DELFI Dėmesio centre: išrinktasis Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius

– Keista jus pristatinėti kaip merą, jūs pats jau apsipratote?

– Bandau apsiprasti. Tikiuosi, laikas pagydys ir apsiprasiu.

– Pone Gailiau, daug kam turbūt iš tikrųjų kilo klausimų – kodėl? Palikti Seimo nario postą, turėjote ir savo vietą tam tikrą – Antikorupcijos komisijos pirmininkas, tam tikrą vaidmenį, prie kurio visi pripratę ir atgal į Joniškį.

– Septyneri metai – tai turbūt tas laikas, kai žmogus pribręsta pokyčiams, kai veikla pasidaro monotoniška ir pokyčiai reikalingi. O šiaip kalbėkime apie regionų politiką. Daugelis politinių partijų, atėjusios į parlamentą, transliavo žinią, kad prisidės prie regionų skatinimo, prie atgaivinimo ir atkūrimo. Tai mano žingsnis yra pavyzdys, kad sugrįžti ir atsinešti patirtį bei žinias į savo rajoną gali būti sektinas pavyzdys. Aš skatinu ir kitus kolegas savo patirtį, savo galimybes, savo žinias atsinešti į periferiją ir taip prisidėti prie regionų skatinimo.

Edmundas Jakilaitis, Vitalijus Gailius

O jeigu kalbėti apie tai, kad ši Vyriausybė sakė, jog bus didelis dėmesys regionams, tai daugelis ministerijų tai suprato turbūt atvirkščiai – jų sprendimai iš viešo administravimo pozicijų iš tikrųjų buvo keisti. Kai nežinai ką daryti, tai yra du sprendimo būdai – arba optimizuoti, arba decentralizuoti. Tai daugelis sprendimų buvo optimizuoti funkcijas traukiant jas į centrus, paimant iš regionų: pradedant nuo įvairių biudžetinių, kontrolės institucijų, vyriausybės įvairių subjektų – daugelis subjektų buvo sutraukta į centrus. Aš ir ateinu su ta žinia, kad reikia gaivinti regioną ir prisidėti prie regionų politikos

– Daugiau nei 62 proc. balsų pirmajame ture. Kodėl jūs toks populiarus Joniškio rajone? Žmonės vis dar prisimena vyriausio komisaro pavaduotoją Vitalijų Gailių?

– Aš, beje, jau trečius rinkimus laimiu Joniškio rajone – prieš tai kaip Seimo vienmandatininkas. Aš esu Joniškietis. Taip, dešimtmety dirbau rajone, ten gimė mano sūnus ir iš ten išvykau į sudėtingesnius kriminogenine prasme regionus. Man, dirbant kriminalistu, pavyko dirbant su kolegomis stabdyti organizuoto nusikalstamumo plėtrą į mūsų rajoną, poveikį mūsų verslui, žmonėms. Mes iš tikrųjų buvome vienas iš saugesnių rajonų – turbūt ir tai prisimena žmonės. Na ir be jokios abejonės žino mano parlamentinę veiklą. Visi mano savaitgaliai buvo Joniškio rajone, su žmonėmis, sprendžiant jų klausimus. Visi buvo girdimi, į visų problemas buvo reaguojama. Aš buvau pasiekiamas.

– Jūs taip diplomatiškai pasakėte – grįžtu vykdyti regionų politiką. O emociškai? Nebematote didelės prasmės būti Seime? Ten galvojate būsite naudingesnis?

Aš kažkada nuo regiono pakilau į centrines institucijas ir dabar aš nematau nieko smerktino keisti savo karjerą ir grįžti į regioną, kurį aš tikrai labai myliu. Regioną, kurį tikrai labai myliu ir tikrai noriu šitam regionui padėti be jokio popso – aš tikrai noriu išbandyti save savivaldoje. Noriu prisidėti prie savivaldos atgimimo. Noriu padaryti esminius žingsnius, kad nereikėtų priiminėti valstybei tikrai nepopuliarių sprendimų: savivaldos subjektų stambinimo ar kitų dalykų. Šiaulių regione daugmaž susiformavo merų pozicijos, visi išrinkti merai yra mūsų krašto žmonės. Yra žmonės, kurie turi kompetencijų, žinomi Lietuvoje ir, manau, kad bendromis pastangomis mes Šiaulių kraštą atgaivinsime.

– O nacionalinių ambicijų jau nebeturite? Kandidatavote į Liberalų sąjūdžio pirmininkus, buvo net kalbų, kad ateityje galėtumėte kandidatuoti prezidento rinkimuose.

– Aš neatsisakau nacionalinės politikos ambicijų. Nieko ydingo, pamačius krašto problemas, jas „pačiupinėjus“, sugrįžti kažkada, kažką pasiekus į nacionalinę politiką.

Vitalijus Gailius

– Eugenijaus Gentvilo klausiau, ar jis neatsisako savo nuomonės, kad nebesieks būti partijos pirmininku dar vieną kadenciją. Jis sakė, kad tikrai neatsisako, tačiau išreiškė dvejonę, kad gali nebūti, kam tą postą užimti – jūs išvažiuojate į Joniškį, Gelūnas tapo Lietuvos Dailės muziejaus direktoriumi.

– Mes turime potencialo ir frakcijoje, ir politinėje partijoje. Manau, atėjo laikas, kad bent vienai politinei partijai Lietuvoje vadovautų moteris. Aš dėsiu visas pastangas, kad mūsų politinei partijai vadovautų žinoma, veikli, energinga...

– Šachmatininkė?

– Taip, aš labai gerbiu šią kolegę, jos kompetenciją, jos padorumą ir darbštumą. Iš tikrųjų tai žmogus, kuris būtų realus pokytis. Aš dėsiu visas pastangas, kad pokyčiai politinėje partijoje būtų ne formalūs, o akivaizdūs.

– Suprantu, kad jūs jau kalbate ir tam tikros partijos bendruomenės vardu? Tai jau yra rimtai svarstoma kaip pagrindinė alternatyva?

Aš manau, kad jau kuris laikas akivaizdžiai matoma, kad Viktorija yra viena iš mūsų jaunų, energingų lyderių – dar tuomet, kai mes ją delegavome į frakcijos seniūnės pareigas. Ji iš tikrųjų sulaukė didelio palaikymo sprendžiant šį klausimą. Aš atsisakiau kandidatuoti į frakcijos seniūno pareigas norėdamas, kad mūsų frakcijai vadovautų būtent Viktorija Čmilytė.

– Ji pati save jau suvokia kaip nacionalinės politikos lydere?

– Aš manau, kad ji jau ir šiandien yra nacionalinės politikos lyderė. Lyderiui nebūtina turėti kažkokias išskirtines pareigas – ji yra lyderė pati iš savęs. Mes tiesiog privalome lyderiui suteikti kažkokį konkretų statusą.

– Liberalai visai neprastai pasirodė savivaldos rinkimuose. Kokie buvo jūsų paties lūkesčiai?

Manau, kad liberalai galėjo pasirodyti geriau.

– Dar geriau? Jeigu nebūtų tos skirties su Klaipėdos ir Vilniaus merais?

Iš tikrųjų aš labai gerbiu Klaipėdos merą. Tikiuosi, kad jis laimės antrajame ture. Aš jį remiu ir palaikau ir tikiuosi, kad jis supras, jog mes Klaipėdos situacijoje klydome ir savo laimėjimu jis galiausiai papildys mūsų gretas. Manau, kad ir kiti partijos skyriai, kurie dalyvavo rinkimuose su komitetais, t.y. Biržai, Utena, Varėna – yra tie skyriai, kurie turi teisę vėl įsilieti į mūsų partijos gretas ir mūsų pergalės bus daug didesni nei dabar jie statistiškai yra paskaičiuoti.

– Apie Vilnių tiek jūs, tiek Eugenijus Gentvilas, Petras Auštrevičius, kiti ryškūs liberalai kalbate taip, kad galima suprasti, jog tiltas jau sudegė?

Aš iš tikrųjų paskutinėmis dienomis galvojau apie Vilnių. Didelė pagarba Remigijui Šimašiui po visų negandų pasiekus iš tikrųjų įspūdingą pergalę. Aš sveikinu Remigijų, linkiu jam sėkmės antrajame rinkimų ture. Taip, aš derėčiausi su Remigijumi Šimašiumi dėl sugrįžimo, dėl liberalių jėgų suvienijimo. Visi darome klaidas. Tiek Remigijus, tiek mes darėme klaidų, bet jas reikia pripažinti.

– Na ir pabaigai. Praeina ketveri metai – kaip atrodo Joniškio rajonas po Vitalijaus Gailiaus?

– Tikiuosi, kad tai bus žinomas, pripažintas rajonas, kuris ir dabar garsus savo ūkininkais, kultūros renginiais. Garsus savo žemės ūkio produkcijos perdirbimo pramone: sūriai, pienas, koldūnai, duona. Mes turime geriausias Europoje žirginio sporto bazes. Aš kviečiu visus atsisukti į regionus ir pamatyti, kad ten yra gyventi gera, sugrįžti – gera. Manau, kad Joniškis bus ta vieta, į kurią bus gera sugrįžti.