A.Vareikis, kuris su kitų šalių atstovais rengia Europos Tarybos ataskaitą apie šiuos rinkimus, BNS sakė, kad rinkimai laikomi laisvais, nes žmonės turi realią galimybę rinktis ir ta galimybe gali laisvai pasinaudoti. Jis taip pat pabrėžė, jog jau aišku, kad po šių rinkimų Ukraina turės naują prezidentą, nes dabartinis šalies vadovas Viktoras Juščenka, suskaičiavus daugiau kaip 70 proc. balsų, užima penktą vietą.

"Niekas neverčia balsuoti už tą ar kitą kandidatą. Ukraina didele dalimi yra demokratiška šalis, nes mes iš anksto nežinome, kas tuos rinkimus laimės. Daugelyje postkomunistinių šalių yra taip, kad rinkimai vyksta, bet visi iš anksto žino, kas laimės. Tai šia prasme yra laisvas pasirinkimas", - sekmadienį įvykusį pirmąjį rinkimų turą komentavo E.Vareikis.

Pasak jo, abejonių dėl rinkimų sąžiningumo gali kilti, nes juose "konkuruoja ne tiek kandidatai arba politinės platformos, kiek viešųjų ryšių akcijos". Parlamentaras teigė, kad žmonės turi galimybę perskaityti politines kandidatų programas, bet Ukrainoje, kaip ir Lietuvoje, tai mažai kas daro.

"Mes nelabai galime aiškiai pasakyti, kas yra liberalas, kas - socialistas, o kas - konservatorius, bet labai gerai žinome, kokią viešųjų ryšių akciją jie vykdo. Kiekvienas rimtas kandidatas turi savo spaudą, savo kanalą. Kadangi taip jau yra, realios politikos yra ne tiek daug. Dėl rinkimų sąžiningumo reikėtų pasakyti, kad laimi daugiau finansinės ir informacinės galimybės, o ne politinių platformų patrauklumas", - aiškino E.Vareikis.

Jo teigimu, Ukrainos rinkimų komisijos "darė daug", kad įstatymų būtų laikomasi.

"Čia juos reikia pagirti. Bet tiek patys įstatymai, tiek žmonių nusiteikimas laikytis jų dar yra šiek tiek per menkas. Ir mes savo raporte pažymėsime, kad neabejojame rinkimų rezultatais, bet artimiausiai ateičiai, antram turui, reikėtų stengtis, kad procedūros būtų suprantamesnės paprastam žmogui", - sakė Lietuvos politikas.
Jis pripažino, kad smulkių pažeidimų būta daug.

"Bet tai nėra tokie pažeidimai, kurie leistų manyti, kad rinkimai klastojami. Tiesiog žmonės labai prastai žino galimybes, įstatymus. Yra daug žmonių, kurie nuoširdžiai mano, kad jie gali balsuoti ne tik už save, bet ir už žmoną ar vaikus. Pasitaiko atvejų, kai žmonės mano, kad kažkam atvažiavus į sergančio kaimyno namus sudaryti galimybę balsuoti, tai gali padaryti ir jie, ir labai pyksta kai to padaryti negali", - pasakojo E.Vareikis.

Parlamentaras teigė, kad šiuo metu beveik aišku, jog prireiks antrojo rinkimų turo, o tai, kad rinkimai buvo laisvi, anot jo, patvirtina faktas, kad rezultatai yra tokie, kokius rodė visuomenės nuomonės ir sekmadienį atliktos vadinamosios "exit poll" apklausos, kurias vykdė visuomeninės organizacijos.

"Niekas neabejoja, kad antrojo turo prireiks. Jau suskaičiuota per du trečdalius balsų, ir likusieji balsai nedaug ką pakeis. Atskirų "exit poll'ų" ir realūs rezultatai skiriasi nedaug. Tai rodo, kad tikriausiai nebuvo bandymo kažkaip iškreipti rezultatus", - kalbėjo Seimo narys.
Jo teigimu, sekmadienį apklausus balsavusius žmones, paaiškėjo, jog V.Janukovyčius gali gauti nuo 31 iki 37 proc. balsų, J.Timošenko - nuo 21 iki 27 procentų.

Ukrainos Centrinės rinkimų komisijos teigimu, suskaičiavus 70,41 proc. rinkimų apylinkių protokolų, gauti duomenys rodo, kad už V.Janukovyčių per pirmąjį prezidento rinkimų turą balsavo 36,23 proc. rinkėjų, už J.Tymošenko - 24,59 proc., už Serhijų Tihipką - 13,03 proc., Arsenijų Jaceniuką - 6,91 proc., V.Juščenką - 5,07 proc. rinkėjų.