Dar daugiau – EŽTT konstatavo, kad tie Lietuvos Respublikos Seimo nariai, kurie balsavo prieš valstybės pripažinimo suteikimą „Romuvai“, „naudojosi savo įstatymų leidybos galiomis ir neišliko neutralūs ir nešališki“.

Vienu didžiausių romuviečių pripažinimo valstybės pripažįstama tradicine religija oponentų buvo Seimo dabartinis Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Minėtas politikas debatų Seime metu, kai buvo svarstomas įstatymo projektas dėl „Romuvos“ pripažinimo valstybės pripažįstama tradicine religija, net apkaltino romuviečius sąsajomis su KGB.

„Neužmirškime, kad Rusijos KGB nuosekliai nuo sovietinių laikų darė viską, kad pagonybė Lietuvoje sustiprėtų. Paskaitykite A. Dugino raštus. Jis aiškiai įvardina, kad krikščionybė yra vienas iš tų akmenų, kuriuos reikėtų Lietuvoje sunaikinti, tai buvo ir partizaninio judėjimo atrama. Todėl aš manau, kad norėdami ar nenorėdami, sąmoningai ar nesąmoningai šiuo metu tie, kurie teikia šį projektą, tiesiog vykdo Kremliaus instrukciją. Vykdote tai, apie ką A. Duginas rašė savo knygose labai stambiu šriftu“, – romuviečius kaltino konservatorius Ž. Pavilionis iš Seimo tribūnos 2019-ųjų pavasarį, svarstant įstatymo projektą dėl „Romuvos“ pripažinimo valstybės pripažįstama tradicine religija.

Delfi primena, kad 2018-ais metais 24 Lietuvos parlamentarai, daugiausia iš tuometinės valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, pateikė projektą dėl „Romuvos“ pripažinimo.

Nors projektas sėkmingai praėjo pateikimo stadiją ir svarstymus komitetuose (pagrindiniu komitetu buvo tuomet LVŽS pirmininko vadovautas Kultūros komitetas), balsuojant dėl priėmimo Seimas, iš esmės konservatorių balsais, nepalaikė tokios iniciatyvos.

Emocingą Ž. Pavilionio kalbą 2019-aisiais Seime apie KGB ir romuviečių tariamas sąsajas su R. Karbauskiu lydėjo tolesni įvykiai.

Dėl tokių savo pasisakymų politikas vėliau Seimo etikos ir procedūrų komisijoje pripažintas pažeidęs etiką, tačiau tokį sprendimą skundė teismams, o vėliau juose – pralaimėjo. Teismai pripažino, kad taip kalbėdamas Ž. Pavilionis „tyčia apšmeižė“ minėtą religinę bendriją.

EŽTT savo sprendime pasisakė ir apie Ž. Pavilionio šmeižtą dėl „Romuvos“ sąsajų su KGB.

„Vienos iš parlamentinių diskusijų metu pateikti argumentai buvo tariamas ryšys tarp asociacijos pareiškėjos veiklos ir KGB ar Kremliaus politikos. Tačiau Teismas pažymi, kad šiam teiginiui nepritarė jokios susijusios vidaus institucijos (turima mintyje Lietuvos valstybės saugumo departamentas – aut. past.). Pasiūlymą suteikti valstybės pripažinimą asociacijai pareiškėjai, be kita ko, išnagrinėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, kuris tam neprieštaravo. Įrodymų minėtiems teiginiams pagrįsti nepateikė ir Seimo nariai“, – rašoma antradienį paskelbtame EŽTT sprendime byloje „Romuva“ prieš Lietuvą.

Senovės baltų religinė bendrija „Romuva“ įregistruota 1992-ų metų gegužės 27-ą dieną. Šiuo metu bendrija teigia vienijanti daugiau nei 5 tūkstančius išpažinėjų. Bendrijai vadovauja Krivė Inija Trinkūnienė. Senovės baltų religinė bendrija „Romuva“ remiasi baltų religine tradicija, kurią sudaro lietuvių, latvių ir prūsų religinis paveldas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)