Šimtai ir tūkstančiai eurų ir toliau plaukia į tą pačią uždarąją akcinę bendrovę „Dzūkų žinios“. Ir vėl - iš valdiškos Lazdijų rajono savivaldybės ir jos įstaigų sąskaitos.

Per metus tie tūkstančiai virsta dešimtimis ir net šimtais tūkstančių eurų, kuriuos Lazdijų rajono mokesčių mokėtojai sumoka už valdininkų perkamą popierių, kanceliarines prekes, segtuvus, dovanas, knygas, vokus, vėliavas, suvenyrus ir rajono vadovus liaupsinančius užsakomuosius straipsnius bei sveikinimus.

Įdomiausia, kad suabejojus, ar visos nupirktos prekės pasiekė pirkėją, Lazdijų rajono savivaldybės atstovai informaciją apie vykdytus pirkimus iš „Dzūkų žinių“ pateikti atsisakė, nurodydami, kad savivaldybės administracijos vykdomi pirkimai nurodomi oficialioje savivaldybės svetainėje.
Tačiau joje, pasidomėjus, pvz., 2016-aisiais metais vykdytais viešaisiais pirkimais, vietoje detalių pirkimų ataskaitų, kurias yra privaloma skelbti, įkelta informacija apie 2015-ais ir 2016-ais metais vykusių Lazdijų rajono savivaldybės tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžių darbotvarkės klausimus.

Per metus – pirkinių už beveik 100 tūkst. eurų, ir tai ne viskas

Vien nuo šių metų pradžios, per keturis mėnesius, kaip išsiaiškino DELFI, tik vienas savivaldybės administracijos padalinys – Ūkio tarnyba pirko apklausų būdu iš UAB „Dzūkų žinios“ įvairių knygų, suvenyrų, dovanų, leidinių, biuro prekių, popieriaus, vokų, vėliavų už 20 tūkst. eurų.
Pirkimai vykdyti apklausos būdu, neretai prekių tiekėjas pasirinktas iš vienintelio pasiūlymo – UAB „Dzūkų žinios“.

Tikslią sumą, kurią per paskutiniuosius kelerius metus iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto gavo „Dzūkų žinios“, sužinoti sunku. Viešai savivaldybės administracijos pateikiama informacija – neišsami, o savivaldybės įstaigos tokios informacijos iš viso neviešina.

Iš viešai surastos informacijos matyti, kad 2015-ais metais vien tik Lazdijų rajono savivaldybės administracija „Dzūkų žinioms“ už prekes ir paslaugas sumokėjo daugiau nei 93 tūkst. eurų.
Panaši suma politiko aplinkai priskiriamą bendrovę turėjo pasiekti ir 2016-ais metais, 2014-ais ši suma siekė 52 tūkst. eurų, o 2013-aisiais, kaip galima spėti iš viešų savivaldybės dokumentų, tikėtina, ji buvo keleriopai didesnė – apie 170 tūkst. eurų (daugiau nei 0,6 mln. tuometinių litų).
Būtent tokia suma 2013-ais metais buvo paskirstyta knygų, dovanų, vėliavų, popieriaus, biuro prekių pirkimui, skelbimų ir užsakomųjų straipsnių talpinimui vietos spaudoje Lazdijų rajono savivaldybės administracijos biudžete.

Kiek jos nubyrėjo „Dzūkų žinioms“ – Lazdijų rajono savivaldybės administracija neatskleidžia.
Ir tai - vien pirkiniams Lazdijų rajono savivaldybės administracijai. O kur dar sumos, kurias už prekes tai pačiai bendrovei išleidžia Lazdijų rajono savivaldybei pavaldžios mokyklos, biudžetinės ir viešosios įstaigos, įmonės?

Biuro reikmenis ir kanceliarines prekes iš „Dzūkų žinių“ pernai pirko ir Lazdijų rajono savivaldybei priklausančios įmonės „Lazdijų šiluma“ ir „Lazdijų vanduo“. Abi jos praeitus metus baigė nuostolingai.

Bendrovėje „Lazdijų šiluma“ viešuosius pirkimus vykdo Marija Bakšienė, mero A. Margelio vadovaujamos Lazdijų rajono savivaldybės tarybos valdančiosios koalicijos narė, Darbo partijos Lazdijų skyriaus pirmininkė.

Atsakydama į paklausimą dėl viešųjų pirkimų iš „Dzūkų žinių“, M. Bakšienė teigė, kad viso tam per metus pernai išleista kiek daugiau nei 400 eurų, o pirkimų laimėtojas atrinktas iš trijų dalyvių.

Pavaldiniai sergi mero reputaciją

Paprašius Lazdijų rajono savivaldybės administracijos pateikti informaciją apie savivaldybės ir jos įstaigų vykdytus pirkimus iš bendrovės „Dzūkų žinios“, atsakymo teko laukti beveik savaitę laiko.
Lazdijų rajono savivaldybės administracijai vadovaujantis direktorius Audrius Klėjus į DELFI klausimą, kodėl savivaldybė ir jos įstaigos viešųjų pirkimų apklausose galimai proteguoja bendrovę „Dzūkų žinios“, neatsakė.

„Visais viešųjų pirkimų klausimais prašau kreiptis į savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkę Justiną Greblikaitę“, - praėjusią savaitę DELFI žurnalistei paskambinus telefonu sakė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos vadovas.

Susisiekti su pastarąja valdininke, kuri yra ir Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus A. Klėjaus pavaduotoja, – nemažas iššūkis. Per dvi praėjusios savaitės darbo dienas moteris darbo metu taip ir neatsiliepė nei vienu nurodomu darbo telefonu, nepavyko jos rasti ir kabinete.

Meras A. Margelis su žurnalistais tiesiogiai nebendrauja – visi klausimai turi būti pateikiami per viešųjų ryšių specialistus, nors anksčiau politikas laikėsi kitokios praktikos.

Galiausiai praėjusią savaitę raštu nusiuntus klausimus per viešųjų ryšių specialistus, gavome atsakymą, kad „į klausimus bus atsakyta įstatymų numatyta tvarka“.

Penktadienį į klausimą, kada bus galima sulaukti savivaldybės administracijos atsakymų, A. Klėjus sakė: „Jūsų klausimas dar nesvarstytas. Nėra kam. Darbuotojai išvykę, kiti nedirba, nes darbo diena tik iki pietų“.

Pirmadienį ryte A. Klėjus buvo mažiau mandagus: „Šiandien negausite tikrai. <...> O rytoj? Rytoj greičiausiai irgi negausite“.

Tik įspėjus, jog nepateikiant atsakymo į viešą žiniasklaidos priemonės paklausimą įstatymo numatytu terminu, toks savivaldybės elgesys bus apskųstas Seimo kontrolierių įstaigai, per valandą gautas atsakymas skambėjo ne mažiau iškalbingai nei prieš tai trukusi kelių dienų tyla.

„Atsakydami į Jūsų pateiktus klausimus informuojame, jog Lazdijų rajono savivaldybės įstaigos yra savarankiškos įstaigos, savarankiškai vykdančios viešuosius pirkimus ir pasirenkančios paslaugų teikėjus. Jos nėra atskaitingos Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų komisijai. Visa informacija apie Lazdijų rajono savivaldybės administracijos vykdomus viešuosius pirkimus skelbiama teisės aktų numatyta tvarka“, - rašoma Lazdijų rajono savivaldybės administracijos viešųjų ryšių specialistės Neringos Rasiulienės parengtame ir direktoriaus A. Klėjaus pasirašytame rašte.

Toks informacijos pateikimo vilkinimas darosi pateisinamas, žinant, kad jau rytoj, gegužės 10-ą dieną, trečiadienį, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Priežiūros komitetas svarstys Lazdijų rajono savivaldybės mero A. Margelio prašymą atstatyti jo narystę partijoje.

Apie tai, kad toks prašymas bus svarstomas, patvirtino TS – LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

DELFI primena, kad viešųjų pirkimų skandalas pernai Lazdijų rajono savivaldybės merui A. Margeliui kainavo postą partijoje. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Priežiūros komitetas metams laiko – iki šių metų gegužės 3-os dienos – suspendavo A. Margelio narystę partijoje. Politikas taip pat buvo pašalintas iš partijos Lazdijų skyriaus pirmininko pareigų.
Tad pavaldinių noras išsaugoti švarius Lazdijų rajono savivaldybės mero marškinius bent iki verdikto partijoje – suprantamas.
Artūras Margelis

Kur sukrovė 851-ą pakuotę popieriaus?

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Ūkio tarnybos vien šiemet organizuotose viešųjų pirkimų apklausose – pilna įdomių dalykų.

Štai šių metų vasario mėnesį Lazdijų rajono savivaldybės Ūkio tarnyba iš „Dzūkų žinių“ pirko 851 pakuotę popieriaus spausdintuvams už 3,6 tūkst. eurų. Pirkimas vykdytas ne per Centrinę viešųjų pirkimų sistemą, o, išskaidžius į mažesnes sumas, apklausos pagal pažymą būdu, kai potencialūs pirkėjo pasirinkti tiekėjai apklausiami dėl pasiūlymų telefonu.

Apklausoje dalyvavo trys tiekėjai – UAB „Dzūkų žinios“, Egidijaus Jurkevičiaus įmonė ir Ginto Ambrazevičiaus įmonė.

Pastarajai vadovauja savininko žmona Daiva Ambrazevičienė, buvusi Lazdijų rajono savivaldybės mero A. Margelio patarėja, dabartinė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos valdančiosios konservatorių frakcijos narė.

Pirkimo pažymoje, kurią matė ir DELFI, nėra nurodyta jokie kokybės ar techniniai reikalavimai perkamam popieriui.

Savivaldybė popierių pirko, už vienos pakuotės kainą „Dzūkų žinioms“ mokėdama po 4,23 euro. Internete pilna pasiūlymų, kur popieriaus pakuotės kaina prasideda nuo 2,56 Eur/vnt. Perkant ne mažiau kaip 10 pakuočių – jau galima derėtis dėl palankesnės kainos.

Paklaustas, kur savivaldybė sandėliuoja nupirktas 851-ą pakuotę popieriaus, savivaldybės administracijos direktorius A. Klėjus padėkojo už pokalbį ir jį baigė.

Ar gali būti, kad dalis neva nupirktų prekių savivaldybės net nepasiekė? Kokia yra valdiškų konkursų laimėjimo sėkmės formulė? Šiuo klausimus norėjome užduoti A. Margelio žentui, UAB „Dzūkų žinios“ direktoriui Dariui Brindzai.

Tačiau pakalbinti dosniai Lazdijų savivaldybės užsakymais šeriamos „Dzūkų žinių“ bendrovės atstovų nepavyko. Telefonu atsiliepusi moteris nurodė, kad „direktorius šiandien atostogauja“. Į mobiliojo telefono skambutį D. Brindza neatsiliepė, nusiuntus klausimus trumpąja žinute – neatsakė.

Stebina ir „Dzūkų žinių“ siūloma prekių kaina: neretai ji nurodoma iki dešimttūkstantosios skaičiaus dalies. Pavyzdžiui, archyviniai segtuvai savivaldybei pasiūlyti pirkti po 0,3719 Eur/vnt. Konkurentai siūlė 0,38 ir 0,41 Eur/vnt. kainą.

Pergudravo Viešųjų pirkimų tarnybą

Dar 2016-ais metais Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad pirkdama popierių ir biuro prekes ne per Centrinę viešųjų pirkimų sistemą, Lazdijų rajono savivaldybės administracija grubiai pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

Pernai metais, po kilusio viešųjų pirkimų skandalo, Viešųjų pirkimų tarnyba įpareigojo Lazdijų rajono savivaldybės administraciją nutraukti dvi pirkimo sutartis su UAB „Dzūkų žinios“, sumoje beveik už 30 tūkst. eurų.

Ir nors savivaldybė tai padarė, tai neišgelbėjo savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos – visiems jos nariams, laiminusiems sutartis su mero šeimos bendrove, buvo surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai už Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimą bei paskirtos piniginės baudos.
Valdininkai su tokiomis baudomis nesutiko ir Viešųjų pirkimų tarnybos priimtus nutarimus apskundė teismui. Pastarasis, išnagrinėjęs skundus, paliko galioti pažeidimą, tačiau pakeitė paskirtą nuobaudą – vietoj piniginių baudų valdininkams buvo skirti teismo įspėjimai.

Tačiau aiškėja, kad Lazdijų rajono savivaldybė ir „Dzūkų žinios“ pergudravo Viešųjų pirkimų tarnybą.
DELFI šaltinių žiniomis, nors minėtos sutartys buvo sudarytos dvejų metų laikotarpiui (2015-2016 metams), iki Viešųjų pirkimų tarnybos oficialaus nurodymo jas nutraukti, Lazdijų savivaldybė jau buvo spėjusi pervesti beveik visą sutartyse numatytą sumą bendrovei ir finansiškai „Dzūkų žinioms“ toks Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimas skaudus nebuvo.

Pirkinių – daugiau nei moksleivių

2017-ųjų metų vasario mėnesį Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Ūkio tarnyba vienos apklausos metu pirko knygų už daugiau nei 3,2 tūkst. eurų. Vienintelis apklausoje dalyvavęs tiekėjas ir laimėtojas – UAB „Dzūkų žinios“.

Kaip aiškėja, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Ūkio skyrius „reprezentacinėms savivaldybės reikmėms“ (tokia formuluotė įrašyta pirkimo pažymoje) pirko Birutės Vanagienės ir Joanos Vaikšnoraitės parengtą ir privačiomis lėšomis leidykloje „Sofoklis“ išleistą pagalbinę lietuvių kalbos mokymosi knygelę penktokams „Kalbos namai“.

Abi autorės – gerbiamos ir žinomos Lazdijų rajono moterys, buvusios pedagogės. B. Vanagienė – Lazdijų rajono Garbės pilietė, žinomos humoro grupės „Dzyvų dzyvai“ vadovė, J. Vaikšnoraitė – Lazdijų rajono Metų kraštotyrininkės titulo laimėtoja.

Kaip DELFI pasakojo pati J. Vaikšnoraitė, knyga daug anksčiau buvo rengta kaip lietuvių kalbos vadovėlis V-oms klasėms, tačiau vėliau dėl priežasčių, kurių ponia Joana nenorėjo viešinti, Švietimo ir mokslo ministerija esą atsisakė šio vadovėlio leidybos.

„Ilgai gulėjo tas mūsų darbas, dar nuo lito laikų. Ir pasitaikė proga – Birutės 80-metis, mano – 85-metis, tai B. Vanagienės dukra Jurgita tą knygelę šiemet paėmė ir išleido. Mums niekuo rūpintis nereikėjo, tokia proginė, galima sakyti, išėjo ta mūsų knyga“, - sakė J. Vaikšnoraitė.

Jurgita Vanagaitė – Skrabulienė – žinomo šalies verslininko, Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidento, iš Lazdijų kilusio Eimanto Skrabulio žmona.

Šių metų vasario mėnesį, kai Lazdijų rajono savivaldybė pirko šias knygas, jos dar nebuvo pasiekusios šalies knygynų ir prekybos vietų. Šis procesas, ką patvirtino pati leidykla, vyksta šiomis dienomis.

Leidykla „Sofoklis“, kaip viešai skelbiama, ją parduoda už 10,40 euro už vienetą. Bendrovė „Dzūkų žinios“ Lazdijų rajono savivaldybei sugebėjo parduoti 70 procentų brangiau – po 17,51 Eur/vnt. Iš viso nupirkta 186 vienetai knygų.

Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistės Astos Zablackienės pateiktais duomenimis, visose Lazdijų rajono ugdymo įstaigose iš viso yra dvylika penktų klasių komplektų, kuriuose šiais mokslo metais mokosi 169 penktokai.

Ateinančiais metais jų skaičius, dabartiniais skaičiavimais, sumažės iki 156 mokinių.
Beje, praėjusią žiemą, sausio 14-15 dienomis, Skrabulių šeimos viešbutyje „Vanagupė“ Palangoje vykusiame B. Vanagienės jubiliejaus minėjime dalyvavo ir Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis su žmona Lina Margeliene, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Knygų pirkimo sutartis tarp savivaldybės ir „Dzūkų žinių“ pasirašyta vasario 2-ą dieną.

„Savivaldybės meras nei savivaldybės administracijos, nei kitų įstaigų vykdomų viešųjų pirkimų konkursų neorganizuoja ir jų rezultatų nevertina“, - toks per savivaldybės viešųjų ryšių atstovę pirmadienį raštu DELFI buvo perduotas mero A. Margelio atsakymas į klausimą, kaip už visą Lazdijų rajono savivaldybės veiklą tiesiogiai atsakingas politikas vertina faktą, kad bendrovė "Dzūkų žinios" laimi ne vieną apklausą viešųjų pirkimų konkursuose, kuriuos organizuoja Lazdijų rajono savivaldybės administracija ir/ar Lazdijų rajono savivaldybei pavaldžios įstaigos ir įmonės.

„Šiuo metu Lietuvoje galiojantis teisinis reguliavimas merui suteikia plačius įgaliojimus kontroliuojant ir prižiūrinti tiek savivaldybės administracijos, tiek savivaldybei priklausančių biudžetinių bei viešųjų įstaigų veiklą. Tokiu būdu darytina išvada, jog Lazdijų rajono savivaldybės merui A. Margeliui, esant atsakingam už savivaldybės administracijos, tiek savivaldybei priklausančių biudžetinių bei viešųjų įstaigų veiklą, galimai siekiant asmeninės naudos bei naudos artimiesiems asmenims buvo sudaryti sandoriai su A. Margelio valdoma (arba valdyta) UAB „Dzūkų žinios“, - dar 2016-ų metų balandį, vos kilus viešųjų pirkimų skandalui DELFI sakė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, socialdemokratas Justas Pankauskas, dabartinis teisingumo viceministras.

Tuomet prokurorai ir Specialiųjų tyrimų tarnyba aiškinosi, ar A. Margelis nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi.

Tačiau tyrimas buvo nutrauktas, nes teisėsaugininkai tikino neįžvelgiantys mero piktnaudžiavimo ar nusikalstamos veikos apraiškų, o galimi pažeidimai esą turėtų būti vertintini Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos.

Pastaroji, tuomet vadovaujama dabar jau atleistojo VTEK pirmininko Romo Valentukevičiaus, A. Margelio mundurą išbalino ne prasčiau už geriausią dėmių valiklį: „Nekaltas!”.

Siūlomas asortimentas – nuo lovų ugniagesiams iki užsakomųjų straipsnių

Nuo lovų gaisrininkams, televizorių – iki kanceliarinių prekių ir užsakomųjų straipsnių leidžiamame vietos laikraštyje.

Tokį prekių asortimentą UAB „Dzūkų žinios“ per kelerius metus sugebėjo įsiūlyti Lazdijų rajono savivaldybės administracijai ir jos padaliniams.

Bendrovės veiklos rūšių sąrašas – platus: nuo žemės ūkio produkcijos gamybos iki kombinuotųjų pašarų prekybos.

Tačiau realiai bendrovė specializuojasi žiniasklaidos versle - valdo Lazdijuose knygyną bei leidžia rajoninį laikraštį „Dzūkų žinios“.

Elektriniai vandens šildytuvai, kompiuteriai, televizoriai, spausdintuvai, monitoriai, stalai, kėdės, lovos, sofos, žoliapjovė, elektrinis tepalinis radiatorius, šaldytuvas, mikrobangų krosnelė, elektrinė viryklė, elektrinis virdulys, dulkių siurblys, gelbėjimosi liemenės, gelbėjimo ratai – visos šios prekės dar 2015-ųjų gruodį buvo nupirktos Lazdijų rajono savivaldybės ugniagesių komandoms.

Pirkėjas – Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyrius. Pardavėjas – bendrovė „Dzūkų žinios“.

2015-ieji šiai bendrovei buvo itin dosnūs. Tik iš Lazdijų rajono savivaldybės administracijos už prekes ir paslaugas gauta daugiau nei 93 tūkst. eurų.

Vien lapkričio - gruodžio mėnesiais Lazdijų rajono savivaldybės administracija iš UAB „Dzūkų žinios“ pirko prekių už ne mažiau kaip 14 tūkst. eurų.

Pirkimus vykdė Ūkio tarnyba, Informacinių technologijų skyrius, Vietinio ūkio skyrius. Visi pirkimai vyko apklausų būdu.

Kai kuriais atvejais, „Dzūkų žinių“ bendrovės pasiūlyta kaina nuo konkurentų skiriasi vos 2 eurais.
Perkami buvo ne tik kompiuteriai, spausdintuvai, bet ir kėdės, lovos, buitinė technika, vokai, vėliavos.

Štai savivaldybės administracijos reikmėms Ūkio tarnybos pirktas fotoaparatas kainavo 1338,8429 euro. Tokia suma įrašyta tiekėjų apklausos pažymoje.

Vien gruodžio mėnesį naujai įkurtos Lazdijų rajono priešgaisrinės ugniagesių tarnybos reikmėms pirkta įvairių baldų, kompiuterių, televizorių, virtuvės įrangos ir kitų, mažai ką bendro su gaisrų gesinimu turinčių prekių.

„Dzūkų žinios“ vien Lazdijų rajono savivaldybės administracijai 2015-aisiais metais sugebėjo „prakišti“ net keturis televizorius – už 1013,68, 480, 438 ir 430 eurų vertės.

Viską perspjovė tuometinis Lazdijų rajono savivaldybės biudžetinės įstaigos „Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka“ pirkinys iš „Dzūkų žinių“ – televizorius už 4960 eurų.

Tiesa, bendrovės parduotuvės lentynose parduodamų televizorių asortimento pirkėjai, vargu, ar buvo regėję.

2016-aisiais nežabotą „Dzūkų žinių“ apetitą ir ypatingą Lazdijų rajono savivaldybės administracijos dosnumą kiek prislopino Viešųjų pirkimų tarnybos atliktas tyrimas.

Tikslios sumos, kurią už pirkinius pervedė savivaldybės administracija bendrovei, viešai pateikiama nėra. Vietoje viešų 2016-ų metų viešųjų pirkimų ataskaitų, Lazdijų rajono savivaldybės interneto svetainėje kažkodėl sudėtos savivaldybės tarybos komitetų posėdžių darbotvarkės.

Tačiau vos prasidėjus 2017-iesiems, pirkimų už valdiškus pinigus karuselė įsisuko pilnu tempu vėl. Jau 2017-ųjų sausį savivaldybės Ūkio tarnyba iš „Dzūkų žinių“ perka leidinių ir knygų už daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Vasaris bendrovei – tikras valdiškų pinigų lietus:

• vasario 1 d. - pirkta rėmelių už 406,56 Eur;
• vasario 3 d. - suvenyrų ir dovanų - už 1996,50 Eur, vėliavų - už 479,96 Eur, antspaudų - už 297,55 Eur;
• vasario 6 d. – popieriaus – už 3603,99 Eur, knygų - už 3256,00 Eur;
• vasario 8 d. – leidinių - už 700,09 Eur;
• vasario 9 d. – suvenyrų ir dovanų – už 400,27 Eur;
• vasario 15 d. – vėliavų už 350,05 Eur; suvenyrų ir dovanų – už 1089,00 Eur;
• vasario 17 d. – leidinių – už 366,24 Eur;
• vasario 22 d. – dar leidinių – už 245,08 Eur.

Per šių metų kovą ir balandį – leidinių ir knygų už 2895,55 Eur, vokų – už 2795,10 Eur, blankų ir segtuvų – už 214,99 Eur.

Kartais, pažvelgus vien į perkamų knygų pavadinimus, nežiūrint į jų turinį, gali kilti nevienareikšmių minčių.

Pavyzdžiui, šiemet iš „Dzūkų žinių“ įsigyta knygų „Protokolas: elgesio taisyklės“ (77,95 Eur/vnt).
Arba - „Šventojo Akiplėšos medžioklė“ (15,15 Eur/vnt.). Pastarųjų mero A. Margelio savivaldybė iš „Dzūkų žinių“ įsigijo penkiolika egzempliorių.

Skelbimams laikraštyje – penktadalis įstaigos biudžeto

Iš „Dzūkų žinių“ prekes bei paslaugas perka ir Lazdijų rajono savivaldybės įstaigos. Štai skolose skęstanti Lazdijų rajono savivaldybės viešoji įstaiga „Darbo vietų kūrimo fondas“, turinti metinį 20 tūkst. eurų savivaldybės dotuojamąjį biudžetą, penktadalį savo metinio biudžeto pernai skyrė apmokėjimui už publikacijas ir straipsnius spaudoje.

Tos lėšos, didžioji jų dauguma, taip pat nugulė į rajoninį laikraštį leidžiančios bendrovės „Dzūkų žinios“ sąskaitą.

Ketvirtus savo veiklos metus pradėjusi Lazdijų rajono savivaldybės ir Vokietijos verslininko įsteigta viešoji įstaiga skambiu pavadinimu „Darbo vietų kūrimo fondas“ per trejus metus sukūrė nei daug, nei mažai – vieną tiesioginę darbo vietą. Įstaigos direktoriui. Juo šiuo metu laikinai dirba Nerijus Sukackas.

Kasmet įstaiga gauna dotacijų iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto: 2015-ais skirta 8 tūkst. eurų, pernai – jau beveik 20 tūkst. eurų. Panaši suma numatyta ir šiems metams.

Nepaisant nuostolingos veiklos, 2015-ais metais įmonė tuomet dviem įstaigoje dirbusiems darbuotojams darbo užmokesčiui per metus skyrė beveik 35 tūkst. eurų, taip pat įsigijo 4 tūkst. eurų kainuojantį automobilį, kompiuterių už daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Pernai vieninteliam įstaigoje dirbančiam asmeniui darbo užmokesčiui išleista beveik 14 tūkst. eurų. Taip pat pinigai buvo leidžiami kanceliarinėms prekėms (daugiau nei 400 eurų), renginių išlaidoms padengti (daugiau nei 400 eurų), transporto eksploatacijai ir kuro sąnaudoms padengti – 700 eurų.
Reklamai ir skelbimams įstaiga pernai skelbia išleidusi 4,1 tūkst. eurų. Tai sudaro kone penktadalį viso įstaigos metinio biudžeto.

Kaip skelbiama įstaigos direktoriaus N. Sukacko metinėje ataskaitoje, iš viso buvo parengta ir publikuota 20 informacinių pranešimų spaudoje.

DELFI žiniomis, šie straipsniai buvo publikuojami laikraštyje „Dzūkų žinios“.

Bendrovėje „Dzūkų žinios“ vadybininke, kaip skelbiama viešoje bendrovės interneto svetainėje, dirba Agnė Sukackienė.

Ji yra Lazdijų rajono savivaldybės viešosios įstaigos „Darbo vietų kūrimo fondas“ direktoriaus N. Sukacko žmona.

UAB „Dzūkų žinios“ vadovauja direktorius Darius Brindza. Vadybininke bendrovėje dirba ir jo žmona Rūta Margelytė – Brindzienė, kuri yra Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio dukra.
Iki pernai metų viešųjų pirkimų skandalo kontrolinį bendrovės „Dzūkų žinios“ akcijų paketą valdė pats meras A. Margelis. Kilus skandalui, politikas pareiškė akcijas pardavęs vienos mokyklos sargui Albinui Rėkui. Turimomis žiniomis, šis asmuo yra A. Margelio giminaitis.

Tačiau Lazdijų rajone iki šiol pilna skeptikų, abejojančių, kiek tas sandoris nebuvo fiktyvus. Esą oficialiai tvarkytis, neva bendrovės akcijos jau seniai kažkam padovanotos ar parduotos suskubta tik tam, kad būtų galima išvengti politikui gresiančių nemalonumų.