Liepos 26 dieną Seimo narių grupė iš opozicinių partijų kreipėsi į KT dėl pensijų sistemos reformos. Buvo keliamas klausimas, ar minėta reforma neprieštarauja Konstitucijai. Sprendimo, ar bus imamasi šio klausimo, KT dar nepaskelbė. KT atstovė spaudai Giedrė Maksimaitytė DELFI informavo, kad sprendimas turėtų būti paskelbtas artimiausiomis savaitėmis.

„Dabar Konstituciniam Teismui yra apskųstas pensijų reformos įstatymas, kuris yra svarstomas. Jo išvados turėjo būti skelbtos praėjusią savaitę. Mane pasiekė žinios, kad Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas (Stasys Jakeliūnas – DELFI) lankėsi Konstituciniame Teisme ir grasino Konstitucinio Teismo teisėjams, kad nebūtų priimtas nagrinėti šitas klausimas (…) Tokia informacija yra pateikta, jeigu tai yra tiesa, tai reiškia buvo daromas spaudimas KT dėl konkretaus įstatymo priėmimo“, - laidoje sakė G. Landsbergis.

Jo žiniomis, tai buvo spaudimas nesiimti svarstyti pensijų reformos klausimo. G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad jeigu tai yra tiesa, tai Lietuva žengia Vengrijos ir Lenkijos keliu, kurios dėl politikų santykių su teismais jau sulaukė aršios ES kritikos.

Tačiau laidoje taip pat dalyvavęs LŽVS pirmininkas Ramūnas Karbauskis atmetė tokius kaltinimus ir teigė, kad tokios situacijos apskritai neįsivaizduoja.

„Kokia turi būti žmonių fantazija apkaltinti komiteto pirmininką nusikaltimo darymu. Dabar jau turėsite paaiškinti tokius teiginius. Man tai yra juokinga, nes niekas iš mūsų frakcijos nusikaltimo nedarė ir nesiruošia daryti. Stasys Jakeliūnas jau yra pakankamai subrendęs politikas, kad darytų tokius dalykus. Tai neįmanoma net logiškai mąstant. Tikiuosi, kad savo žodžiams pateiksite kokius nors įrodymus. Man labai keista, kad nesikreipiate į teisėsaugą, o kalbate laidoje. Kaip daroma iš tikrųjų? Jeigu žinai apie nusikaltimą, kreipėtės į teisėsaugos institucijas“, - „DELFI Dienoje“ kalbėjo R. Karbauskis.

Savo ruožtu G. Landsbergis patikino, kad TS-LKD rimtai žiūri į šį atvejį ir jeigu nuogąstavimai pasitvirtins, konservatoriai yra pasiryžę kreiptis į teisėsaugą.

Jakeliūnas: mane bando diskredituoti

DELFI kalbintas S. Jakeliūnas patvirtino, kad rugsėjo 3 dieną iš tiesų buvo susitikęs su KT pirmininku D. Žalimu. Susitikimas įvyko politiko iniciatyva. Jis atmetė kaltinimus, kad jis KT pirmininkui ar kitiems teisėjams grasino ar juos spaudė.

„Tas susitikimas vyko labai konstruktyvioje ir ramioje atmosferoje. Išeinant ponas Žalimas man perdavė keletą KT leidinių, aš jam savo ruožtu, kadangi prieš tai nenorėjau to daryti, bet gavęs iš jo patikinimą, kad jis ne prieš, perdaviau keletą savo publikacijų ir inicijuotų knygų. Tiek, kiek jis norėjo išgirsti ir įsiklausyti, tiek aš ir norėjau pateikti. Kadangi yra sudėtingi gana ekonominiai ir finansiniai dalykai, tai aš juos bandžiau išdėstyti ir jis pateikė procesinį vertinimą ir teisinį vertinimą, kuo galbūt remiantis jie sprendžia panašias bylas ir priima sprendimus dėl svarstymo. Tai mes apsikeitėme pozicijomis – iš mano pusės finansinėmis ir ekonominėmis argumentacijomis, iš jo pusės KT ir teisiniais kriterijais. Tai yra normalus dalykas“, - DELFI sakė „valstiečių“ frakcijos narys.

Paklaustas, ar toks susitikimas buvo skelbtas oficialiai, S. Jakeliūnas teigė, kad jis susitikimų neanonsuoja, nes mano, jog turi tokią teisę kaip Seimo narys. Atsakydamas į klausimą, ar D. Žalimas ką nors sakė apie galutinį KT sprendimą tirti ar netirti pensijų reformos, S. Jakeliūnas teigė, kad tokios kalbos nebuvo.

„Ne, jis paaiškino procesą, kuris vyko ir vyksta ir jokio rezultato neindikavo absoliučiai, jis savo pozicijos neišdėstė dėl šito kreipimosi. Tai buvo grynai kolegiškas apsikeitimas nuomonėmis – jo kaip KT pirmininko iš teisinės pozicijos. Man tai yra pirma patirtis ir man rūpėjo išsiaiškinti, kaip vyksta procesas. Kiti turi daug patyrimo, aš ne. Jeigu jis sutiko susitikt, tai reiškia jis neprieštaravo tam susitikimui“, - sakė S. Jakeliūnas.

G. Landsbergio pasisakymą jis įvertino kaip puolimą siekiant jį diskredituoti.

„Dabar vyksta procesai, siekiantys diskredituoti mano biografiją, mano darbus, „Vilniaus taupomąją kasą“. Siekiant diskredituoti mano asmenį, mano kompetenciją, mano motyvus tiek dėl krizės tyrimo, tiek dėl šito proceso, kuris vyks ar nevyks KT“, - sakė S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūno versiją patvirtino ir Konstitucinio Teismo atstovė spaudai G. Maksimaitytė. Ji perdavė D. Žalimo komentarą, kad susitikimas iš tiesų įvyko, Konstituciniame Teisme, tačiau šio susitikimo KT pirmininkas nevertina kaip spaudimo. Anot jo, tai buvo darbinis susitikimas.