Vyriausybės atstovas tarptautiniame teisme skelbia, kad Lietuvai perduota Saudo Arabijos piliečio Abdas Al Rahimas Husseinas Al‑Nashiris peticija, kurioje pareiškėjas skundžiasi dėl kankinimų ir laisvės bei privataus ir šeimos gyvenimo apribojimų, patirtų specialios Jungtinių Amerikos Valstijų CŽA suėmimo ir tardymo programos kovoje su terorizmu metu. Saudo Arabijos pilietis teigia kankinimus patyręs CŽA kalėjime Lietuvoje, jis skundžiasi Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos garantijų pažeidimu dėl jam gresiančios mirties bausmės.

Pareiškėjas taip pat tikina, kad Lietuva neatliko jo skundų dėl patirto elgesio CŽA slaptojoje programoje veiksmingo tyrimo.

Bylos duomenimis, Abdas Al Rahimas Husseinas Al‑Nashiris buvo paimtas į nelaisvę 2002 m. spalį Dubajuje ir nuo to laiko buvo kalinamas įvairiose slaptose CŽA įkalinimo vietose. JAV laikė jį buvus vienu iš svarbiausių teroristinės organizacijos „Al‑Qaida“ veikėjų, prisidėjusių prie ambasadų sprogdinimo Afrikos Rytuose 1998 m., o taip pat prie savižudžių atakos 2000 m. Jemene prieš JAV karinio laivyno laivą eskadrinį minininką USS „Cole“ ir panašiomis aplinkybėmis įvykdytą išpuolį prieš prancūzų tanklaivį Adeno įlankoje 2002 m.

Abdas Al Rahimas Husseinas Al‑Nashiris buvo laikomas vienu iš „aukštos vertės sulaikytųjų“, kurių atžvilgiu buvo taikomi sustiprinti tardymo metodai.

Savo peticijoje pareiškėjas teigia, kad jis buvo perkeltas į Lietuvą 2005 m. spalį, kur buvo laikomas iki 2006 m. kovo 25 d., kai CŽA slaptasis kalėjimas Lietuvoje buvo uždarytas.

Šiuo metu pareiškėjas yra kalinamas JAV administruojamoje Gvantanamo įlankos jūrų pajėgų bazėje Kuboje. Karinėje komisijoje Gvantaname šiuo metu yra nagrinėjama byla, kur pareiškėjui gresia mirties bausmė dėl jam pareikštų kaltinimų dėl jo dalyvavimo minėtuose išpuoliuose prieš JAV karinį laivą ir Prancūzijos civilinį tanklaivį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)