Tuo pačiu G.Kirkilas tvirtino, kad Socialdemokratų partijos frakcija dėl apkaltos politikui, jei tam bus pagrindo, balsuos „taip, kaip priklauso“, nepaisant to, kad „darbiečiai“ yra koalicijos partneriai.

Prieš porą dienų BNS komentuodamas situaciją po sprendimo Darbo partijos byloje G.Kirkilas teigė, jog pradėti apkaltos procesą nėra pagrindo, nes veikos padarytos iki V.Gapšiui tampant Seimo nariu.

„Mano paties ir mano frakcijos (pozicija), jei tai bus pagrįsta, tai neabejotinai mūsų frakcija balsuos taip, kai priklauso, kaip ir mes anksčiau balsavome dėl kitų šios bylos veikėjų, nepriklausomai nuo to, kad jie yra mūsų koalicijoje. Jei argumentai bus pateikti, pritarsime. V.Gapšys yra nuteistas, taip yra, bet jei nusikaltimas padarytas jam dar nesant Seimo nariu ar pareigūnų, yra kita teisinė situacija“, – trečiadienį Žinių radijui sakė G.Kirkilas.

Pasak socialdemokrato, ar Seime pradėti apkaltos procedūrą, spręs dokumentus iš teismo gavusi Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė, turės pasisakyti Etikos ir procedūrų komisija.

Gediminas Kirkilas

„Kada Seimo pirmininkė gaus oficialius dokumentus iš teismo, ji turės priimt sprendimą, ar pradedame apkaltos procedūrą V.Gapšiui. Aš manau, kad čia mūsų Etikos komisija turės įsijungti, bet kuriuo atveju bus kreipiamasi į Konstitucinį Teismą, ir tik tada gali būt pradėta šita procedūra. Iki tos procedūros dar toli, bet pats V.Gapšys teigia, kad jis negali būti kaltinamas priesaikos pažeidimu, nes tuo metu, 2006 metais, dar nebuvo Seimo narys. Ar tai yra tikri argumentai, parodys Etikos komisija“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį išteisino buvusį Darbo partijos vadovą europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, Seimo narį V.Gapšį ir buvusią partijos finansininkę Mariną Liutkevičienę dėl sukčiavimo, tačiau pripažino kaltais dėl vadinamosios juodosios buhalterijos. Seimo narys „darbietis“ V.Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų bauda. Po šio teismo nuosprendžio bausmė įsigalioja.

Seimo statute numatyta, kad jeigu Seimo narys pripažįstamas kaltu baudžiamojoje byloje ir nuosprendis įsigalioja, jam pradedama apkaltos procedūra. Tačiau apkaltos procesas pradedamas asmenims dėl Konstitucijai prieštaraujančių jų veiksmų, padarytų einant pareigas.

Opozicija jau paskelbė dėl apkaltos V.Gapšiui inicijuosianti neilinę Seimo sesiją.

G.Kirkilas tuomet suabejojo, ar V.Gapšiui reikėtų pradėti apkaltos procesą. „Jis tuo metu nebuvo Seimo narys ir nebuvo prisiekęs, taigi, jam baudžiamoji atsakomybė už ankstesnę veiklą, matyt, teisiškai negresia tokia apkalta“, – pirmadienį BNS sakė G.Kirkilas.