Šeštadienį baigdami vizitą Pietų Kaukaze, Lietuvos, Austrijos ir Rumunijos užsienio reikalų ministrai G. Landsbergis, Alexanderis Schallenbergas ir Bogdanas Aurescu Tbilisyje susitiko su Sakartvelo premjeru Irakliu Garibašviliu ir vicepremjeru bei užsienio reikalų ministru Davidu Zalkalianiu.

Pasak Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos, susitikimuose ministrai akcentavo Europos Sąjungos (ES) įsitraukimą Sakartvele, paramą šalies suverenumui ir teritoriniam vientisumui, ES ir Sakartvelo asociacijos susitarimo ir tolesnio reformų įgyvendinimo svarbą.

URM nurodo, jog ypač pabrėžta būtinybė visoms Sakartvelo politinėms jėgoms laikytis balandžio 19 dieną tarpininkaujant Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui sudaryto susitarimo tarp valdžios ir opozicijos atstovų, numatančio „reikšmingas šalies teisingumo ir rinkimų sistemos reformas“.

Trijų ES valstybių ministrų susitikimuose su Sakartvelo kolegomis taip pat aptarta situacija Rusijos kontroliuojamuose Sakartvelo regionuose, saugumo padėtis Pietų Kaukaze bei pasirengimas šių metų pabaigoje planuojamam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui.

G. Landsbergis pažymi, kad Asociacijos susitarimą su ES pasirašęs Sakartvelas yra „artimiausias bloko partneris Pietų Kaukaze“.

„Raginame mūsų draugus Sakartvele nesustoti ir tęsti šalies žmonių ateičiai svarbias reformas, nes tik taip bus įmanoma pasiekti ambicingų tikslų“, – pranešime teigė G. Landsbergis.

Anot jo, ministrai taip pat mato ir vertina „labai svarbų asmenin“ I. Garibašvilio vaidmenį prisidedant prie pasitikėjimo tarp Armėnijos ir Azerbaidžano atkūrimo, ir „palaiko Sakartvelo pastangas šia linkme“.

Jis taip pat pažymėjo, kad Sakartvelo vidaus reformų pažanga ES sostinėse bus matuojama pagal Balandžio 19 dienos susitarimo raidės ir dvasios įgyvendinimą.

Parama mainais už reformas

Vėliau Tbilisyje surengtoje spaudos konferencijoje G. Landsbergis sakė, kad ES vaidmuo yra „padėti sukurti pasitikėjimą, kuris leistų prasidėti diskusijoms“ tarp abiejų šalių, o „sukūrus pasitikėjimą, atsiras galimybė kalbėti apie Europos įsitraukimą stiprinant regiono jungtis“, įskaitant energetinių resursų tiekimą, kelius, geležinkelius ir kitą infrastruktūrą.

„Europa turi reikiamų žinių, Europa yra tai dariusi anksčiau kitose šalyse. Taigi, manau, kad tai būtų naudinga visam regionui“, – sakė G. Landsbergis.

Jis be kita ko pabrėžė, kad ministrai remia Sakartvelo reikalavimą paleisti Rusijos remiamų separatistų Pietų Osetijoje neteisėtai sulaikytus asmenis, tarp jų – Zazą Gakheladzę ir kitus.

Paklaustas apie Sakartvelo galimybes tapti ES nare jau 2024-aisiais, ministras pabrėžė, kad Lietuva nuolat rėmė šalies „transatlantines ir europines ambicijas“, kartu akcentuodamas, jog Sakartvelui būtinos reformos.

„Nors jūs turite daug draugų Europoje, tie draugai taip pat turi sąrašą dalykų, kuriuos reikia padaryti, ir nori įsitikinti, kad jis yra įvykdytas. Taigi, prašau, eikite toliau šiuo keliu ir tai padės mums padėti jums ateityje“, – pabrėžė Lietuvos ministras.

Jis sakė, jog norėtų būti „optimistiškesnis“ dėl galimybių sėkmingai spręsti konfliktus regione, bet pabrėžė, kad dažnai už jų slypi „Rusijos įsitraukimas“, ir „neapleidžia jausmas, kad kažkas dar yra kambaryje“.

Tuo metu A. Schallenbergas akcentavo, kad pirmas toks ES ministrų delegacijos vizitas regione yra kartu ir žinia įtakos regione siekiančiai Rusijai, kad „Europa nepaliks regiono vieno“.

Vizito detales žada pateikti EK

Austrijos užsienio reikalų ministras patvirtino, kad vizito metu bene daugiausiai dėmesio buvo skirta Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktui, tačiau sakė, kad ministrai kol kas „nenori leistis į detales“, pirmiausia siekdami informuoti apie derybų sėkmę juos delegavusią Europos Komisiją. Jis taip sakė kol kas nenorintis atskleisti konkrečių galimų ES pasiūlymų siekiant taikos Kalnų Karabacho konflikte.

B. Aurescu savo ruožtu pasveikino Sakartvelo pastangas vykdant rinkimų reformą, tikisi, jog bus užbaigta ir teisingumo sistemos pertvarka. Rumunijos ministras tvirtino, kad su Sakartvelo vadovybe yra aptarti „visi galimi instrumentai“ siekiant spręsti Pietų Osetijos ir Abchazijos regionuose, kartu nepripažįstant šių regionų vadinamųjų lyderių.

Vizito metu ES ministrų delegacija taip pat lankėsi prie linijos su Rusijos okupuoto Cchinvalio regionu (Pietų Osetijos). Apsilankydami ministrai patvirtino ES paramą Sakartvelo suverenitetui ir teritoriniam vientisumui bei paragino Rusiją pilnai įgyvendinti jos prisiimtus įsipareigojimus pagal ES tarpininkauto 2008 metų ugnies nutraukimo susitarimą.

Trijų ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai birželio 24-26 dienomis lankėsi Pietų Kaukazo regione ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio ir saugumo politikai ir Europos Komisijos vicepirmininko Josepo Borrellio pavedimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)