NS kreipimesi į etikos sargus nurodoma, kad Seimo narys paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją, esą partija išpažįsta „fašistinę ideologiją“ bei kad jos rinkiminę kampaniją finansavo prieštaringai vertinamas verslininkas Gediminas Žiemelis.

Posėdžiu metu svarstant NS skundą, komisijos narė Dovilė Šakalienė teigė, jog šį klausimą reikėtų perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), argumentuodama, kad tai – ne etikos sargų kompetencija.

„VRK turbūt reikėtų persiųsti šitą, nes politinių partijų vienas kitų vertinimas ne visai yra mūsų (kompentencija – ELTA). O kaip mes patikrinsime, kas iš tikrųjų finansavo tą NS? Stokosime galimybių patikrinti faktinius duomenimis“, – trečiadienį Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio metu sakė D. Šakalienė.

Visgi, nepaisant tokių socialdemokratės įžvalgų, Seimo etikos sargai pasiūlė pradėti tyrimą dėl konservatorių frakcijos nario M. Maldeikio pasisakymų.

ELTA primena, kad gruodžio 7 d. socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė M. Maldeikio įrašas, kuriame parlamentaras negailėjo aštrių žodžių NS. Tokią politiko reakciją iššaukė Vilniaus tarybos ir NS nario Aleksandro Nemunaičio nepritarimas naujos arenos statybai sostinėje.

„Panašu, kad fašizmo ideologija baigiasi prie kasos, nes fašistai istoriškai stebėtinai liberaliai žiūrėjo į pas juos plaukiančius net svetimų šalių ar pramoninkų pinigus. NS, panašu, ne išimtis. Per savivaldos rinkimus matydamas didelį kiekį jų užpirktos reklamos, vis galvojau iš kur lėšos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė politikas.

Dėl viešai partiją šmeižiančių politiko pasisakymų, jos nariai praėjusią savaitę kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.