Ir nors įrašas apie nuo nepakeliamų gyvenimo sąlygų kenčiančią močiutę buvo paviešintas penktadienio vakarą, vos po kelių valandų DELFI susisiekus su Pasvalio rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramute Ožalinskiene, ši teigė, kad močiutė jau pervežta į senelių globos namus ir mažiausiai savaitgalį praleis šiltai ir sočiai.

Feisbuke pradėjo plisti pagalbos prašymas

„Mielos Pasvalio socialinio skyriaus darbuotojos, vakar po kelinto kvietimo aplankiusios ir kaip radusios, taip ir palikusios močiutėlę Biržų gatvėje, tikiuosi, jūsų vakaras buvo puikus ir šiltas. Nes Onytės namuose buvo drėgna, šalta ir tamsu. Nes seniai ten nėra net elektros, o apgriuvusi krosnis greičiau jau kelia grėsmę nei protarpiais suteikia jaukumo. Kiti patogumai? Nejuokaukite!“ – taip pradėtas įrašas, patalpintas feisbuko grupėje „Geresnė nei vakar“.

„O ir pati Onytė beveik akla ir sunkiai vaikštanti, nežinia kaip iš savų namų atsidūrusi šiame svetimame vienatvės ir nepritekliaus kambarėlyje. Dažnai užrakinta, sustirusi iš šalčio, neplautuose pataluose, neapskalbta ir neapiprausta, besidangstanti nuo per kiaurą langą besiskverbiančio šalčio kuo papuola, kojeles prisidengusi pagalve. Ten ant spintelės – visas Onytės balius – drumzlinas vanduo troškuliui malšinti kibire nuo dažų“, – tęsiame įraše.

Įrašą paviešinę asmenys teigia, kad močiutė svajoja gyventi senelių globos namuose. „Močiutėlė yra „šiek tiek kitokia“, todėl vaikiškai naivi. Ji nepyksta ant ja taip „besirūpinančių“, neklausia kodėl turėdama teisinę globėją turi gyventi tokiomis sąlygomis ir apskritai kur toji globėja yra. Ji svajoja gyventi senelių namuose, kur nebūtų viena, kur nebūtų alkana ir nešaltų, – teigiama įraše. – O aš svajoju, kad tie, kurių rankose galimybė keisti gyvenimus ir padėti, pro biurokratinius stiklus įžvelgtų žmogaus kančią.“

Priduriama, kad šiuo įrašu nesiekiama finansinės naudos. „Rašau šį postą iš nevilties, nesitikėdama jokios materialinės paramos, nes iš toli negalėsiu užtikrinti, kad jūsų gerumas tikrai ją pasieks. Prašau viešumo ir tikiuosi, kad tie, kurių rankose valdžia atvers širdis. Kad padės situaciją išspręsti, – teigiama „Geresnė nei vakar“ įraše. – Negaliu pritaginti nei Pasvalio mero, nei Pasvalį atstovaujančio seimo nario, nei Pasvalio rajono administracijos. Prašau, padėkite šiai žinutei pasklisti ir pasiekti tuos, kurie gali ir turi į seną neįgalų žmogų žiūreti ne kaip į statistinį vienetą Sodros lentelėse, kuriems #gerovėsvalstybė ne vien rinkiminis šūkis.“

Savivaldybė teigia, kad močiutei jau šilta ir sotu

DELFI vėlyvą penktadienio vakarą susisiekus su Pasvalio rajono savivaldybe, Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė teigė, kad močiutė jau išgabenta iš šaltų namų.

„Pasvalio miesto socialiniai darbuotojai jau viską, kas skelbiama, sutvarkė, – teigė R. Ožalinskienė. – Yra močiutę prižiūrintys giminaičiai. Socialiniams darbuotojams prieiti prie močiutės nebuvo taip lengva.“

Ji teigė, kad socialiniai darbuotojai žinojo apie situaciją, tačiau tikėjo giminaičių pažadais. „Šiuo metu močiutė yra senelių globos namuose“, – teigė savivaldybės atstovė ir pridūrė, kad „močiutės gyvenimo sąlygos buvo sudėtingesnės, bet tokio lygio dar nebuvo“.

„Giminaičiams sakėme, kad reikia geriau močiutę prižiūrėti, giminaičiai buvo įspėjami. Jie buvo pažadėję, kad viską sutvarkys. Giminaičiai savo įsipareigojimų socialiniams darbuotojams nevykdė“, – teigė R. Ožalinskienė.

Jos teigimu, tuo metu, kai močiutė buvo paimama iš namų, patalai jau buvo tvarkingi, situacija buvo geresnė, tačiau ji ir pati nebesipriešino, norėjo būti pervežta į senelių namus.

„Padėtis buvo pataisyta, tik tiek, kad pakūrenta ir nešalta, bet močiutė sutiko važiuoti. Anksčiau ji teigdavo, kad viskas gerai“, – teigė Pasvalio rajono savivaldybės atstovė.

Močiutė iš namų buvo paimta skubos tvarka, todėl senelių namuose praleis savaitgalį, o po to bus sprendžiama, ką toliau daryti.

„Apgailestaujame, nes pasitikėti giminaičiais... Lyg ir giminaičiai prisiima atsakomybę, bet jų priežiūra... Gal jiems tai norma“, – svarstė savivaldybės atstovė.