„Statute yra pasakyta, kad pagrindinis komitetas turi teisę kreiptis į valstybinius mokslinių tyrimu institutus ir aukštąsias mokyklas. Jeigu kažkas iš tų subjektų neatsiliepia, tada galima kreiptis į vieną, bet jie to nepadarė. Dėl to Seimo nariai mano, kad tai yra statuto pažeidimas (...)“, – Eltai teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

A. Norkienės teigimu, trečiadienį Etikos procedūrų komisija rinksis į posėdį, kurio metu priims sprendimą.

„Trečiadienį mes turėsime etikos procedūrų komisijos posėdį. Mes svarstysime, komisija priims sprendimą. Bet kokiu atveju turėtume pradėti tyrimą, nes čia yra procedūrinis dalykas, turime duoti išaiškinimą. Tai jeigu komitetas pažeidė (statutą – ELTA), tada turės kartoti procedūra iš naujo, turės kreiptis ir į kitas mokymosi įstaigas ir institutus“, – pažymėjo LVŽS pirmininkė.

ELTA primena, kad praėjusį antradienį, 35 Seimo opozicijos atstovai paprašė TTK inicijuoti ekspertinį vertinimą ir pateikė 7 klausimų blokus, susijusius su Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teikiama VST reforma.

TTK opozicijos atstovai prašė įvertinti reformos pasekmes nacionaliniam saugumui, išsiaiškinti, kiek pareigūnų po policijos ir VST sujungimo paliktų tarnybą, kaip būtų užtikrinamas jų aprūpinimas įranga. Taip pat ar naikinant VST, nemažės šios tarnybos pareigūnų atlyginimai, nebus bloginamos ir kitos darbo sąlygos.

Praėjusią savaitę vykusio komiteto posėdžio metu neišvengta ginčų ir dėl to, ar reikėtų išbraukti ekspertams teikiamus klausimus apie policijos reformą. Nesutarta ir į kuriuos specialistus reikėtų kreiptis, ir dėl termino, per kurį jie turėtų pateikti savo vertinimą.

Vienas klausimo išvadų rengėjų, konservatorius Andrius Vyšniauskas pasiūlė komitetui kreiptis vertinimo į MRU – pasak jo, universitetas turi viešojo saugumo akademiją ir galės geriausiai įvertinti siūlomus įstatymo pokyčius.

Viena ekspertinio vertinimo iniciatorių, Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė ragino komiteto narius prašyti platesnės nuomonės ir kreiptis ir į Vilniaus universitetą, Vytauto Didžiojo universitetą.

Visgi, balsuojant paremti A. Vyšniausko siūlymai. Todėl nutarta kreiptis į MRU ir pavesti pateikti ekspertinį vertinimą per 10 dienų.

VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.