Tai politikas sakė antradienį po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė interviu Lietuvos radijui sukritikavo Baltarusijos opozicijos tariamą prorusiškumą ir pareiškė, kad opozicijos atstovams labiau rūpi pinigai, o ne šalies nepriklausomybė.

"Būtent A.Lukašenka padarė viską, kad būtų uždarytos visos baltarusiškos mokyklos, išnaikintas baltarusiškas savitumas ir surusinta Baltarusija. Jis ir yra didžiausias Baltarusijos nepriklausomybės duobkasys, bando ištrinti ribą tarp nepriklausomos Baltarusijos ir buvusios Sovietų Sąjungos, atkurdamas visą Sovietų Sąjungos mentalitetą Baltarusijos erdvėje ir tęsdamas represijas. O prezidentės asmeniškai kritikuoti nesiruošiu", - antradienį sakė E.Zingeris.

Jis pripažino, kad Rusija turi galimybių įvairiais būdais didinti įtaką skirtingose šalyse, tačiau pabrėžė, kad apie Baltarusijos demokratų, kurių dalis yra kalėjimuose ar galimai nužudyti, taip neapibūdintų.

"Rusija turi daug galimybių tiek Lietuvoje, tiek Vokietijoje, žinoma, ir Baltarusijoje savo įtaką didinti. Bet tai nereiškia, kad mes neturime padėti demokratijai. Ir aš taip nekalbėčiau apie demokratus Baltarusijoje, nes nemažai jų yra kalėjimuose, nemažai yra žuvę ir išnykę be žinios", - sakė E.Zingeris.

D.Grybauskaitė antradienį sakė, kad dalis kandidatų gruodžio mėnesio prezidento rinkimuose Baltarusijoje buvo "finansuojami ir palaikomi Kremliaus".

"Kai kalbiesi arba girdi, kaip kalba kai kurie opozicijos atstovai, dažniausiai ko negirdime - tai kad jų prioritetas ir tikslas yra nepriklausoma Baltarusija. To beveik negirdime. Girdime daugiausia, kad reikia daugiau pinigų ir kad Rusija iš principo yra draugas. Be abejo, tai mums kelia tam tikrą nerimą, nes Lietuvos nacionalinis interesas yra nepriklausoma kaimynė, nepriklausoma šalis", - sakė D.Grybauskaitė.