"Gelbėjimo darbai abiejų ansamblio pastatų, kurie nukentėjo gaisro metu, - tiek vienuolyno, tiek bažnyčios pastato - abiejų šių pastatų gelbėjimo darbai iš tiesų jau pastarąsias pora savaičių vyksta tikrai sklandžiai, ir gaisro padariniai likviduojami jau tikrai, mūsų supratimu, pakankamai gerai", - ketvirtadienį žurnalistams sakė D.Varnaitė.

Anot jos, tai konstatavo Ūkio ministerijoje posėdžiavusi darbo grupė, sudaryta Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje kilusio gaisro padarinių šalinimo veiksmams koordinuoti.

Pasak D.Varnaitės, praktiškai baigtas dengti laikinas vienuolyno stogas, baigiami avariniai darbai ir taisant bažnyčios stogą.

"Buvo bėda prieš dvi savaites su bažnyčios stogu – šiai dienai ir ten padėtis yra stabilizuota. Objekto valdytojai draudimo lėšomis, gavę draudimo įmonės PZU patikinimą, kad bus išmokėta išmoka už bažnyčios stogo gaisro padarinių likvidavimą, iš esmės ne tik nusisamdė įmonę, bet šiai dienai praktiškai avariniai darbai yra baigiami atlikti – netoli pabaigos. Turbūt liko keletas dienų jiems visiškai baigti, ir tikrai tos būklės, kokia mus gąsdino dar prieš kelias savaites, tikrai nėra", - kalbėjo ji.

Pasak D.Varnaitės, nuolatiniam vienuolyno stogui valstybės lėšų greičiausiai nereikės - jis turėtų būti atkurtas iš draudimo pinigų. Tuo metu situacija dėl bažnyčios stogo atstatymo kol kas neaiški.

"Draudimo lėšų bažnyčios stogui turbūt liks po gaisro padarinių likvidavimo tik 200 tūkstančių, taip kad kalbėti apie stacionarų stogą tikrai dar šiandien sunku, nes sąmata bus gerokai didesnė. Kokia ji, mes šiandien negalime pasakyti. Matyt, kad tai bus šešiaženklė suma", - sakė ji.

Viešosios įstaigos Tytuvėnų piligrimų centro, kuriam pagal panaudos sutartį perduota bažnyčia, direktoriaus pareigas laikinai einantis Pranas Jurkaitis sakė, kad Vyriausybės skirti 200 tūkst. litų panaudoti laikinajam vienuolyno stogui dengti, o bažnyčios stogui - gyventojų ir verslininkų aukos bei draudimo bendrovės "PZU Lietuva" lėšos.

"Vienuolyno laikinojo stogo ir avarijos padarinių likvidavimo suma yra 227 tūkst. litų, bažnyčios stogo laikinojo stogo remontui išleista 85 tūkst. litų", - sakė jis.

Anot P.Jurkaičio, iki kovo 20-osios planuoaja baigti dengti laikinuosius stogus, o vėliau turėtų prasidėti nuolatinio vienuolyno stogo statyba.

"Pabaigti dengti vietoj plėvelės ir perdegusios skardos normalią tinkamą skardą. (...) Lauksime ekspertų išvadų, bus numatyti kiti darbai, 20 dieną gausime techninį projektą vienuolyno stogui, bus paskelbti viešieji pirkimai rangos darbams ir kitos procedūros. Realiai darbai galėtų prasidėti gegužės mėnesį – čia būtų vienuolyno ansamblyje", - teigė jis.

Gaisro padarinių šalinimo veiksmams koordinuojančiai darbo grupei vadovaujantis Ūkio ministerijos kancleris Gediminas Miškinis teigia, kad nuo gaisro nukentėjusiam ansambliui tvarkyti būtų galima panaudoti Europos Sąjungos (ES) lėšas. Dar prieš nelaimę buvo pateiktas prašymas 5 mln. litų paramai, tačiau norint ja disponuoti, reikėtų tikslinti paraišką.

"Kaip žinote, Tytuvėnų vienuolynas buvo tvarkytas struktūrinių fondų lėšomis. Yra naujas projektas, kuris šiuo metu yra vertinamas ir būtent šito projekto vertinimo metu yra pasikeitusios sąlygos. Yra įvykęs įvykis ir, be abejo, tas įvykis dabar daro įtaką projekte numatytiems rezultatams pasiekti. Negalima užtikrinti, kad turistai tikrai lankysis, kai yra toks stovis. Pati logika sako, kad pirma bendrai turi būti sutvarkytas stogas", - sakė G.Miškinis.

"Tikrai mes manytime, kad vienas iš pagrindinių variantų būtų pareiškėjui atsiimti paraišką, patikslinti projektą ir stengtis į tilpti į šitą sumą", - teigė jis.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos. Sudegė dalis vienuolyne neformaliai įsikūrusiame sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Vasario pabaigoje vėjui nuplėšus dalį bažnyčios stogo skardos, buvo paskelbtas ekstremalus įvykis. Ugniagesių gelbėtojų teigimu, bažnyčios pastato būklė tuomet tapo grėsminga.

XVII-XVIII amžiais pastatytas Tytuvėnų bernardinų vienuolyno ansamblis vertintas kaip unikalus architektūros paminklas, labai mažai pakitęs nuo pastatymo laikų, vienas geriausiai išlikusių baroko epochos paminklų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje.