„Ar jūs matėt šio ryto reitingus? Ar matėt kur yra švietimo ministrės reitingas? Nematėt? Paieškokite ten, pačioje apačioje“, – džiaugsmingai rašė G. Landsbergis.

Kaip šeštadienį paskelbė „Lietuvos rytas“, birželio 2-10 d. „Vilmorus“ atlikus gyventojų apklausą paaiškėjo, kad trys šios Vyriausybės ministrai – švietimo ir mokslo sveikatos apsaugos bei žemės ūkio – nebeturi visuomenės palaikymo: juos vertinančių teigiamai yra mažiau nei galvojančių priešingai.

G. Landsbergiui labiausiai užkliuvo švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės reitingai – ją palankiai vertina 18,6 proc., nepalankiai – 28,1 proc. respondentų.

„Ką gali daryti ministrė? – klausė konservatorių lyderis. – Mano nuomone yra du variantai. Pirmas būtų paprašyti premjero sugalvoti kokį šmaikštų pokštą, kuris paaiškintų situaciją. Jį išgirdusi visuomenė atsiloštų. Ir galvose visi klaustų – kodėl šis pokštininkas jų gyvenimuose atsirado tik dabar? O juokingasis išminčiau, paaiškink mums sustojusią aukštojo mokslo reformą.“

Antrasis variantas, anot G. Landsbergio, „būtų galų gale pasakyti, ką ji iš tikrųjų galvoja“ – esą Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša nuo pirmosios dienos nenorėjo, kad ji būtų ministre.

„Pasakyti, kad jis turėjo numatęs savą žmogų, suderinęs su Karbauskiu, bet negavo prezidentės pritarimo, – rašė G. Landsbergis. – Galėtų pasakyti, kad E. Jovaiša tik ir laukia, kad galėtų ją nuimti. Galėtų pasakyti, kad E. Jovaiša nuo pirmosios dienos dirba kita kryptimi negu jau dešimtmečius Lietuvai siūlo ekspertai. Galėtų pasakyti, kad šalia premjero esantys žmonės neparuošia ppemjero, leidžia jį apsukti aplink pirštą ir išstato jį opozicijos kritikai. Galėtų pasakyti, kad ji neturi instrumentų kaip palenkti Seimą savo pusėn. Ir be realios premjero pagalbos prieš Jovaišą, ji yra pasmerkta. Švietimo ministrė gali būti ir Skvernelio testas. Ministrė ar Jovaiša. Reformos ar imitacija. Atsakomybė ar pasitraukimas?“