Laišką Rusijos prezidentui pasirašo Petras Auštrevičius, Algirdas Saudargas, Bronis Ropė, Antanas Guga, Gabrielius Landsbergis ir dar 41 europarlamentaras.

„Norime pabrėžti, kad ne kas kitas, bet Jūs būsite asmeniškai ir tiesiogiai atsakingas, jei neužkirsite kelio tragiškai baigčiai. Raginame Jus gerbti savo įsipareigojimus ir tučtuojau besąlygiškai paleisti N.Savčenko, o taip pat Olegą Sencovą, Aleksandrą Kolčenko ir kitus Ukrainos piliečius, neteisėtai kalinamus Rusijoje. (...) Šių Ukrainos piliečių paleidimas yra būtinas žingsnis link santykių tarp Rusijos Federacijos ir Europos Sąjungos galimo normalizavimo“, – rašoma laiške V.Putinui.

Jame taip pat pabrėžiama, kad pasirašiusieji EP nariai niekada nepripažins Rusijos teismo paskelbto nuosprendžio N.Savčenko, laiko jį nelegaliu bei sufabrikuotu.

„Griežtai kritikuojame šį politiškai surežisuotą ir gėdingą Rusijos teismo sprendimą bei reikalaujame Rusijos Federacijos nutraukti tarptautinės humanitarinės teisės, o ypač 1949 m. rugpjūčio 12 d. Trečiosios Ženevos konvencijos dėl elgesio su karo aukomis, pažeidimus“, – rašoma laiške.

Rusijos prezidentui laišku primenama, kad pagal pasirašytus Minsko susitarimus Rusija yra įsipareigojusi įvykdyti apsikeitimą visais įkaitais ir neteisėtai sulaikytais asmenimis, todėl europarlamentarai reikalauja šių įsipareigojimų vykdymo.

Liberalas P.Auštrevičius, kuris sako inicijavęs šį laišką, teigia, jog N.Savčenko išlaisvinimu Rusija parodytų, jog nori nutraukti „karą, kurį pati pradėjo“.

„Tai taptų signalu, kad Rusijai nepriimtina kriminalinės valstybės perspektyva“, – pranešime spaudai teigė P.Auštrevičius.

N.Savčenko yra Ukrainos karo lakūnė ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė. Ji laikoma įkalinta Rusijos kalėjimuose nuo 2014 metų liepos mėnesio. Rusijos teismas jai, kaip neva nužudžiusiai du rusų žurnalistus, kovo mėnesį skyrė 22 metų laisvės atėmimo bausmę.