„Pasaulio pabaigos mitas, kurį materialistiškai nusiteikę gamtos mokslų atstovai, tarp jų ir mes, nes baigę tokias mokyklas, eskaluojame kaip fizinio pasaulio pabaigą, iš tikrųjų nukreipia reikalą nuo esminių ekonominių, politinių, socialinių dalykų, kurie iš esmė tą pabaigą ir formuoja“, - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė J. Vaiškūnas.

Pasak J. Vaiškūno, neseniai majų palikuonys visam pasauliui pareiškė ir paprašė baigti eskaluoti jų tradicijas, mitologiją bei religiją, kurie verčiami materialistiniais propagandiniais gandais apie fiziniam pasauliui esą gresiančią pabaigą. Anot etnologo, religiniame majų kalendoriuje numatyta, kokie religiniai veiksmai atliekami, kad pasaulio pabaiga nevyktų.

J. Vaiškūnas patarė, ką daryti, kad pasaulio pabaigos nebūtų.

Pasaulio pabaiga prasideda mūsų sieloje ir jums pirmiausia reikia sveikai maitintis, prisilaikyti visų religijos, kurią išpažįstate, praktikose siūlomų savęs laikymo žmogumi priežiūros taisyklių, pavyzdžiui, krikščionių 10 Dievo įsakymų. Jei mes šių dalykų laikysimės, žmogiškosios pasaulio pabaigos nebus – būsime gyvi, Saulė mums dar švies“, - aiškino J.Vaiškūnas.

Jis priminė, kad ir mūsų protėviai per Kūčias dairydavosi – ar šešėlis dar su galva, ar jau be galvos – jei be galvos, tikėjo, kad mirs. Jei iš po staltiesės ištraukdavo trumpą šiaudą, tai traktuodavo kaip pasaulio pabaigą sau.

Lukiškių aikštėje iškils Blukas

Lietuvos etnologai skelbia solidarizaciją su majais ir savo lietuviškomis tradicijomis sieks parodyti, kad svarbiau dvasiniai dalykai. Trečiadienį, 12 metų 12 mėnesio 12 dienos 12 valandą Vilniaus Lukiškių aikštėje rengiama Blukvilkių akcija prieš visuotinai skelbiamą pasaulio pabaigą. Šią magišką valandą tradicinės lietuvių kultūros puoselėtojai, pasitelkę senus lietuviškus papročius, paskelbs visų neišsipildžiusių lūkesčių ir sunkmečių pabaigos pradžią.

Lukiškių aikštėje bus įkūnytas Kalėdų šventės ženklas – Didžioji Kaladė, žemaičių dar vadinama Bluku, o aukštaičių – Ugnies Mituliu. Ji bus įrengta tam, kad žmonės galėtų jai perduoti ir palikti visas savo kaltes, nuodėmes bei pykčius. Bluku vadinamas rąstgalys, trinka, kelmas, kaladė.

Save apvalyti Blukui paliekant tai, kas mums trukdo gyventi, Lukiškių aikštėje bus galima iki Kūčių trinktelint per Bluką lazda ar kokiu kitu daiktu. Tuo metu reikia galvoti apie tai, kas neišsipildė, kas iš vidaus mus trukdo ir pykdo. Sudeginus Bluką, bus sudegintos ir jame slypinčios blogybės ir nepritekliai, bus išlaisvinta gausa ir šviesa.

Bluką į Lukiškių aikštę trečiadienį atlydės lietuviškas Kalėdų senelis Kalėda. Pasak organizatorių, jį lydės 12 tikrų lietuviško zodiako ženklų, pasiryžusių vėl įžiebti išblukusią ir priblėsusią mūsų sielų saulę, sugrąžinti mūsų akims ir protams dievišką šviesą vėl atitolinant pasaulio pabaigos grėsmę.

Blukai stovės ir kituose šalies miestuose.

Blukvilkių tradicijos Vilniuje atgaivintos 1996 metais. Beje, Bluko idėja atstovavo Lietuvai JAV vykstančiame festivalyje „Degantis žmogus“.