"Kalbant apie konkrečios bylos sprendimo vykdymą, akivaizdu, kad reikėtų ir konkretesnių vykdymo instrukcijų, kad vaiko teisių apsaugos skyriai žinotų savo funkcijas, ką jie turėtų atlikti, tačiau pagrindinis dalykas - institucijoms trūksta supratimo, kad pagrindinis asmuo, kuris vyko sprendimą yra antstolis. Jis priima patvarkymą ir nustato, kaip vykdyti - ne vaiko teisių skyrius, ne kuri nors kita institucija. Natūralu, kad bendradarbiavimas tarp institucijų turi būti", - trečiadienį žurnalistams Seime sakė E.Žiobienė.

Ji dalyvavo Seimo Socialinių reikalų komiteto sudarytos darbo grupės "Dėl vaiko teisių apsaugos įstaigų veiksmų, apsaugant vaiko teises ir teisėtus interesus" posėdyje.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė teigė siūliusi teisingumo bei socialinės apsaugos ir darbo ministrams priimti bendrą įsakymą, kuriuo būtų patvirtinta teismo sprendimų dėl vaiko globos vykdymo instrukcija ir, be kita ko, numatytos vaiko teisių apsaugos skyrių funkcijos.

"Kad visiems būtų detalu ir aišku. Šiandien yra tik teisingumo ministro įsakymu patvirtintos vykdymo instrukcijos ir jos labiau skirtos antstoliui. Vaiko teisių skyriai sako, kad jie nesupranta savo funkcijų", - tvirtino E.Žiobienė.

Ji teigė, kad kitas dalykas, kurį būtina keisti, yra laikinosios globos suteikimo ir nutraukimo mechanizmas.

"Išsakėme, kad reikia iš esmės spręsti laikinosios globos skyrimą, kad tai neturėtų daryti savivaldybės administracijos direktorius, kad tai neturėtų trukti ilgiau nei pusę metų arba begalybę. Aš pasakiau, kad globa turėtų būti naikinama", - teigė vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Anot jos, "Lietuvoje yra susiformavusi ydinga praktika, kada nesprendžiamas tėvų teisių ribojimo klausimas, o forminama vaiko globa".

"Kyla klausimas, kas šiandien yra vaiko įstatyminis atstovas - ar globėja, ar mama, kurios teisės nėra ribotos", - kalbėjo E.Žiobienė.

Anot jos, kalbant konkrečiai apie situaciją Garliavoje, padėtį komplikuoja tai, kad Neringa Venckienė yra brolio dukters laikinoji globėja.

"Tas santykis dar tęsiasi, vaiko teisių skyrius vertina globą, vaiko ir globėjo santykį, tas veiksmas tęsiasi ir tęsiasi. Kita vertus, globos santykis turėjo baigtis su teismo sprendimu", - sakė ji.

E.Žiobienės teigimu, mergaitės motina Laimutė Stankūnaitė, su kuria Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimu dukra turėtų gyventi, turi teisę kreiptis į teismą ir skųsti administracijos direktoriaus veiksmus.

"Bet, žinoma, tai bus dar viena byla", - teigė vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Ji priminė, kad su vaikų globa ir teisėmis susiję klausimai keliami nuo nuo 2001, 2003 metų, tačiau mažai kas padaryta užpildant įvairias teisines spragas.

"Visos trys kontrolierės kėlėme šį klausimą Seimui ir kitoms vykdomosioms institucijoms, kaip reikėtų pakeisti įstatymus. 2010 metais pateikiau visą įstatymų paketą, kokį, manau, kad reikėtų atlikti, Seimo pirmininkei, deja, net užregistruota nieko nėra", - tvirtino E.Žiobienė.

Darbo grupės nariai trečiadienį išklausė vaiko teisių apsaugos specialistų informaciją apie priemones, kurių imtasi siekiant apginti Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters teises ir teisėtus interesus.

Kovo 23 dieną Kauno rajone, Garliavoje, nesėkmingai bandyta įvykdyti Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą ir mažametę mergaitę iš globėjos N.Venckienės perduoti motinai L.Stankūnaitei. Tuomet namuose kilo susistumdymas, per kurį nukentėjo mažametė.

Šiame įvykyje dalyvavo ir Kauno vaiko teisių specialistės. E.Žiobienė pranešė, kad jos vadovaujama tarnyba atlieka tyrimą dėl vaiko teisių apsaugos skyrių veiklos.

"Mes šiuo metu vertiname, labai tikimės, kad tai užtruks dar savaitę, nes tik dabar surinkome visus duomenis, priimsime sprendimą ir būtinai informuosime visus", - sakė kontrolierė.

Darbo grupės narės Vincės Vaidevutės Margevičienės tvirtinimu, parlamentarai trečiadienį esą konstatavo, kad Kauno miesto ir rajono savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių specialistai savo darbą atliko gerai.

Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Rimantas Dagys žurnalistams sakė, kad darbo grupė dar tik renka medžiagą apie Garliavoje susidariusią padėtį. Kitą savaitę planuojama į posėdį pasikviesti kitų institucijų atstovus ir tik po to priimti kokias nors išvadas.

Kėdainių rajono apylinkės teismas praėjusių metų gruodžio 16-ąją nusprendė N.Venckienės globojamą jos velionio brolio D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrą perduoti jos motinai, tačiau sprendimas iki šiol neįvykdytas. N.Venckienė teigia, kad mergaitė atsisako vykti pas motiną.