tokių dalykų nesiūlytų – ji turėjo suprasti, jog mes apie tai pasakysime auklėtojai, nebūsime pažeidžiamos, nors ir esame iš vaikų globos namų“, – mergina teigė, kad po šio įvykio, kai apie tai papasakojo globos namų vadovams, Astai M. buvo nurodyta kuo greičiau išsikraustyti iš įstaigos.

Tuo metu kita mergaitė prisipažino, kaip iš Astos M. sužinojo, kad tas vyresnis vyras yra gana turtingas, jis esą anksčiau bendravo su 16 metų mergaite iš Kauno: „Ji buvo iš turtingos šeimos, bet mylėdavosi su Sauliumi už pinigus.“

Susitikti su į senelius tinkančiu vyru Asta M. siūlė ir kitai merginai, ji jau buvo sulaukusi pilnametystės – ši mergina kartais prižiūrėdavo moters vaikus, taip pat juos parvesdavo iš vaikų darželio.

Kartą mergina sulaukė pasiūlymo užsidirbti pinigų, tada dar nesuprato, koks tai bus darbas, bet kai jai ėmė rašyti vyras, ji netrukus suvokė, kas jos laukia.

„Kai jis man pradėjo rašyti, supratau, kad kalbama apie lovos reikalus, – sakė taip pat nukentėjusiąja prekybos žmonėmis byloje pripažinta mergina. – Aš iš karto nutraukiau bendravimą tiek su Asta, tiek su tuo vyru, nors Astą pažinojau maždaug 4 metus.“

Ir kitų prašė surasti jaunesnių merginų

Kai pareigūnai, sužinoję, kad globos namuose gyvenanti Asta M. galimai verbuoja nepilnametes teikti seksualines paslaugas, jie ėmė slapta klausytis moters ir vyro, kuriam esą buvo reikalingos kuo jaunesnės merginos, pokalbių telefonu, taip pat stebėjo jų susirašinėjimą SMS žinutėmis. Tada tyrėjai išsiaiškino, kad vadinamasis Saulius bendravo ir su kitomis jaunomis merginomis – viena jų per apklausą prisipažino, kad su vyru susipažino internetu, jis už bendravimą siūlė pinigų, taip pat rašė, jog ieško nepilnamečių merginų.

Asociatyvi nuotrauka
„Jis man siūlė pinigų, jeigu jam atvesiu nepilnametę draugę“, – sakė viena liudytojų. Ji šio vyro telefono numerį buvo davusi savo draugei, kuri tuo metu turėjo finansinių problemų.

„Ji sakė, kad tai vyro iš Kauno numeris, jis gali padėti su pinigais, – prisiminė kita liudytoja. – Dar ji sakė, kad pinigų gausiu, jeigu su juo permiegosiu.“

Kai mergina po kiek laiko jam parašė ir nurodė, kad jai yra 18 metų, vyras iš karto jai pasiūlė 200 eurų už lytinius santykius, tiesa, prieš tai paprašė atsiųsti dokumento nuotrauką, norėdamas įsitikinti, jog tai yra tikrasis jos amžius.

„Man susidarė įspūdis, kad jis ne man vienai rašydavo, nes rašydamas laisvai rašė apie seksą, planuodavo mūsų susitikimą, taip pat sakydavo, jog merginos iš jo gauna daug pinigų“, – mergina pareigūnams prisipažino, kad su nepažįstamuoju taip ir nesusitiko, nes „nenorėjo, bijojo ir išsigando“.

„Kai jis man pradėjo rašyti nešvankias žinutes, ėmė mane spausti kuo greičiau susitikti, aš jį užblokavau“, – liudytoja taip pat prisiminė, kad susirašinėjimų metu Saulius jai taip pat siūlęs surasti jaunesnių merginų, kurios taip pat norėtų su juo susitikti, už tai net žadėjo sumokėti pinigų.

Pokalbiuose ir SMS žinutėse – apie merginų paiešką

Tuo metu pareigūnams, kurie klausėsi Astos M. ir Sauliumi apsimetusio Juozo M. pokalbių telefonu, nekilo abejonių, jog jie bendrauja apie jaunas merginas, už pinigus galinčias suteikti lytinių paslaugų.

„O tai čia tų panų nieko nėra, kad norėtų?“ – vieno pokalbio metu Astos M. klausė Juozas M.

„Ne, žinok, ką aš dabar <...>, dabar skersai žiūri“, – atsakė Asta M., greičiausiai moteris turėjo omeny vaikų globos namų auklėtines, kurioms buvo užsiminusi apie joms pinigų sumokėti galintį turtingą vyrą.

Šio pokalbio metu buvo kalbama, kad esą vaikų globos namų auklėtinės turi lytinių santykių su kitais asmenimis.

„Bet tai nenori, nei vienai nereikia pinigų, nieko? <...> Kai išvažiuoja, gauna, tai, bet vis tiek už seksą gauna <...>, bet jeigu jos daro tai už dyką, tai ko joms neužsidirbt, na, ir tau būtų, tai sakau taip iš, iš tolo vis tiek kuri gal viena atsiras, tai va <...>. Sakau, yra variantų, į ateitį galim tikrai, ir ir daug čia tų pinigų skirt, bet sakau, turim protingai elgtis ir, ir, ir tikrai, tikrai tu rasti tų panų, nu juk dabar pavasaris, prasidės, tai ar dirbsi ar ką sutiksi, sakau, žiūrėk, kalbink, nu nei, nei to amžiaus nesakyk, vakare atvažiuosiu nu ten, pati supranti, nu negi ten...“ – kalbėjo Juozas M.

Šio pokalbio metu jis suprato, kad vaikų globos namų auklėtinės apie siūlymus teikti lytines paslaugas už piniginį atlygį žadėjo pranešti policijai: „O šiaip tai tiesiog žiūrėk, dairykis, kiek tik eina, sakau taip, bet tik protingai, o tai, bet tai tos supyko, sakei, kokia ten man rašinėjo, kad policijai skųsis?“

Kad Astai M. už merginų suradimą buvo siūlomi pinigai, pareigūnai užfiksavo ir perskaitę jai Juozo M. siųstas SMS žinutes: „Surask labai gerai, duosiu 1000–3000. O ateityje gali turėti daug eu, tik norėk daryti, ką aptarsim... tikrai“; „Jau rašiau, kad gali turėti daug eu, tik nebijok daryti, ką sutarsim.“

„Gal kalbinai kurią?“ – vienoje žinutėje klausė Juozas M. Ir netrukus sulaukė Astos M. atsakymo: „Taip, ką tik vieną namo parvežiau, sakė, trūksta pinigų.“

Tolesnio susirašinėjimo metu vyras moters klausinėjo apie merginą, jos amžių, išvaizdą, taip pat domėjosi, ar ši gali norėti susitikti, o jeigu sutiks susitikti, tuomet „sutark, bus eu ir tau, ir jai“, „bus ir tau eu, jei sutarsi“.

Asta M.: nė viena mergina nesutiko

Kad Juozas M. siūlė surasti merginų už piniginį atlygį, baudžiamojon atsakomybėn patraukta Asta M. pripažino iš dalies – moteris sakė, kad prieš tai su šiuo vyru palaikė labai artimus santykius, o kai dėl skyrybų su sutuoktiniu keitė gyvenamąją vietą, šis ir užsiminė, jog merginų ieško sau.

Asociatyvi nuotrauka
„Iš pradžių nesutikau, bet jis vis manęs paklausdavo, ar ieškau, sakydavo, kad gausiu atlygį, tik nesakė, kokį, o merginoms žadėjo mokėti nuo 200 eurų“, – per apklausą nagrinėjant bylą teisme sakė moteris.

Ji prisipažino, kad tuo metu, kai laikinai buvo apgyvendinta vaikų globos namuose, vieną kartą jaunai merginai užsiminė, jog ši, esant norui, gali užsidirbti, nes „yra toks žmogus“.

„Paskui jai nusiunčiau Sauliaus telefono numerį“, – moteris tikino, kad kitai merginai, nukentėjusiosios seseriai, išvis nieko nesiūlė, nes ši yra dar jaunesnė.

„Su jokia nepilnamete mergina apie seksualines paslaugas nesu kalbėjusi, iš Juozo M. jokio užmokesčio nesu gavusi, nes nei viena mergina jam nesuteikė paslaugų“, – Asta M. tikino, kad jog nė vienai nukentėjusiajai nepadarė žalos.

Juozas M.: norėjau sužinoti statistiką

Tuo metu Juozas M. jam pateiktų kaltinimų nepripažino ir aiškino, jog puikiai supranta, kad yra kaltinamas „labai rimtais nusikaltimais“, o merginų paieškos esą tebuvo tik žaidimas: „Merginų paieškos buvo tik teoriniame lygmenyje net negalvojant kur nors važiuoti su jomis susitikti ar ką nors daryti, tiesiog man patiko taip bendrauti su Asta M.“.

„Man buvo įdomu klausinėti Astą ir klausytis apie jos pažįstamų merginų elgesį, kuo jos gyvena, ką veikia, – kalbėjo agronomu konsultantu dirbantis Juozas M. – Nemanau, kad tai yra didelis nusikaltimas parašyti žinutes ir daugiau nieko nedaryti.“

Vyras neslėpė, kad televizijoje „Liuks TV“ buvo paskelbęs savo telefono numerį, todėl sulaukdavo daug žinučių, su merginomis susirašinėjo „be jokios blogos minties“, tačiau nė su viena jų nebuvo nuvažiavęs susitikti. Ir esą net neketino.

„Esu suvalkietis ir mokėti pinigus už tokį dalyką nesiruošiau“, – vyras ne kartą pabrėžė, kad prieš nieką nenusikalto, nieko pirštu nepalietė, net negražiai su merginomis nekalbėjo.

Tiesa, vyras pripažino, kad su Asta M. „buvo visokių pokalbių“, esą kartą ši pasakojo, kaip globos vaikų namų auklėtinės vakarais išvažiuoja nežinia kur ir grįžta paryčiais.

„Tai mes apie tai ir kalbėjomės, kad, ko gero, jos išvažiuoja su vaikinais, o jeigu su jais išvažiuoja, tikriausiai žino, kas dedasi, bet tai yra absoliučiai jų reikalas“, – sakė Juozas M.

Vyras teismui aiškino, kad „jaučiasi labai negerai“: „Pagal mano amžių netiktų tokiam būti, nes tikrai prašiau ieškoti merginų, tačiau surasti tikrai ne lytiniams santykiams, o tik įsivaizduoti statistiką, kas dedasi Lietuvoje. Nutiko taip, kad merginos pačios sutinka, pačios kažką daro, o paskui skundžiasi ir verkia.“

Asociatyvi nuotrauka
Teisme jis taip pat pabrėžė, kad nesutinka, jog verbavo jaunas merginas, nes esą tai tebuvo „buitinis pokalbis“, o jeigu „būtų kas tikro buvę“, tuomet jis esą pas kurią nors merginų būtų nuvažiavęs.

Paklaustas, ką reiškia jo Astai M. išsiųsta žinutė „rask labai gerą, duosiu 1000 eurų, turėsi daugiau“, vyras aiškino, jog tai „irgi išėjo iš pokalbio“.

„Turėjau omeny, kad ji gali turėti bet kokį vyrą ir pinigingą, ne mane, nes aš nesu milijonierius“, – tikino Juozas M.

„Čia buvo absoliuti nesąmonė, blefas ar dar kas, su niekuo nebuvau susitikęs, tai ir parodo tikrąjį mano ketinimą – esu normalus žmogus, teisingos ir geros orientacijos, bet pripažįstu, kad per daug leidausi į tuos rašinėjimus“, – sakė vyras.

Teisėjas: merginos neužsiiminėjo prostitucija

Astos M. ir Juozo M. baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nutarė juos abu išteisinti, nes, kaip pažymėjo teisėjas E. Antanauskas, pasinaudojimas nukentėjusiųjų pažeidžiamumu yra piktavališkas siūlymas žmogui, kuris dėl sunkios padėties priverstas jį priimti, tai situacija, kai nukentėjusysis neturi realaus ar jam priimtino pasirinkimo, kaip tik priimti tokį pasiūlymą, o nukentėjusiomis pripažintos merginos nepriėmė Astos M. pasiūlymo ir atsisakė susitikti su Juozu M., taip pat atsisakė suteikti jam seksualinio pobūdžio paslaugas.

Be to, teisėjo nuomone, prieš merginas nebuvo taikyti jokie prievartos veiksmai, o ir kaltinamieji nesiėmė jokių aktyvių veiksmų, kad merginos nuomonę pakeistų.

Teismas taip pat pažymėjo, kad byloje nėra užfiksuota jokių duomenų, kurie leistų daryti išvadą, jog Juozas M. prašė Astos M. surasti nepilnametę merginą, tai esą teisėsaugai nurodė tik pati nepilnametė.

Asociatyvi nuotrauka
Anot teisėjo, bylos medžiagoje nenustatyta, kad nukentėjusiosiomis pripažintos merginos užsiimtų prostitucija, o Asta M. iš nukentėjusiųjų turėjo kokių nors pajamų ar sąvadavo prostitucijai, taip pat nenustatyta ir tai, kad ji galėjo nepilnametę merginą išnaudoti prostitucijai.

„Bylos medžiaga nustatyta, kad nepilnametė neužsiiminėjo prostitucija, todėl kaltinamoji Asta M. negalėjo pelnytis iš asmens prostitucijos, kuris neužsiiminėjo prostitucija“, – išteisinamajame nuosprendyje rašė teisėjas.

Kadangi, anot teismo, surinkti įrodymai nepatvirtina Astos M. ir Juozo M. kaltės dėl jiems inkriminuojamų nusikaltimų, jie yra išteisinti, taip pat atmesti trijų nukentėjusiųjų merginų pareikšti civiliniai ieškiniai dėl neturtinės žalos atlyginimo – visos jos patirtus išgyvenimus buvo įvertinusios po 5 tūkstančius eurų.

Prokuroras: tai akivaizdus verbavimas

Su šiuo išteisinamuoju nuosprendžiu nesutinkantis valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras R. Ušinskas mano, kad šioje byloje tašką turėtų padėti Lietuvos apeliacinis teismas, kuriam jis jau pateikė skundą.

Pasak prokuroro, vyras ieškojo jaunų merginų, kurios jam suteiktų seksualines paslaugas, savo draugės prašė tokias merginas surasti, už tai siūlė piniginį atlygį.

„Moteris bendravo ir su pilnametėmis, ir nepilnamete, gyveno globos namuose, surado ne vieną merginą, bet nors ir paslaugos nebuvo suteiktos, tačiau moteris verbavo, kad būtų suteiktos“, – pažymėjo prokuroras.

Jo nuomone, byloje yra pakankamai duomenų, kurie patvirtina kaltę – tai ne tik nukentėjusiųjų ir liudytojų pasakojimai, bet ir kaltinamųjų pokalbiai telefonu bei susirašinėjimai, apie kuriuos priimdamas nuosprendį teismas nepasisakė.

Asociatyvi nuotrauka
„Teismas mano, kad tai nėra verbavimas, nors, mano nuomone, tai yra akivaizdus verbavimas – ir siūlymas važiuoti, siūlymas nuvežti, pasiūlymas palaukti, kol merginos suteiks seksualines paslaugas, ir pinigų siūlymas, ir domėjimasis ar joms nereikia pinigų, manau, tai yra akivaizdus verbavimas“, – pažymėjo apeliacinį skundą pateikęs R. Ušinskas.

Anot jo, bylose dėl prekybos žmonėmis bylose yra formali nusikaltimo sudėtis, pasekmių atsiradimas nebūtinas.

Nuosprendis sukels kančias būsimoms aukoms

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė K. Mišinienė stebėjosi teismo priimtu nuosprendžiu ir tikisi, kad apeliacinės instancijos teisėjai išgirs jaunų merginų pasakojimus ir visuomenei parodys, ar tai, ką darė išteisintieji, yra jaunų merginų verbavimas užsiimti prostitucija.

„Niekam ne paslaptis, jog mūsų šalyje pradedamas minimalus skaičiaus ikiteisminių tyrimų dėl prekybos vaikais, – sakė K. Mišinienė. – Ar toks reiškinys iš viso nyksta, ar mes jo nesugebame identifikuoti – sunku vienareikšmiškai atsakyti, tačiau šios konkrečios bylos likimas Klaipėdos apygardos teisme taip pat yra vienas iš atsakymų.

Teisėjas nenustatė šešiasdešimtmečio vyro veiksmuose – per kitą asmenį jis ieškojo jaunų, 17–21 m. merginų lytiniams santykiams už atlygį – „pakankamai rimto pobūdžio piktavališkumo, o vaiko pirkime, be aukos, nebuvo kitų liudininkų“.

Kristina Mišinienė
Nesinorėtų kritikuoti teisėjo turimų žinių apie nukentėjusiųjų pažeidžiamumą, tačiau sunku sulaikyti nuostabą, skaitant nuosprendyje samprotavimus apie tai, jog sunki materialinė padėtis, jaunas amžius, gyvenimas vaikų globos įstaigoje nebuvo tai, kas būtų įtikinę šį teisėją taikyti pažeidžiamumo apibrėžimą.

O pats išteisintas prekeivis žmonėmis, teisme nerišliai samprotavęs apie savo norą tik įsivaizduoti, kokia yra „tų pasirašančių“ merginų statistika, kokie mastai, tiesioginiuose pokalbiuose su kita verbuotoja buvo daug atviresnis: „Bet tai nė viena nenori, nereikia joms pinigų, nieko?“, „sakau, yra variantų, į ateitį galim tikrai ir daug čia tų pinigų skirt, bet sakau, turim protingai elgtis ir, ir, ir tikrai , tikrai tu jų rasi tų panų.“

Apgailėtina figūra, apgailėtinas nuosprendis. Toks „žalios šviesos“ uždegimas gašliam prekeiviui žmonėmis tik sukels kančių būsimoms jo aukoms, o jų jis tikrai atras.“

Norite pranešti naujieną, papasakoti savo istoriją ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt.

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)