Kartą vienoje televizijos laidoje Kristina Brazauskienė yra užsiminusi, kad kas sekmadienį važinėti į pirtį – šventa šeimos tradicija. L.T. nutarė pasidomėti, kur veda šios šeimos keliai.

Pasirodė, kad Elektrėnų gyventojams buvusios nomenklatūros pomėgiai jau seniai yra vieša paslaptis. Tačiau specialiai Lietuvos elektrinei aptarnauti statyto miestelio žmonės vengia apie tai kalbėti garsiai – daugelis jų vienaip ar kitaip susiję su jėgaine. Todėl laikraščio pašnekovai prašė neskelbti jų pavardžių.

20 metų

„Mums pakenks tai, ką papasakosime. Bet prisižiūrėjome tiek neteisybės, kad tylėti nebegalime”, – L.T. sakė žmonės, tapę dienraščio žinių šaltiniais anapus Lietuvos elektrinės tvoros. Paaiškėjo, kad įspūdingos kompanijos į pirtį važiuoja kiekvieną dieną – nuo pirmadienio iki sekmadienio. Kuo arčiau savaitgalis – tuo didesni ponai.

„Ir Brazauskai, ir kiti turi nustatytą laiką. Tam tikra valanda yra „mirtinai“ skirta premjerui ir nesikeičia jau 20 metų. Ponai praleidžia progas atvažiuoti į elektrinę tik per valstybines ir didžiąsias metų šventes. Ir visi tie malonumai – nemokamai! Per daugelį metų iššvaistyti milijonai!” – jaudindamasis pasakojo vienas jų.

Valstybės kontrolė Elektrėnų pirtyje pastarąjį kartą lankėsi prieš keliolika metų. Nė kvapo ten nėra likę ir mokesčių inspektorių. Pastarieji jei ir tikrino objektą, tai tik dėl akių.

L.T. pašnekovas pasakojo, kad nuskriaustas yra ir pirtį prižiūrintis personalas. Darbuotojams ištisus vakarus tenka suktis kaip voverėms, kad atvykstant naujiems ponams viskas kaskart blizgėtų.

Po balių tenka tvarkytis iki išnaktų. Tvarka čia turi būti nuo ankstaus ryto – būna, kad kai kurie klientai ateina dar neprašvitus.

Naujausias epizodas

Skaitytojų dėmesiui – praėjusio sekmadienio (balandžio 23 d.) vaizdai Elektrėnų jėgainės teritorijoje.

Prieš 11 valandą Lietuvos elektrinės teritorijos vartai atsiveria, pro juos vienas po kito važiuoja limuzinai. Tarp juodų ir tamsių spalvų „Audi”, „Lexus”, „Volvo” pasirodo ir tarnybinis Vyriausybės vadovo „Mercedes-Benz” valstybiniu numeriu ADS 177. Kur už vartų dingsta limuzinai, pašaliniams nebematyti.

Seansas – 2,5 valandos. Prie pirties pastato A.Brazauskas išlipa iš mašinos, paima iš bagažinės krepšį su maudymosi reikmenimis, lipa laipteliais ir šmurkšteli vidun.

Per tą laiką po kiemą vaikšto tik aukštas pagyvenęs baltinius po megztiniu vilkintis vyras, kurio apysenė mašina „Audi” visai neįsipaišo į limuzinų paradą. Tai ilgametis elektrinės direktorius 79 metų Pranas Noreika.

12.06 val. grįžta premjero limuzinas. Apsaugininkas atidaro valdiško „Mercedes” bagažinę, neša į pirtį kažkokį maišelį.

13.08 val. apsaugininkas atidaro ir taip palieka bagažinę.

13.14 val. ties išėjimu pasirodo pirmieji nuo pirties išraudę veidai. Tai premjero žentas Dalius Mertinas ir duktė Laima Mertinienė. Jų „Volvo” netrukus išvažiuoja.

13.28 val. pasirodo A.Brazauskas, jo akis slepia saulės akiniai. Pramogautojų priguža visas kiemas, iš viso 9 asmenys. Tarp jų yra ne tik K.Brazauskienė, bet ir premjero bičiulis, asmeninis gydytojas Adolfas Berūkštis, taip pat „Audėjo” bendrovės generalinis direktorius Jonas Karčiauskas. Moterys eina nešinos glėbiais gerberų.

Kalbama, kad šių gėlių kaskart priskinama elektrinei anksčiau priklausiusiame šiltnamyje. Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidento pareigas einantį J.Karčiauską premjeras pakviečia važiuoti viena mašina. Su visais kitais jis atsisveikina savo firminiu gestu – simetriškai pakelia į viršų abi rankas, sulenktas per alkūnes.

Vienintelio premjero limuziną vairuotojas yra pasirūpinęs iš anksto apsukti, todėl šis išvažiuoja lengviausiai. Visoms kitoms mašinoms tenka pasisukinėti.

Maloniam laisvalaikiui

Koks tikslas premjerui kaskart trenktis apie 60 kilometrų iš Turniškių į Elektrėnus? Matyt, A.Brazauskas vertina Lietuvos elektrinėje jam sudaromas sąlygas, svetingumą.

Tai ganėtinai didelis baseinas su kaskadomis ir povandeninėmis masažo srovėmis, puikios dvi pirtys – rusiška ir suomiška. Viskas jauku, švaru ir gražu, patalpas puošia gyvos palmės. Galima atsipūsti pokylių salytėje arba pro panoraminius langus grožėtis aplinka. Jei dar lieka jėgų – galima žaisti kėgliais.

Už kassekmadieninį išsipėrimą Elektrėnų elektrinės pirtelėje ir pasipliuškenimą baseine premjeras tikino už visus mokantis iš savo kišenės. Bet elektrinės vyriausiajam ekonomistui tai – naujiena.

„Premjere, kiek jūs mokate už pirtį Elektrėnų elektrinėje?” – L.T. paklausė A.Brazauską

– Kiek?

– Taip.

– Na, apie 80 litų.

– Čia už save ar už visą kompaniją?

– Už kompaniją. Žmonių vieną kartą daugiau būna, kitą kartą – mažiau. Nežinau, ar tai simbolinė kaina. Ar jums čia labai svarbu?

– Pirtis skirta darbuotojų poilsiui, jų reabilitacijai po darbų. Kuo čia dėtas jūs ir jūsų kompanija?

– Na, mes važiuojame sekmadienį, kai ten laisva, kai nėra darbuotojų, kai niekam netrukdome. Mes šiokią dieną nevažiuojame, kai važiuoja Elektrėnų darbuotojai. Kai nėra laisva – nevažiuojame. Pasitiksliname, kada tuščia, tai ir važiuojame.

– Premjere, Lietuvos žmonės ką tik nemaloniai išgyveno keletą privilegijų skandalų

– Aš sumoku už šitą privilegiją!

– Kiti gal irgi sumokėtų, bet jie ten neįleidžiami

– O jūs paklauskite direktoriaus.

– Paprasti mirtingieji neįleidžiami. Oficialiai nevykdoma jokia komercija. Teigiama, kad pirtis yra darbuotojų poreikiams

– Tai ką jūs norite man tuo pasakyti?

– Kad ir jums nederėtų naudotis tokiomis privilegijomis

– Tai ne jūsų reikalas! Jaunuoli! (Piktai, garsiai ir išraiškingai ištaręs paskutinius du žodžius, premjeras atsuko nugarą).

Nežinau, kaip premjeras moka ir kam

„Kiek A.Brazauskui kainuoja maudytis jūsų elektrinės pirtyje?” – L.T. paklausė nuo 1977 metų Lietuvos elektrinėje dirbančio Viktoro Valiušio, einančio vyriausiojo ekonomisto pareigas.

– Na, šito tikrai nežinau. Pirtis dirba visas dienas. Jei jis ir atvažiuoja savaitgaliais, net nematau jo. Manau, jis atvažiuoja tik 2–3 kartus per metus.

– Premjeras sakė, kad už pirtį moka 80 litų

– Aš tikrai šito nežinau. Jis man tikrai nemoka.

– O apskritai kas nors tvarko apskaitą, kaip klientai atsiskaito už pirtį?

– Aš nežinau. Nežinau, kaip premjeras moka ir kam.

– Kiek elektrinė uždirba iš pirties nuomos?

– Ne, iš to nieko neuždirbame. Bet ir sąnaudos nedidelės – tas vanduo visą laiką pumpuojamas, siurbliai galingi.

– Kaip A.Brazauskas patenka į pirtį, jei nėra elektrinės darbuotojas?

– Be abejo, su vadovybės žinia. Ūkio ministerija iš esmės mus valdo, tad nieko nuostabaus, kad mūsų sveikatingumo kompleksu kartais pasinaudoja ir Vyriausybė.

– Ar jūsų elektrinę kas nors tikrina? Ar jus yra lankiusi Valstybės kontrolė, auditoriai, mokesčių inspektoriai?

– Auditas atliekamas kasmet. Pastarąjį kartą jį darė „Deloitte Lietuva”, Juozo Kabašinsko firma. Viskas gerai. Dėl tos pirties visi yra patenkinti. Be jos ir be atlyginimų, kurie nėra itin dideli, darbuotojams nieko pasiūlyti negalime.

Pirties kalendorius

Elektrinės pirtis veikia 7 dienas per savaitę. Dienraščiui pavyko išsiaiškinti dalį grafiko, kam ir koks laikas skirtas. Vakariniai seansai tokie: nuo 18.30 iki 20.30 val. ir nuo 20.30 iki 22 val.

Trečiadienio pavakarė. Dažnas pirties svečias – sovietmečiu garsus buvęs prekybos ministras Leonas Riauba. Taip pat Elektrėnų savivaldybės meras liberalcentristas Kęstutis Vaitukaitis.

Trečiadieniai ir ketvirtadieniai. Nuo 20.30 iki 22 val. – laikas profsąjungoms, kurių įmonėje yra dvi. Darbuotojai į pirtį leidžiami griežtai pagal sąrašą, grafikas sudaromas iš anksto ir iškabinamas cechuose.

Darbuotojams leidžiama pasikviesti šeimos narius, ateiti pasimaudyti gali ir buvę jėgainės darbuotojai. Vienintelė sąlyga – į poilsio kompleksą vienu metu neturėtų prigužėti daugiau nei 40 asmenų. Nuo 7 val. ryto į pirtį gali užsukti naktinės pamainos darbuotojai.

Šeštadieniai. Nuo 9 val. laikas skirtas buvusiam Energetikos ir elektrifikacijos valdybos viršininkui Anicetui Mikužiui, ir po nepriklausomybės atkūrimo vadovavusiam mūsų šalies energetikai, tačiau jau kurį laiką vietoj A.Mikužio atvyksta sesuo su šeima.

Tais laikais, kai valdžioje būdavo Rolandas Paksas, jo šeimai būdavo rezervuota šeštadienio popietė. Po prezidento apkaltos Paksai čia nebesisvečiuoja.

Kiekvieną penktadienį jėgainės sargybiniams valdžia palieka sąrašą asmenų, kurie savaitgalį gali būti įleisti į pirtį. Kartais direktorius asmeniškai įleidžia į pirtį gerus bičiulius ar šiaip įtakingus asmenis.

Sekmadieniai. Išvažiavus Brazauskams, Mertinams ir jų kompanionams, pirtis pasitinka Rimvydą Rukšėną – Nacionalinės elektros energetikos asociacijos prezidentą.

L.T. žurnalistai kaip paprasti užsakovai mėgino išsinuomoti elektrinės pirtį, tačiau jiems paaiškino, kad tokia paslauga teikiama tik įmonės darbuotojams.