Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio nuomone, G. Landsbergiui ilguoju laikotarpiu bus sudėtinga ir būti geru ministru, ir išlaikyti savo partijos vairą.

„Partija nėra paprasta. Konservatorių partijos viduje yra įvairių srovių, ir ten reikia pastoviai laikyti ranką ant pulso. Partijos suvaldymas yra labai nepaprastas uždavinys. Jeigu norės likti partijos pirmininku, jam reikės labai didžiulių pastangų, arba turėti gerus pavaduotojus, kurie veiktų jo naudai, ir atliktų funkcijas, kurių jis nesugebės atlikti, būdamas ministru“, – konstatavo L. Bielinis.

Kartu politologas atkreipė dėmesį, kad G. Landsbergis, būdamas ministru, taps tiesiogiai priklausomas nuo premjerės Ingridos Šimonytės.

„Ministrų Kabineto narys turės jai atsiskaityti ir vykdyti bendrus sprendimus bei Ministro Pirmininko nurodymus. Diskusijos su I. Šimonyte yra įmanomos. Kita vertus, suvokime, kad ir pati Užsienio reikalų ministerija (URM) nėra paprasta. Ten staigių posūkių daryti nelengva, o greičiausiai net ir negalima. Ten turi vykti subtilus veiksmas. Neturint praktikos ir institucinių saitų su šia struktūra, jam tai irgi nebus paprasta“, – sakė L. Bielinis.

Vis dėlto politologas nemano, kad net jeigu ir bus kažkokių slinkčių partijos vadovybėje, jos įvyktų greitu metu.

„Jeigu jis nesuvaldys situacijos, tai gali išryškėti po metų-pusantrų, galbūt net ir vėliau, kai išaugs kita karta, susiformuos aiškios pozicijos, bus ryškesnės emocijos. Dabar visi tiesiog su tam tikru atsargumu žvelgia į situaciją, kas yra normalu ir teisinga, o kaip ten bus, pamatysime“, – sakė L. Bielinis.

Pakeitė savo nuomonę

Konservatoriams laimėjus rinkimus ir suformavus valdžią, savo ankstesnes pozicijas pakeitė net ir anksčiau buvę griežti G. Landsbergio kritikai. Andriaus Kubiliaus komandoje, kai šis buvo premjeru, dirbęs Virgis Valentinavičius po nesėkmingų konservatoriams 2016 m. rinkimų yra viešai kalbėjęs apie tai, kad G. Landsbergis turi trauktis iš pirmininko pareigų.

Dabar jau jis taip nebegalvoja. Mykolo Romerio universiteto docento nuomone, jaunam politikui nekils sunkumų ir būti ministru, ir vadovauti partijai.

„Aš nematau tame jokių sunkumų. Partijos pirmininkas kartais būna ir premjeru. G. Landsbergis yra ne bet kokios, o sėkmingos, rinkimus laimėjusios partijos, pirmininkas. Jis turi pakankamai politinio kapitalo užimti ministro postą.

O, kalbant apie partijos valdymą, tas faktas, kad partija laimėjo rinkimus, rodo, kad jo pirmininkavimas partijai buvo kur kas sėkmingesnis negu 2016 m. rinkimų laiku. Vadinasi partija yra valdoma, ir, ko gero, galima tikėtis, kad jis gali vadovauti partijai ir toliau“, – sakė V. Valentinavičius.

MRU docentas pusiau juokais atsvėrė svarstymus, kad nėra lengva valdyti partiją, kai dėl pareigų dažnai teks nebūti Lietuvoje.

„Pandemijos sąlygomis jis dažniau bus Lietuvoje, negu būtų kitu metu“, – sakė V. Valentinavičius.

Kartu politologas atkreipė dėmesį, kad jo, kaip partijos pirmininko, sėkmė priklausys ir nuo to, kaip Vyriausybei bendrai seksis spręsti problemas.

„Visada partiją valdyti lengviau, kai problemos sprendžiamos, populiarumas yra, krizės nėra. Sunkumai, nesėkmės gali įnešti korekcijos. Tačiau kol kas argumentų, kad šiuo metu būtinai reikia keisti partijos vadovą, nesimato“, – sakė V. Valentinavičius.

Politologas negalvoja, kad G. Landsbergio kandidatūra į užsienio reikalų ministrus gali būti atmesta.

„Manau, kad G. Nausėda turėtų labai stipriai pasverti atmesdamas bet kokią kandidatūrą iš to sąrašo, bet ypač G. Landsbergio. Jis yra partijos pirmininkas, kuris yra deleguojamas užimti poziciją svarbioje ministerijoje, – atkreipė dėmesį V. Valentinavičius, kurio teigimu tokios kandidatūros blokavimas galėtų turėti rimtų pasekmių.

G. Landsbergis partijos pirmininku išrinktas 2017 metais. Kiti TS-LKD pirmininko rinkimai numatomi 2021 m. pradžioje.