Po surengtos spaudos konferencijos, kurioje buvo aptarti ministro veiksmai, susiję su padidinta miškų kirtimo norma, pasklido gandai, kad K. Navicką norima keisti. Buvo paminėta ir konkreti pavardė – „valstiečių“ koalicijos partnerių, socdarbiečių frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Beržinskas DELFI perdavė poziciją, kad premjeras gandų nekomentuoja. Su pačiu A. Palioniu pirmadienį susisiekti nepavyko.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos (LŽVS) vadovas Ramūnas Karbauskis paneigė šiuos gandus ir patikino, kad šiuo metu nėra svarstoma K. Navicką keisti. Jis įtaria, kad tokius gandus, vedama savų tikslų, skleidžia opozicija.

„Nelabai suprantu, iš kur tas gandas atsiranda. Tai labai panašu į konservatorių gandą apie jiems egzistuojantį, o iš tikrųjų neegzistuojantį ligoninių naikinimo sąrašą. Tai labai panaši istorija. (…) Yra temos aplinkos apsaugos sistemoje, jos aptarinėjamos įvairiuose lygiuose, priiminėjami sprendimai ir, matyt, kad tai yra populiari tema. Tačiau niekas pas mus apie tai nešnekėjo, aš nesu girdėjęs nė vieno pokalbio apie tai, kad reikia reikšti nepasitikėjimą ar kažką keisti, nėra tokių diskusijų“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Politikas nepraleido progos įgelti atskilusiems Gintauto Palucko socialdemokratams, kurie, anot jo, balsuoja beveik identiškai kaip konservatoriai. Jis mano, kad K. Navicko puolimas tęsis ir toliau, nes opozicija tokiu būdu siekia gauti dėmesio. Be to, už tokių gandų skleidimo gali slypėti tikslas supriešinti „valstiečius“ su koalicijos partneriais socdarbiečiais.

„Aš manau, kad siekiama galbūt mus supriešinti su koalicijos partneriais, galbūt abejonę sukelti, kad kažkas kažko reikalauja. Niekas nieko nereikalauja ir niekas niekam pretenzijų nereiškia. Maivosi žmonės prieš visuomenę“, – sakė R. Karbauskis.

Kaltina tarnaujant medienos pramonei

Pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje keli parlamentarai pareiškė įtariantys ministeriją tarnaujant medienos pramonei. Tuo metu Miškų sąjūdis reikalauja, kad Vyriausybė atšauktų naują, didesnę miškų kirtimo normą.

„Ministro pirmininko tiesioginė atsakomybė yra išsiaiškinti, ar toks aplinkos ministras gali dirbti. Galų gale pasitikrinti pas prezidentę nunešus teikimą, ar ją tenkina toks ministras, kuris atveria kelią didesniam miškų kirtimui“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Seime pareiškė socialdemokratų seniūnas Juozas Olekas.

Pasak jo, susirinkę į rudens sesiją, opozicijos frakcijų atstovai tarsis, kokių veiksmų imtis. LSDP frakcija gegužę inicijavo interpeliaciją K. Navickui dėl galimo buvusios darbovietės protegavimo, nesugebėjimo spręsti atliekų ir pakuočių tvarkymo, netinkamo pasirengimo miškų reformai. Seimas birželį pritarė K. Navicko atsakymams, todėl jis išsaugojo savo postą.

Tuo metu Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys Linas Balsys teigė, kad Aplinkos ministerija tarnauja medienos pramonei. Pasak jo, didinti miškų kirtimų normos nebuvo reikalo, nes ir senoji norma nebuvo pasiekiama. Aplinkos ministerija, motyvuodama siekiu išlaikyti miško naudojimo stabilumą, iš pradžių siūlė Vyriausybei metinę kirtimo normą 2019–2023 metams palikti nepakeistą, tačiau Vyriausybė priimdama sprendimą atsižvelgė į kitų ministerijų, įskaitant Energetikos, argumentus. Teigiama, kad taip siekiama pagaminti daugiau biokuro ir nedidinti šilumos kainos gyventojams.