„EŽTT priėmė galutinį ir neskundžiamą byloje. Kaip žinia, pareiškėja byloje turėjo du reikalavimus. Vienas buvo susijęs su neskirta valstybine našlių renta, kitas su neskirtu būstu Turniškėse.

Teismas abu skundė iš principo atmetė, kadangi nebuvo nustatyta jokių konvencijos pažeidimų“, – kalbėjo EŽTT atstovas Lietuvoje R. Dzikovič.

Našlės rentos klausimas, kaip pabrėžė LNK vidurdienio žinių pašnekovas, buvo sėkmingai išspręsta dar bylos nagrinėjimo metu.

„2020 metais pareiškėja kreipėsi į Vyriausybę ir paprašė kitos, alternatyvios signataro našlės valstybinės rentos, ji jai buvo skirta. Skirta taikant normą atgal, už visą laikotarpį nuo ginčo pradžios, tai yra nuo 2010 metų. Ir teismas laikė tai veiksmingai išspręsta situacija“, – teigė EŽTT atstovas Lietuvoje.

Taigi, pagal Lietuvoje galiojantį reguliavimą, negalima vienu metu pretenduoti į dvi valstybines pensijas.

O dėl rezidencijos Turniškėse esminis EŽTT argumentas buvo toks, kad pirmiausia Vyriausybė siūlė tam tikrą būstą ginčo laikotarpiu.

„Tik siūlė ne saugomą būstą ir ne Turniškėse, tiesiog kitoje vietoje. Pareiškėja taip pat turėjo tokį argumentą, kad ji yra diskriminuojama, lyginant, pavyzdžiui, su buvusiu prezidentu Valdu Adamkumi, kuriam yra skirtas būstas iki gyvos galvos.

Tai EŽTT šiuo atveju pritarė tiek nacionalinių teismų sprendimams, tiek ir Konstitucinio Teismo (KT) jurisprudencijai, kuriais yra pasakyta, jog prezidento statusas yra unikalus, išskirtinis teisinis statusas. Ir kiti asmenys pretenduoti į tokias pačias socialines garantijas kaip prezidentas negali“, – kalbėjo R. Dzikovič.

Pasak jo, visoje skundo apimtyje pareiškėja K. Brazauskienė prašė virš 95 tūkst. eurų neskirtos prezidento valstybinės našlės rentos, kaip turtinį reikalavimą. Taip pat prašė nuo sprendimo priėmimo skirti jai nuolatinę rentą, tai yra apie 2 tūkst. eurų kiekvieną mėnesį.

„Prašė virš 100 tūkst. neturtinės žalos, bei priteisti bylinėjimosi išlaidas“, – vardijo EŽTT atstovas Lietuvoje R. Dzikovič.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su EŽTT atstovu Lietuvoje žiūrėkite čia: