Čia butą su drauge Edita nuomojantis Saulius tikino, kad, nors visi butai turi savininkus, užimti tik du – viename jų gyvena jiedu, o kitame – kaimynė Julė.

Kybartuose ir Virbalyje lankėsi TV3 žinių žurnalistai.

Visame daugiabutyje – tik du užimti butai

Skaitykit, aš viena čia gyvenu apačioje. Visoje laiptinėje. Nežinau. Vieni – išmirę, kiti, va, palikę butus – nežinai kur ir viskas. Aš viena gyvenu, kiek valiojam, tiek apsitvarkom“, – žurnalistams pasakojo moteris.

Julės teigimu, daugiabutis ištuštėjo pamažu – vieni žmonės išvažiavo į užsienį, o kiti nežinia, kur dingo. Dar kiti būstų savininkai mirė, o paveldėtojų neatsirado.

Tai kelia sunkumų ir kaimynams – būna, kad užšąla vamzdžiai, bėga vanduo, bet tų, kurie įleistų sutvarkyti avariją, nėra.

„Yra mokesčiai, viskas yra sudėta, bet niekas nieko nemoka, nesiima“, – skundėsi Julė.

Kybartai (asociatyvi nuotr.)

Iš 7 butų užimti tik 3: tuštėja ištisi daugiabučiai

Kitame Kybartuose esančiame name gyvenanti Danutė skaičiavo, kad čia iš septynių butų užimti tik trys.

„Vienas dabar nusipirko, antras gyvena, šitą nuomoja – trys mes gyvenam. Septyni čia yra (butai – DELFI)“, – vardijo ji.

Paklausta, kur kiti žmonės, Danutė tiesiai atšovė, kad jie – užsienyje.

Kybartų seniūnas Romas Šunokas TV3 žinioms sakė, kad tuštėjantys būstai – labai didelė problema.

Vien tik Kybartų seniūnijoje esą stovi dešimtys tuščių namų. Tuštėja ištisi daugiabučiai, likimo valiai paliekami ir privatūs namai.

Kybartai (asociatyvi nuotr.)

Namas vaiduokliu tapo vos per metus

Reportažo metu buvo parodytas ir Kybartų pakraštyje stovintis daugiabutis, kuris namu vaiduokliu tapo vos per metus. Beveik pusė butų aptariamame name yra savivaldybės, tačiau kiti oficialiai turi savininkus. Turto jiems nereikia, namas nuniokotas.

„Pateikti žmonėms yra du variantai – nugriovimo (sąmata, daugmaž kaina, kiek žmogus turėtų investuoti į tą dalyką) arba atstatymo“, – sakė R. Šunokas.

Pasidomėjus, kaip savininkai reaguoja į tokius pasiūlymus, jis pripažino, kad nė pusės jų pasiekti nepavyko, tad ir vieningo atsakymo nėra.

Kybartai (asociatyvi nuotr.)

Bėga, nes neranda darbo: inteligentija „išvaloma“, lieka soc. remtini

Seniūnas aiškino, kad namų, paliktų likimo valiai, yra vis daugiau. Jauni žmonės iš provincijos bėga, mat neranda darbo.

„Mirštančių žmonių dabartiniu momentu daugiau, kadangi paseno miestas. Jei naikinami etatai, sakysim, buhalterių ar kvalifikuotų darbuotojų, tai iš šio miestelio iš viso „išvaloma“ inteligentija, lieka, na, „socialai“, socialiai remtini žmonės“, – pripažino R. Šunokas.

Už neprižiūrimą turtą gresia baudos. Jei savininkas miręs ir nėra paveldėtojų, pastatas perduodamas valstybei. Būna, kad turto atsisako ir patys žmonės, tada jis irgi tampa bešeimininkis, atitenka valstybei.

Šiuo metu „Turto banko“ registre – beveik tūkstantis bešeimininkių statinių, tačiau likimo valiai paliktų namų ir butų, tikėtina, yra ir daugiau, mat dažnai teisės aktai neleidžia turto pripažinti neturinčiu šeimininko.

Kybartai (asociatyvi nuotr.)

Šeimininkui mirus, namas tapo niekieno

Netoli Kybartų esančio Virbalio seniūnas Zitas Lasevičius TV3 žinioms sakė, kad ir čia stovi daug palikto nekilnojamojo turto.

Reportažo metu parodytas ir gana didelis namas, priklausantis dviem savininkams. Vienas, pasirodo, prieš metus mirė, o kitas išvyko gyventi į užsienį. Raudonų plytų trobesiai tapo niekam nereikalingi.

Nufilmuotas ir kitas Virbalyje stovintis namas, kuris, šeimininkui mirus, tapo niekieno.

Valdininkai esą nueina kryžiaus kelius, kol randa po pasaulį išsibarsčiusius tautiečius.

„Ieškom. Kartais atsiliepia ir patys, net pasiūlo, kad mes perimtume iš jų turtą, bet mes tokių galimybių neturime – kad galėtume perimti iš privačių asmenų turtą savivaldybės žinion. Pas mus nėra tokios galimybės. Paprastai siūlomas menkavertis, blogos techninės būklės, neprižiūrimas turtas“, – aiškino Z. Lasevičius.