Tiesa, tyrimo eigoje paaiškėjo, kad į lėktuvą, socialdemokratei kainavusį ministrės postą, pirmiausiai buvo kviečiamas pats Vilniaus meras.

VTEK apskųstas buvo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius ir mero patarėjas Benas Renatas Baltusis. Į etikos sargus kreipėsi sostinės tarybos opozicijoje esantys konservatoriai.

Nors skandalingąjį B. Vėsaitės skrydį didžiąja dalimi apmokėjusi bendrovė „Arvi“ turi interesų sostinės savivaldybėje, pavyzdžiui, investuodama į avialinijas „Air Lituanica“, VTEK tyrimą dėl V. Klimantavičiaus ir B. R. Baltusio nutarė nutraukti.

„Komisijos tyrimo metu negauta įrodymų, kad V. Klimantavičius ir B. R. Baltusis dalyvavo priimant sprendimus, susijusius su bendrove „Arvi“. Pasiūlymus dėl kelionės sąlygų Vilniaus miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyriui (kuris ir parinko palankiausią kainos ir laiko atžvilgiu skrydžio variantą bendrovės „Arvi“ apmokėtu užsakomuoju reisu), teikė su savivaldybe tokiai veiklai atlikti sutartį sudariusi bendrovė. Pabrėžtina, kad kvietimą dalyvauti verslo forume gavo ne V. Klimantavičius ir B. R. Baltusis, o Vilniaus miesto meras. V. Klimantavičius ir B. R. Baltusis šiuo reisu pasinaudojo ne savo iniciatyva, jie prieš pat forumą buvo komandiruoti savivaldybės mero potvarkiu. Skrydis „Arvi“ bendrovės apmokėtu lėktuvu kainavo daugiau negu 100 tūkst. litų. Savivaldybė už šią paslaugą, suteiktą dviem minėtiems darbuotojams, sumokėjo gerokai mažiau negu reali bilieto kaina. Vis dėlto, komisijos nuomone, negalima vertinti šios paslaugos kaip asmeninės dovanos V. Klimantavičiui ir B. R. Baltusiui“, - praneša VTEK.

Etikos sargai nutarė apsiriboti įspėjimu. V. Klimantavičius ir B. R. Baltusis paraginti „iki 2014 m. gegužės 23 d. nusišalinti nuo sprendimų, susijusių su bendrove „Arvi“ bei jai priklausančiomis įmonėmis priėmimo“.

DELFI primena, jog VTEK nesiėmė vertinti B. Vėsaitės skrydžio į Kazachstaną. Etikos sargai tyrimą nutraukė, motyvuodami socialdemokratės pasitraukimu iš ūkio ministrės pareigų. Vėliau atskirą sprendimą dėl B. Vėsaitės priėmė valdančiųjų dominuojama Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Ji nutarė, kad už svetimus pinigus į Kazachstaną skridusi eksministrė interesų nesupainiojo.