Į policijos pareigūnus kreipėsi sodybos „Suvalkijos dvaras“ šeimininkas Nerijus Žukauskas. Marijampolėje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto prievartavimo grasinant paskelbti kompromituojančią ar kitokią informaciją, kurios atskleidimas nepageidautinas.

Šis pareiškimas policijos pareigūnus pasiekė po to, kai verslininkui ir klientams nepavyko susitarti dėl užstato grąžinimo.

Klientė: nutraukė sutartį, o užstato grąžinti nenori

Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Kristina Šmitė vaiko krikštynas nusprendė švęsti Lietuvoje. Sutartį su sodyba „Suvalkijos dvaras“ sudarė dar sausį, taip pat sumokėjo ir 500 eurų dydžio užstatą, tačiau šventė ten taip ir neįvyko.

Kaip DELFI teigia klientė, sutartį nutraukė sodybos šeimininkas, o jis turi kitokią versiją, esą su kliente nerado bendros kalbos.

Kristina DELFI pasakojo, kad sutartį sodybos šeimininkas nutraukė likus savaitei ir vienai dienai iki šventės. „Prašiau, kad grąžintų užstatą, bet jo negrąžina, – kalbėjo moteris. – Ir dabar dėl to, kad prašau atiduoti 500 eurų, jis parašė pareiškimą policijoje.“

Konfliktas kilo dėl vaikų

Sutartį su „Suvalkijos“ dvaru Kristina pasirašė dar sausio pabaigoje, nors šventė vyko pirmąją vasaros dieną. Sutartyje nurodyta, kad „klientas įsipareigoja sumokėti 36 eurus už žmogų (jei ne mažiau 50-60 žmonių)“. Kiek vėliau sutartis buvo pakoreguota ir ta pati kaina pritaikyta 30 žmonių kompanijai.

Kaip DELFI minėjo ir klientė, ir verslininkas, konfliktas prasidėjo derybų dėl vaikų metu. Esą klientė pageidavo, kad visi šventėje dalyvaujantys vaikai sėdėtų prie stalo, o sodybos šeimininkas iškėlė sąlygą – jei vaikai sėdi prie stalo – už juos taip pat reikia mokėti po 36 eurus.

„Už vaikučius nuo 1 iki 4 metukų jis užsiprašė 36 eurų, už kiekvieną vaiką po tiek – 360 eurų, – įvardijo klientė. – Man nesutikus, nes dar prieš pusmetį tarėmės, kad vaikams skaičiuos tik karštą patiekalą, jis atšaukė šventę.“

Sodybos šeimininkas: mes sutarties tikrai nenutraukėme

DELFI susisiekus su „Suvalkijos dvaro“ šeimininku N. Žukausku, šis teigė, kad su tokiu atveju susidūrė pirmą kartą. „Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto prievartavimo arba, kitaip sakant, reketo. Pirmą kartą gyvenime susidūrėme su tokia situacija, kai viduryje baltos dienos atvažiuoja į sodybą su kitos sodybos sutartimi ir pasako: arba 500 eurų prie užstato dydžio, arba visi sužinos“, – kalbėjo verslininkas.

Verslininkas stebisi jam metamais kaltinimais. „Mūsų sodyba veikia dešimt metų ir visi klientai patenkinti, – kalbėjo verslininkas ir pridūrė. – Kokio proto verslininkas galėtų nutraukti sutartį? Kaip taip įmanoma? Nesuvokiu. Mes sutarties tikrai nenutraukėme.“

Jis patvirtino, kad konfliktas kilo dėl dešimties vaikų. „Pirmas konfliktas kilo dėl vaikų, nes norėjo, kad jie prie stalo sėdėtų visiškai nemokamai, nė euro neduodant, – įvardijo N. Žukauskas. – O politika tokia: jei vaikas sodinamas prie stalo, mokama visa kaina, jei ne – gali ir visi Marijampolės vaikai suvažiuoti. Jei vaikas nesėda prie stalo, neimamas nė vienas euras. Gali ir dvidešimt, ir trisdešimt, ir keturiasdešimt vaikų atvažiuot. O jei sodinamas, tai yra stalo vieta, kur reikia maistą padėti.“

Šeimininkas kaltina reketu

N. Žukauskas DELFI teigė, kad iki šventės likus vos savaitei klientė reikalavo ne užstato, o dvigubo užstato.

„Pasakė, kad turite kompensuoti moralinę žalą. Aš tuos penkis šimtus norėjau grąžinti iš karto, pasakiau, kad pasirašome, kad neturime vieni kitiems priekaištų, norėjau atiduoti tuos penkis šimtus, bet pasakė, ne, kad nori tūkstančio“, – įvardijo sodybos šeimininkas.

Anot jo, kreiptis į policijos pareigūnus ryžosi dėl to, kad visi apie tai sužinotų. „Kad pamatytų, kokia forma gali būti gniuždomos sodybos. Mes nesame kažkokie milijonieriai ir panašiai. Esame paprasti žmonės“, – kalbėjo N. Žukauskas.

Konfliktas persikėlė į socialinius tinklus

Nusiskundimą sodyba feisbuke pirmiausia paviešino klientė Kristina. Ji įspėjo kitus, taip pat teigė, kad šeimininkas jai negrąžina 500 eurų dydžio užstato.

Uždaroje, marijampolietes vienijančioje, grupėje paskelbtą įrašą netrukus pastebėjo ir sodybos šeimininkas. Jis, po kreipimosi į policijos pareigūnus, paviešino savo versiją ir pasidalijo policijos atsiųstu laišku, kuriame nurodomas pradedamas ikiteisminis tyrimas.

Feisbuke sodybos šeimininkas pateikė savo versiją: „Apgailestaujame dėl susidariusios situacijos, tačiau Jūsų pateikta įvykių versija yra melas. Jūsų šventės neatšaukėme ir be priežasties neatsakėme užsakymo. Tai padaryti nusprendėte Jūs, kuomet nesutikome nemokamai prie stalo sodinti, teikti maitinimą ir nakvynę dešimčiai vaikų. Paslaugos ir maitinimas vaikams nebuvo įtrauktos į iš anksto pasirašytą sutartį“, – feisbuke rašė sodybos „Suvalkijos dvaras“ atstovai.

Verslininkai pažymi, kad norėjo geranoriškai atiduoti užstatą, nors ir patyrė nuostolių. Feisbuke jie dar kartą pabrėžė, kad klientė norėjo ne 500, o 1000 eurų.

„Labai nemalonu, jog šis įvykis pasiekė plačiąją visuomenės auditoriją ir mūsų klientus. Nieko neslepiame, esame sąžiningi ir supratingi, todėl norime papasakoti susidariusią situaciją. Garantuojame, jog mūsų teikiamos paslaugos yra kokybiškos, grindžiamos pasitikėjimu ir vis augančiais klientų poreikiais bei gerais jų atsiliepimais“, – teigė „Suvalkijos dvaro“ komanda.

Šeimininkas N. Žukauskas teigė, kad atsakymą feisbuke pateikė po trijų savaičių. Šiuo metu jis paviešintas kaip atskiras uždaros grupės įrašas, nors pats N. Žukauskas tikino, kad iš pradžių bandė jį pridėti prie klientės paviešinto įrašo, tačiau, anot jo, komentaras buvo vis ištrinamas.

Klientės versija visai kitokia

Krikštynas organizavusi Kristina teigia, kad niekada nereikalavo tokios pinigų sumos. Ji DELFI pateikė asmenines žinutes, rašytas tiek telefonu, tiek socialiniuose tinkluose.

Jose matyti, kad klientė iš sodybos reikalavo 500 eurų.

Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Kristina iš pradžių siekė pinigus atgauti į rankas, tačiau išvykusi informavo, kad pinigus reiktų pervesti į sąskaitą.

„Lietuva turi pamatyti, kas vyksta“

Sodybos šeimininkas piktinasi susidariusia situacija ir teigia, kad „Lietuva turi pamatyti, kas vyksta“.

Anot jo, pirmiausia klientai pradėjo konfliktuoti su virtuvės darbuotojomis, taip žinia apie klientę pasiekė ir patį šeimininką, nors jis pats, kaip teigia, sutarčių su klientais nesudarinėja ir kainų nederina.

Sodybos šeimininkas, išgirdęs klausimą, ar klientė jau atgavo savo užstatą, atsakė pasidalydamas visa susitikimo istorija. „Kai jie atvažiavo, sakiau, kad nebūtų jokių tokių dalykų, pasirašykime... Aš būčiau sutikęs su viskuo, sakiau, kad tegul švęstų, aš su viskuo būčiau sutikęs, su viskuo. Bet buvo pasakyta: ne, nereikia, mes turime kitą sodybą. Tada pasakiau: gerai, aš atiduodu jums 500 eurų, draugiškai, nors ir taip buvo nuostolių pas mane. Bet jie pasakė: ne, plius 500 eurų atlyginti žalai“, – kalbėjo šeimininkas.

Klientė DELFI pateikė žinutes, kuriose prašoma sumokėtą užstatą grąžinti pavedimu.