Dokumentą pasirašė socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, „tvarkietis“ Alfonsas Dailis Barakauskas, socialdemokratas Justinas Karosas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius ir Mišrios grupės narys Andrius Šedžius.

Tuo tarpu pats E. Zingeris sako, kad Užsienio reikalų komitetas yra pats draugiškiausias iš visų parlamente esančių komitetų, nes iš 210 priimtų sprendimų, net 190 priimti pritariant ir opozicijai. Politikas svarstė, kad kolegos anksti pradėjo rinkimų kampaniją arba supyko, jog rugpjūčio mėnesį prarado galimybę pailsėti, mat Austrijai sulaikius ir paleidus Sausio 13-osios byloje įtariamą Michailą Golovatovą Užsienio reikalų komitetas posėdžiavo rugpjūčio mėnesį.

Prašo komitete sumažinti konservatorių

„Mes su dideliu apgailestavimu konstatuojame, kad per pastaruosius pusę metų šiame komitete dirbti darosi vis sunkiau. Darbas vyksta chaotiškai, dokumentų projektai rengiami skubotai, diskusijos komitete įgauna vienpusišką atspalvį. Šią padėtį sukūrė neatsakingas šio komiteto pirmininko E.Zingerio požiūris į savo pareigų atlikimą“, - teigiama opozicijos Seimo narių kreipimesi į Seimo pirmininkę.

Parlamentarai piktinasi, jog komiteto pirmininkas sudarydamas posėdžių darbotvarkes, nesitaria nei su savo pavaduotoju J. Karosu, nei su kitais komiteto nariais, dažnai į posėdžių darbotvarkes įtraukia klausimus, kurie nėra iš anksto paruošti ar suplanuoti. Anot pasipiktinusių Seimo narių, pirmininko iniciatyva komitetui pateikiami pareiškimų ar kitų dokumentų projektai išdalinami dažnai tik prieš pat posėdžių pradžią, jie neretai būna vienašališki, skuboti, o posėdžio eigoje redaguoti tokius dokumentus tenka paskubomis.

Parlamentarų nuomone, netoleruotina, jog apie ruošiamus pareiškimų tekstus pranešama žiniasklaidai, nors jų dar komiteto nariai neapsvarstė arba iš viso nematė. Kaip pavyzdį nepatenkinti politikai pateikia E. Zingerio pranešimą, jog komitetas žada svarstyti diplomatinių santykių su Austrija nutraukimo galimybę.

„Kita akivaizdi problema – tai komiteto posėdžių pavertimas mitingais, kai į komiteto posėdį sukviečiami svečiai iš įvairių visuomeninių organizacijų, nors svarstomo klausimo aktualumas reikalauja konfidencialumo“, - teigiama opozicijos atstovų kreipimesi.

Politikai prašo I.Degutienės užtikrinti, jog Užsienio reikalų komitete dirbtų skirtingų politinių frakcijų atstovai, nes šiuo metu 6 iš 12 komiteto narių priklauso valdančiajai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijai, o kartu su Liberalų sąjūdžio atstovu Petru Auštrevičiumi valdantieji vienija net 7 narius iš 12.

E.Zingeris: gal jie pyksta dėl sugadintų atostogų?

Pats Užsienio reikalų komiteto pirmininkas E. Zingeris sako, kad jo vadovaujamas komitetas yra pats draugiškiausias iš visų, nes apie 90 proc. visų priimtų sprendimų priimti pritariant ir pozicijai, ir opozicijai. Anot jo, susikibirkščiavimas įvyko tik dėl M. Golovatovo klausimo, kai jis pareiškė, jog nepaisant opozicijos prieštaravimo šis klausimas darbotvarkėje išlieka.

„Apgailestauju, kad jie pradėjo rinkimus taip anksti“, - DELFI sakė E. Zingeris.

„Jie organizuoja šitą visą kampaniją. Dabar, pavyzdžiui, pas mane sėdi televizija, jų kviesta. Aš nekviečiu televizijų, aš jums neskambinu, aš neorganizuoju. Aš tik kantriai laukiu jų grįžimo, juos gerbdamas, nes daugelis yra mano bendražygiai nuo Sąjūdžio laikų“, - pridūrė politikas.

E. Zingeris taip pat užsiminė, kad opozicija galbūt pyksta dėl to, jog rugpjūčio mėnesį jiems nepavyko paatostogauti, mat į viešumą iškilus M. Golovatovo klausimui teko kviesti posėdžius rugpjūčio mėnesį.

„Rugpjūčio mėnesį daugelis neišėjo atostogų, jie dabar galbūt pikti, nes rugpjūčio mėnesį mus užgriuvo Alesio Beliackio ir M. Golovatovo klausimai, jei atsimenate. Aš kviečiau posėdžius, tai čia atsakymas. Kadangi buvome vienintelis komitetas iš visų, kuris dirbo rugpjūčio mėnesį, tai dabar yra tam tikros nuosėdos ir kartėlis dėl sugadintos vasaros“, - aiškino politikas.