„Pataikavimas, nuolaidžiavimas Putinui ar jo remėjams ir panašiems režimams pasaulyje – kaip ir pataikavimas Serbijai – ne atitolina, bet kaip tik eskaluoja konfliktą“, – feisbuke rašė laišką pasirašęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Laiške reiškiamas susirūpinimas dėl dabartinės ES, JAV ir Jungtinės Karalystės politikos Serbijos sir Kosovo atžvilgiu.

„Manome, kad pastarieji įvykiai ir krizės išryškino mūsų kolektyvinio požiūrio trūkumus – prašome jį persvarstyti. Nors mūsų dėmesys ir toliau turi būti skiriamas santykių normalizavimui bei tolesniam euroatlantiniam keliui tiek Serbijoje, tiek Kosove, pastarieji neramumai reikalauja, kad visos šalys vėl susitelktų į deeskalavimą ir atgrasymą“, – rašoma laiške.

Politikų teigimu, įtampa tarp Serbijos ir Kosovo rodo ne tik blogėjančią padetį Belgrade bei Prištinoje, bet ir visame regione.

„Naujausi ginklų slėptuvių šiaurės Kosove atradimai ir pranešimai apie besitęsiančią ginklų kontrabandą per Serbijos ir Kosovo sieną rodo tolesnio eskalavimo riziką“, – akcentuojama pareiškime.

Kosovas yra suvereni šalis ir veikianti demokratija. Šis faktas turėtų būti mūsų pagrindas kolektyvinei politikai dabartinės krizės atžvilgiu. Serbijos bandymai sužlugdyti demokratinius rinkimus Kosove

turi būti viešai kritikuojami kaip užsienio kišimasis. Reikalinga ir atsakomybė, jei ir toliau bus kenkiama laisviems ir sąžiningiems rinkimams“, – teigiama laiške.

Kosovas

Vakarų lyderiai raginami „sugrąžinti pusiausvyrą ir proporcingumą santykiuose su Kosovu ir Serbija.“

„Dabartinis metodas neveikia. Norėtume paprašyti, kad tarptautinė bendruomenė pasimokytų iš praeities ir užtikrintų, kad Balkanų atžvilgiu nepriimtume į Belgradą orientuotos politikos. Taip pat prašome apsvarstyti galimybę taikyti atgrasančios diplomatijos politiką, siekiant užkirsti kelią tolesniam saugumo ir politinės padėties Kosovo šiaurėje pablogėjimui, laikantis pusiausvyros ir proporcingumo, vadovaujantis visuose pareiškimuose ir paskirtose bausmėse ar sankcijose, kad tie, kurie tai daro, laikytųsi teisinės valstybės principo“, – pabrėžiama pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)